Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Ukręcona świeca żarowa

Featured Replies

Napisano

Cześc. Dzisiaj zachciało mi się wymienić spaloną świece żarowa,tak ją wykrecałem że się ukreciła i końcówka została w bloku.Koledzy ile teraz moja głupota bedzie mnie kosztowała ?

ASTRA II 1.7 DTI 2001 isuzu

Napisano

no troche jest zabawy z tym, bo jakby byla to zwykla sruba to rowiercilbys wlozyl wykretak i wyciagnał, a tu masz klopot bo trzeba uwazac aby opiłki z wiercenia nie wpadly do cylindra...

Napisano

> Cześc. Dzisiaj zachciało mi się wymienić spaloną świece żarowa,tak ją

> wykrecałem że się ukreciła i końcówka została w bloku.Koledzy

> ile teraz moja głupota bedzie mnie kosztowała ?

> ASTRA II 1.7 DTI 2001 isuzu

Miałem ten problem. Poradziłem sobie nakrętką i migomatem, mianowicie nałożyłem nakrętkę i przyspawałem wystający kawałek do nakrętki. Wystawało niewiele ale się udało. Delikatnie ruszając lewo prawo udało się wykręcić. O tyle bezpieczniejsze jest spawanie bo nie naleci szuwaxu do środka, zawsze kilka iskierek wpadnie ale to nie opiłki z rozwiercania.

Aha, ostrożnie ze spawaniem bo różnią się materiały, trzeba to robić z wyczuciem.

Napisano

Witam

Swiece zarowe wykreca sie kluczem...dynamometrycznym. Nie jest to zart, tylko normalna procedura. Dla danej swiecy o danym grozmiarze gwintu dobiera sie odpowiedni moment i wykreca. Jesli idzie, wszyscy sa szczesliwi, jesli nie, ptzreba gniazdo swiecy zalewac roznymi specyfikami i po jakims czasie probowac wykrecac w/w kluczem. Zapobiega to wspomnianemu tutaj przypadkowi urwania gwintu. A sprobujcie na sile wykrecic swiece zarowa w Mercedesie CDI...

Pozdrawiam

Napisano

A kto ze zwykłych "grzebaków" takich jak ja i zapewne większość na tym forum ma klucz dynamometryczny?

Co niektórzy mają lepsze wyczucie niż dokładność klucza. Kolega nie miał ani klucza, ani wyczucia więc trzeba mu teraz pomóc.

Pozdrawiam

Napisano

Coz, zawsze pozniej mozna zdjac glowice 9 o ile inne metody zawioda)...koszt ok 1200 PLN (uszczelki, planowanie, robota...) a klucz, calkiem dobry 200-300 PLN, a i w wielu innych naprawach sie przydaje...

Pozdrawiam

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.