Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

[F] Piszczą hamulce

Featured Replies

Napisano

Witam,

Chyba znane niektórym z was są te objawy: piszczenie zanika gdy lekko skręcić kierownicę, lub lekko nacisnąć pedał hamulca. Czasami nie znika, tylko zmienia intensywność/ton.

Jak miałem coś takiego w Punto (chyba), to mechanik poradził mi wymienić klocki na nowe, lepsze, miękkie (chyba, nie pamiętam dobrze). W każdym razie nie mówił nic wartego zapamiętania, np. że mam krzywe tarcze, czy coś w tym stylu.

Mam zatem pytanie: polubić, czy można coś tu zrobić? Wymieniać klocków jeszcze nie chcę, one są jeszcze dobre. No chyba, że każecie wink.gif))

A czy to ma coś wspólnego z oporami toczenia może? Moja Astra F ma zauważalnie większe opory od Astry G. No, w każdym razie jak wrzucę luz, to zauważalnie dalej mogę dojechać ( kwestia cięższego silnika? Energia kinetyczna, etc.?)

Pozdro, KaeL

Napisano

Rozbierz, zdejmij zacisk, wymyj (może był preparat do mycia hamulców z wątku " Smary, kleje, szuwaksy i inne preparaty." ), posmaruj prowadnice i miejsca styku klocków z zaciskiem smarem "do hamulców" albo miedziowym. Na focie widać miejsca smarowania smarem. Prowadnice są tam gdzie jest założony klucz (na strzałkę nie patrz, pokazuje coś innego smile.gif ):

281080978-zacisk.jpg

Pozdroofka

Napisano

Lelek, to chyba nie z Twojego samochodu, bo tarcza kwalifikuje sie do wymiany (duzy rant...)

Pozdrawiam

Napisano

> Lelek, to chyba nie z Twojego samochodu, bo tarcza kwalifikuje sie do

> wymiany (duzy rant...)

To to ja wiem smile.gif Od marca w piwnicy leży śliczny komplecik Lucasa i czeka na wymianę. No ale jakoś klocki nie chcą się zużywać i szkoda mi wyrzucać zlosnik.gif 50 tyś km na nich zrobione i jeszcze polowa grubości. I tak odwlekam... zlosnik.gif Ale niedługo przyjdzie czas na nie bo zaczynają popiskiwać. Tzn słychać piśnięcie tuż przed zatrzymaniem się. Jak znam życie jeszcze trochę i bedą piszczeć częściej wink.gif Aha. Mierzyłem grubość tarczy niedawno, jeszcze ma 9,5 mm. smile.gif

Pozdroofka

Napisano

> To to ja wiem Od marca w piwnicy leży śliczny komplecik Lucasa i

> czeka na wymianę.

No to bardzo pieknie. U mnie jeszcze oryginaly, tez zuzywac sie zbytnio nie chca (2 lata juz wytrzymaly), ale niedlugo musze wymienic (wrzuce klocki Breck), a pozniej wywale wszystko i wrzuce tarcze i klocki Ate od Vectry 2.0 (z wymiana zaciku oczywiscie). A pozniej wywale silnik i wstawie mocniejszy...sory za oftopicznosc...

Pozdrawiam

Napisano
  • Autor

> Rozbierz, zdejmij zacisk, wymyj ...

> prowadnice i miejsca styku klocków z zaciskiem smarem "do

> hamulców" albo miedziowym.

Pytanie leniucha: jeżeli to jest "tylko" kwestia wymycia i posmarowania, to co stracę, gdy sobie odpuszczę? Ja wiem, że nigdy nie szkoda czasu na pieszczenie swojego samochodu. Ale wiecie, wiele innych rzeczy jest też ciekawych: granie na kompie, sklejanie modeli, kompilowanie, etc. smile.gif))

Pa, KL

Napisano

> co stracę, gdy sobie odpuszczę?

Nic nie stracisz, wręcz zyskasz:

> piszczenie zanika gdy lekko skręcić kierownicę, lub lekko nacisnąć pedał hamulca

> Moja Astra F ma zauważalnie większe opory od Astry G

Sprawdź jeszcze stan gumki na którą wskazuje strzałka na focie. Jeżeli jest porwana to prawie na pewno tłoczek cylinderka jest pordzewiały i nie cofa się jak powinien. Podważ delikatnie gumkę śrubokręcikiem i obejrzyj stan cylinderka.

Pozdroofka

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.