Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Zgubiona tablica rejestracyjna - ktoś to ćwiczył ?

Featured Replies

Napisano

W sobotę na trasie Katowickiej między Wawą a Babskiem straciłem tylną tablicę (na parę dziesiątek wyprzedzających mnie aut TYLKO jedno było uprzejme dać mi znać że coś jest nie tak).

Jutro idę do wydziału komunikacji ale może ktoś to juz ćwiczył i wie co mnie czeka ? confused.gif

Napisano

> W sobotę na trasie Katowickiej między Wawą a Babskiem straciłem tylną

> tablicę (na parę dziesiątek wyprzedzających mnie aut TYLKO jedno

> było uprzejme dać mi znać że coś jest nie tak).

> Jutro idę do wydziału komunikacji ale może ktoś to juz ćwiczył i wie

> co mnie czeka ?

Wyrabiasz nową blachę albo zmieniasz tablice obie na nowe numery. Coś tam było, że jeżeli zgłoszono zaginięcie tablicy i jedziesz za granicę na starych blachach to może być problem przy kontroli. Może ktoś objaśni, bo nie chce powielać, jeżeli to jest bezedura.

Ja bym zmienił, ktoś może tankować na Twoje konto, mimo, że może być inne auto może byc problem, ciąganie, wyjaśnianie, zeznania, spokój to ważna sprawa ok.gif

Napisano

> co mnie czeka ?

zmien obie. koszt pewnie taki, jak przy rejestracji wink.gif

jesli ktos nieuczciwy znajdzie te jedna, to moze ja wykorzystac do kradziezy, napadu, spowodowac stluczke/wypadek itd. po co potem tlumaczyc sie, ze to nie Ty.

pozdrawiam

Napisano

> co mnie czeka ?

Możesz zrobić nowe tablice z nowym numerem i nowy dowód rejestracyjny za kupę kasy tak, jak byś rejestrował samochód od nowa, albo wyrobić jedną tablicę z dotychczasowym numerem za cenę samej tablicy. Polecam to drugie rozwiązanie i nie przejmowanie się opiniami, że ktoś będzie próbował sobie na tą zgubioną tablicę zatankować lewe paliwo, bo nawet jak to zrobi to będzie jego problem z prawem, a nie twój grinser006.gif.

Napisano

> co mnie czeka ?

Jeśli masz już unijne blachy to nie ma problemu - robisz duplikat.

Jeśli nie, to masz mały problem. zlosnik.gif Nie ma możliwości wykonania duplikatu w związku z czym musisz zmienić obie. Kiedyś nawet wyjaśniałem tą kwestię z cytowaniem przepisów (powinno być w archeo MK) i doszedłem do wniosku, że nie mogą Cię zmusić do wymiany dwóch. Równocześnie nie ma technicznej możliwości wyrobienia tablicy bez gwiazdek. I tu zaczyna się zadanie dla pieniacza. zlosnik.gif

Napisano

> I tu zaczyna się zadanie dla

> pieniacza.

Może sobie zrobić dwa duplikaty z gwiazdkami i starym numerem, chociaż tutaj zastanowił bym się nad nowym numerem dla świętego spokoju. Jednej tablicy z flagą faktycznie nie da się już dorobić legalnie grinser006.gif.

Napisano

Ja jak mialem taki przypadek to zmienilem obie. Na policjii zglosilem zaginiecie tablicy.

Wiem ze w przypadku gdy na ta tablice ktos zatankuje (i nie zaplaci) to jego problem a nie twoj, ale tlumacz sie w prokuraturze potem ze ta tablica to nie twoja juz bo Ci zginela i ze to nie Twoje auto przeciez tankowalo...

Aha i jeszcze jedno potrzebujesz auto na codzien?

Niektore WK do wyrobienia duplikatu zabieraja pozostaly orginal!

I wtedy zeby jezdzic to wcale nie jest taniej zrobic duplikat. Na niego czekasz 2 tygodnie, a w miedzy czasie mozesz wykupic czerwone blachy.

Jak zmienisz od razu 2 tablice zalatwiasz to na miejscu, i do 30 dni tylko po staly dowod jedziesz.

Napisano

> co mnie czeka ?

Żonie ukradli tablicę i zostało to zgłoszone przeze mnie na policji. Niby wszystko Ok. papierki wypełnione, w urzędzie na podstawie papierka z policji wydali nowe dwie tablice(stare były z flagą i są nie do dorobienia) i zdawało się być po sprawie. Niestety po pół roku za wycieraczką autka stojącego w śródmieściu wezwanie na policję w celu złożenia wyjaśnień w sprawie nr jakiśtam. Do domu przyszło wezwanie na posterunek na Mokotowie w celu złożenia zeznań w sprawie nr. jak wyżej. Okazało się że to dotyczy tej tablicy i według policji oficjalnie nie ma czegoś takiego jak duplikat (zagubionej, skradzionej) tablicy. Dopóki się nie znajdzie jest w wykazie zaginionych, skradzionych tablic i podczas kontroli policji w kraju kierujący takim autem zostaje zatrzymany(nie aresztowany, ale zaciągnięty na posterunek) do wypisania kupy papierków minimum 2 godz. z głowy. ZA granicą jest deczko gorzej bo autko zostaje zalawetowane i odwiezione do Polski do dyspozycji naszej policji wraz z właścicielem. Według międzynarodowych (unijnych) przepisów nie ma czegoś takiego jak duplikat tablicy rejestracyjnej. Powinno się wyrobić nowe z nowymi numerami. Niestety w urzędzie nie chcą tego robić bo według nich mogą wydać duplikat. Żeby mieć święty spokój to musieliśmy "zgubić" tablicę i wydano nam na nasze życzenie z nowymi numerami. Ja straciłem kupę czasu i żona też. Grzeczny policjant poinformował że gdybyśmy się nie stawili na wezwanie (te pisemka) to musiałby wysłać po nas radiowóz i ściągnąć nas nawet z pracy w wygodnym dla niego terminie.

