Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Uszczelka kolektor wydech, tzw. druciak. Piszcz

Featured Replies

Napisano

Witam.

Od razu napiszę, że wiem, że temat był już poruszany, ale nie znalazłem odpowiedzi na moje pytanie.

Otóż jakiś czas temu zaczęło mi piszczeć właśnie to elastyczne połączenie kolektora wydechowego z rurą idącą do katalizatora. wyczytałem, że trzeba wymienić tzw. druciak, który pasuje od Poloneza. Wszystko OK, kupiłem taką uszczelkę i zabrałem się za wymianę. Ani na forum, ani w książce "Sam naprawiam" nie było nic napisane o jakichś dodatkowych środkach, typu smar, silikon. Więc wymieniłem na sucho... Sruby dokręciły się do końca gwintu bez użycia dużej siły i gdy szarpnąłem rurą nadal popiskiwało. Odkręciłem same śruby i przesmarowałem je i sprężyny smarem miedziowym. Trochę pomogło, ale nie na długo i znów piszczy przy ruszaniu frown.gif Macie jakiś patent na to? Podpytałem przy okazji mechanika, a ten mówi, że Astry tak mają i już, nawet jeden z pracowników warsztatu (właściciel Astry F) potwierdził, że u niego też tak jest... Nie chce mi sięw to za bardzo wierzyć, bo wcześniej tak nie miałem.

Napisano

Witam

A moja nie piszczy, wiec AStry tak nie mają...Sprobuj odkrecic wydech jeszcze raz i powiekszyc nieco otwory, przez ktore przechodza sruby mocujace wydech do kolektora (flansza rury ociera sie o srube-polaczenie elastyczne), zapewne to jest powodem piszczenia. I sprawdz przy okazji, czy caly oklad wydechowy nie jest skrzywiony, tak na wszelki wypadek.

Pozdrawiam

Napisano
  • Autor

> Witam

> A moja nie piszczy, wiec AStry tak nie mają...Sprobuj odkrecic wydech

> jeszcze raz i powiekszyc nieco otwory, przez ktore przechodza

> sruby mocujace wydech do kolektora (flansza rury ociera sie o

> srube-polaczenie elastyczne), zapewne to jest powodem

> piszczenia. I sprawdz przy okazji, czy caly oklad wydechowy nie

> jest skrzywiony, tak na wszelki wypadek.

> Pozdrawiam

Hmm, niezły pomysł, może zadziała... W sumie byłoby to logiczne. Na oko nie widać jakiegoś skrzywienia, ale może gdzieś zahaczyłem wydechem i się nieco wygiął, stąd to obcieranie o śruby.

Chciałem się jeszcze upewnić, co do tego, żeby nie stosować tam żadnych smarów i dodatków uszczelniających.

Dzięki za odpowiedź, pozdrawiam.

Aha, w niektórych Astrach widziałem, że miejsce na tą uszczelkę jest na poziomej rurze, u mnie jest w pionie, zaraz za sondą lambda, więc siły skrętne jakby bardziej działają na ten elastyczny element.

A może sprężyny śrub się już wyrobiły? Można gdzieś takie dokupić?

Napisano

a może kupiłeś za "chudą" druciankę hmm.gif

nie wiem jakie są w polonezach ale jak ja kupowałem do astry to facet

w sklepie wyciągnął mi ze cztery rodzaje różniące się grubością i wysokością wink.gif

> A może sprężyny śrub się już wyrobiły?

też może być wink.gif

Napisano

> a może kupiłeś za "chudą" druciankę

> nie wiem jakie są w polonezach ale jak ja kupowałem do astry to facet

> w sklepie wyciągnął mi ze cztery rodzaje różniące się grubością i

> wysokością

> też może być

Witam

Składałem wielokrotnie wydech w tych silnikach i nigdy nie piszczało (najwyżej na początku trochę spaliny przepuszczały), nawet po zastosowaniu nieoryginalnych śrub, z tym ze wydech nie był przesuniety. jedyne co mi się nasuwa na myśl to ocieranie flanszy o śrubę, bo sprężyny raczej się nie wyrabiają/starzeją.

pozdrawiam z nadzieją że pomoże.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.