Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Buczenie podczas przyśpieszania na LPG w Bravo 1.6

Featured Replies

Napisano

Witojcie.

Od kilku dni pojawił się u mnie następujący problem, który występuje wyłącznie podczas jazdy na LPG (BRC Sequent24, założony ok. 4 miesiące temu), niezależnie od tego czy silnik jest rozgrzany czy nie.

Mianowicie podczas nawet dość średniego przyśpieszania, od ok. 2500obr silnika wyraźnie słyszalne jest z komory silnika buczenie. Zmiana biegu na wyższy, a co za tym idzie zmniejszenie obrotów problem likwiduje, podobnie przełączenie zasilania na benzynę. Nie sprawdziłem tego z sekundnikiem, ale wydaje mi się też, że w chwili buczenia auto ciut słabiej przyśpiesza niż wcześniej na prawidłowo działającym gazie.

Z początku (zanim zorientowałem się że jest to tylko problem na LPG), wymieniłem płyn do wspomagania układu kierowniczego- oczywiście bez specjalnego rezultatu.

Telefon do baaaardzo odległej stacji w której montowałem LPG skutkował tylko radą, bym "przyjechał to sprawdzą". Zanim więc wybiorę się na słono-płatną usługę pytam Was o radę.

Co to może być?

Dzięki za pomoc.

Napisano
  • Autor

> przyjedź to sprawdzą

No cóż. Wiele mi ta porada nie pomogła. Nie od parady napisałem że dość mi daleko do montażystów- 550km dokładnie.

Napisano

> No cóż. Wiele mi ta porada nie pomogła. Nie od parady napisałem że

> dość mi daleko do montażystów- 550km dokładnie.

no ale w czym problem? Masz gwarancje to jedziesz do najbliższego autoryzowanego serwisu brc. Jeśli nie masz gwarancji to jedziesz do najbliższego serwisu lpg i płacisz pieniądze...

Napisano

> Witojcie.

> Od kilku dni pojawił się u mnie następujący problem, który występuje

> wyłącznie podczas jazdy na LPG (BRC Sequent24, założony ok. 4

> miesiące temu), niezależnie od tego czy silnik jest rozgrzany

> czy nie.

> Mianowicie podczas nawet dość średniego przyśpieszania, od ok.

> 2500obr silnika wyraźnie słyszalne jest z komory silnika

> buczenie. Zmiana biegu na wyższy, a co za tym idzie zmniejszenie

> obrotów problem likwiduje, podobnie przełączenie zasilania na

> benzynę. Nie sprawdziłem tego z sekundnikiem, ale wydaje mi się

> też, że w chwili buczenia auto ciut słabiej przyśpiesza niż

> wcześniej na prawidłowo działającym gazie.

> Z początku (zanim zorientowałem się że jest to tylko problem na LPG),

> wymieniłem płyn do wspomagania układu kierowniczego- oczywiście

> bez specjalnego rezultatu.

> Telefon do baaaardzo odległej stacji w której montowałem LPG

> skutkował tylko radą, bym "przyjechał to sprawdzą". Zanim więc

> wybiorę się na słono-płatną usługę pytam Was o radę.

> Co to może być?

> Dzięki za pomoc.

Kable i swiece wymieniles?

Napisano
  • Autor

> Kable i swiece wymieniles?

Oczywiście. Wszystko co należało wymienić po instalacji LPG zostało zrobione. Świece, przewody, filtry. Były też wymienione inne rzeczy, bo wóz był świeżo kupiony- olej, filtr ol., kabinowy itd. (nie miało to znaczenia dla tej sprawy więc nie pisałem). Tankuję tylko na dobrych stacjach. W zbiorniku jest połowa benzyny. Przejechane na instalacji ok. 3000km.

Na "czuja" wygląda to tak, jakby jakiejś pompie nie udawało się podać tyle gazu ile trzeba, choć mówię że nie robiłem pomiarów przyśpieszeń przed tym felerem i po. Wrażenie wolniejszego startu jednak pozostaje.

Wydaje się też, że problem niezależny jest od temperatury zewnętrznej, pogody, stacji z której leję LPG.

Ewidentnie więc jest to kwestia jakiegoś podzespołu układu gazowego.

>no ale w czym problem? Masz gwarancje to jedziesz do najbliższego autoryzowanego serwisu brc. Jeśli nie masz gwarancji to jedziesz do najbliższego serwisu lpg i płacisz pieniądze...

Mam gwarancję. Jednak w tym jest problem, że jej warunki obejmują TYLKO takie przypadki, gdy w trasie instalacja zepsuje się w taki sposób, że uniemożliwia dalszą jazdę- polecam lekturę przed dawaniem niesprawdzonych wskazówek.

Porada o innym warsztacie także zbyt odkrywcza nie jest- w ogóle poradą nie jest, bo to że mogę jechać i zapłacić... no cóż, chyba nie od tego jest forum confused.gif

Napisano

> Mam gwarancję. Jednak w tym jest problem, że jej warunki obejmują

> TYLKO takie przypadki, gdy w trasie instalacja zepsuje się w

> taki sposób, że uniemożliwia dalszą jazdę- polecam lekturę przed

> dawaniem niesprawdzonych wskazówek.