Napisano

Jak masz z "nowe" czyli białe z flagą polski to musisz zakupic 2 nowe (w flagą EU) za ok. 100zł.

Jak już masz z EU to wystarczy jedną za 50zł.

Jak masz stare czarne to tak samo jak nowe biało-czerwone, albo jeszcze za naklejke coś doliczą.

Napisano

Trenowałem to pół roku temu.

Jedziesz do WK, od ręki wydają Ci nowe tablice i naklejki oraz tymczasowy DR, kosztuje to 122,50zł.

Po miesiącu dopłacasz z tego co pamiętam 45zł i masz normalny DR.

Jeśli nie chcesz mieć problemów to zrób nowe numery tak jak ja.

Swego czasu czytałem(chyba na AK) o przypadku jaki opisują koledzy tzn. człowieka zatrzymali w D, samochód na lawetę a jego do klatki jak zwykłego przestępcę...

Pozdrawiam BAS

Napisano

. Niestety w urzędzie nie chcą tego robić bo

> według nich mogą wydać duplikat.

A to ciekawe - w moim urzedzie pytali sie co wole duplikat czy nowe.

Napisano

> . Niestety w urzędzie nie chcą tego robić bo

> A to ciekawe - w moim urzedzie pytali sie co wole duplikat czy nowe.

Wieszjak to u nas, każdy urząd ma swoje wytyczne.

Napisano

> Wieszjak to u nas, każdy urząd ma swoje wytyczne.

Zadne wytyczne. po prostu kazdy urzad to takie panswto w panstwie, a zakompleksiony urzednik najczesciej podnosi sobie samoocene, ze niby ma wladze nad petentem.

Napisano

> Zadne wytyczne. po prostu kazdy urzad to takie panswto w panstwie, a

> zakompleksiony urzednik najczesciej podnosi sobie samoocene, ze

> niby ma wladze nad petentem.

tia. ciekawe skąd takie wnioski..... że to wina zwykłego urzednika a nie np. naczelnika wydziału smirk.gif

Napisano
  • Autor

> tia. ciekawe skąd takie wnioski..... że to wina zwykłego urzednika a nie np. naczelnika wydziału

Nie zaperzaj się biglaugh.gif. Napisał wyraźnie, że każdy urząd to państwa w państwie i że to wina zakompleksionego urzędnika. Naczelnik to też urzędnik prawdaż biglaugh.gif.

Napisano

> tia. ciekawe skąd takie wnioski..... że to wina zwykłego urzednika a

> nie np. naczelnika wydziału

a stad, ze napatrzylem sie na administracja panstwowa od srodka.

Napisano

> a stad, ze napatrzylem sie na administracja panstwowa od srodka.

wyobraź sobie ze ja też smile.gif

Napisano

> Nie zaperzaj się . Napisał wyraźnie, że każdy urząd to państwa w

> państwie i że to wina zakompleksionego urzędnika. Naczelnik to

> też urzędnik prawdaż .

nie zaperzam sie, ale wiem ze szary urzednik MUSI robic to co NACZELNIK SOBIE WYMYSLI wink.gif

Napisano

> nie zaperzam sie, ale wiem ze szary urzednik MUSI robic to co

> NACZELNIK SOBIE WYMYSLI

ty chyba w biedronce pracowalas, a nie w administracji. bzdury piszesz.

Napisano

> ty chyba w biedronce pracowalas, a nie w administracji. bzdury

> piszesz.

u nas tego np tak własnie było, a dla Twojej wiadomosci

pracowałam w Wydziale Komunikacji przy Starostwie Powiatowym , dla Ciebie to moze byc biedronka , EOT smirk.gif

Napisano

> Przypominam, że to jest motokącik a nie hydepark czy praca...

przeciez skonczyłam dyskusje wiec o co ci chodzi???????!!!!!!!!! czep sie dzis kogo innnego

Napisano
  • Autor

Wariantów jest kilka:

- wniosek o całkiem nowe numery i DR

- dorobienie jednej tablicy (UE)

- dorobienie 2 tablic jeśli jest czarna bądź z flagą

Do wydziału Komunikacji zgłaszamy się z DR, OC, pozostałą tablicą, wnioskiem o wymianę i oświadczeniem o zgubieniu (u mnie na Woli nie było w Internecie oświadczenia więc napisałem je sam ale i tak musiałem zrobić to jeszcze raz na ich druku choć to świstek). Jeśli chcemy dorobić to dostajemy świstek z którym w Wawie trzeba jechać na Wólczyńską do firmy robiącej rejestracje by potem wrócić do WK po nalepki (nie do załatwienia w jeden dzień). Kosz to około 80 pln. W wypadku zmiany numerów wszystko na miejscu i tylko trzeba się zgłosić za miesiąc po nowy DR. Koszt 169.5 pln

BTW i nie warto zapominać o wizycie u ubezpieczyciela celem naniesienia zmian na dokumenty (odcinek OC i umowe)

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.