> Porada o innym warsztacie także zbyt odkrywcza nie jest- w ogóle

> poradą nie jest, bo to że mogę jechać i zapłacić... no cóż,

> chyba nie od tego jest forum

o co ci teraz chodzi? Skoro nie potrafisz wyegzekwować naprawy gwarancyjnej a ja nie mam szklanej kuli i nie potrafię ze Szczecina zajrzeć do ciebie pod maskę i odkryć o jakiej pompie mówisz to czego oczekujesz od forum? Jak coś buczy to jedź i zapłać komuś niech naprawi a nie pisz że forum jest od rozwiązywania zagadek korespondencyjnych, bo skąd ktoś może wiedzieć co ci buczy skoro ty nawet wsadzając głowę pod maskę nie potrafisz znaleźć źródła... No weź się głęboko zastanów nad tym czego oczekujesz od forum a czego od wiary w cuda... Ja wiem co się zepsuło... Auto się zepsuło...

Napisano

> o co ci teraz chodzi? Skoro nie potrafisz wyegzekwować naprawy

> gwarancyjnej a ja nie mam szklanej kuli i nie potrafię ze

> Szczecina zajrzeć do ciebie pod maskę i odkryć o jakiej pompie

> mówisz to czego oczekujesz od forum? Jak coś buczy to jedź i

> zapłać komuś niech naprawi a nie pisz że forum jest od

> rozwiązywania zagadek korespondencyjnych, bo skąd ktoś może

> wiedzieć co ci buczy skoro ty nawet wsadzając głowę pod maskę

> nie potrafisz znaleźć źródła... No weź się głęboko zastanów nad

> tym czego oczekujesz od forum a czego od wiary w cuda... Ja wiem

> co się zepsuło... Auto się zepsuło...

Auuuu, to zes swiezakowi dowalil piesc.gifbut.gifspineyes.gifspineyes.gifspineyes.gif

Napisano

> Mianowicie podczas nawet dość średniego przyśpieszania, od ok.

> 2500obr silnika wyraźnie słyszalne jest z komory silnika

> buczenie. Zmiana biegu na wyższy, a co za tym idzie zmniejszenie

Wiesz co - podumałem i jedyne co można zrobić to maska w górę, podkręcić silnik i posuchać co buczy

W układzie LPG nie ma żadnej pompy - osobiście oblookałbym reduktor - to w sumie jedyne miejsce gdzie coś może buczeć smile.gif

• 3 tygodnie później...
Napisano
  • Autor

> o co ci teraz chodzi? Skoro nie potrafisz wyegzekwować naprawy

> gwarancyjnej a ja nie mam szklanej kuli i nie potrafię ze

> Szczecina zajrzeć do ciebie pod maskę i odkryć o jakiej pompie

> mówisz to czego oczekujesz od forum? Jak coś buczy to jedź i

> zapłać komuś niech naprawi a nie pisz że forum jest od

> rozwiązywania zagadek korespondencyjnych, bo skąd ktoś może

> wiedzieć co ci buczy skoro ty nawet wsadzając głowę pod maskę

> nie potrafisz znaleźć źródła... No weź się głęboko zastanów nad

> tym czego oczekujesz od forum a czego od wiary w cuda... Ja wiem

> co się zepsuło... Auto się zepsuło...

Jak już wspomniałem wcześniej, nie ma tu mowy o egzekwowaniu jakiejkolwiek naprawy, ponieważ to co się dzieje z autem nie uniemożliwia jazdy.

A o co mi chodzi? To proste- jak się nie ma nic KONSTRUKTYWNEGO do powiedzenia, lepiej nie mówić (nie pisać) nic. A forum właśnie jest po to, żeby wypowiadały się osoby znające rozwiązanie problemów, a nie te, których jedyną radą jest "co się zepsuło... auto się zepsuło". Zaśmieca to wątki niepotrzebnym tekstem i potem trudno znaleźć jakąkolwiek rzeczową odpowiedź.

> Wiesz co - podumałem i jedyne co można zrobić to maska w górę, > podkręcić silnik i posuchać co buczy

> W układzie LPG nie ma żadnej pompy - osobiście oblookałbym

> reduktor - to w sumie jedyne miejsce gdzie coś może buczeć

Próbowałem. Niestety wygląda na to, że problem istnieje wyłącznie pod obciążeniem. W czasie pracy "na sucho" nic się nie działo.

Mało tego, podczas jazdy na autostradzie (wakacyjna wyprawa :-) buczenie się pojawiało, ale gdy dochodziłem do prędkości docelowej (ok. 130-140km/h) i odpuszczałem gazu, po chwili buczenie ustawało i było cicho, aż do redukcji i gwałtownego wciśnięcia pedału przyśpieszenia.

Napisano

Zastanow sie czy nie jest to dzwiek silnika - kwetia podawanej mieszanki i jej spalania (stukowego nie sadze, choc kto wie), bedzie inny na lpg i benzynie. Moze jednek trzeba zmienic ustawienia... ale to tylko domysly

Napisano

mi też buczy cos na gazie prz przyspieszaniu i z tego co czytałem to jest to reduktor, zobacz czy jest przykrecony bezposrednio do blachy czy ma jakies podkładki.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.