Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

nagły zgon akumulatora?

Featured Replies

Napisano

Witam

Dzisiaj rano ku mojemu zaskoczeniu akumulator nagle odmówił posłuszeństwa, wsiadłem rano do samochodu, przekręcam kluczyk a tu tylko ledwo zakręciło i koniec. Posprawdzałem i napewno nic na noc nie zostało włączone. Wczoraj jeździłem i wszystko było ok, akumulator nie dawał żadnych objawów wyczerpania, trzymał idealnie, czasami cały dzień grało radio i później zapalał bez problemu, zimą też zero problemów.

Co może być przyczyną? Czy akumulator może paść tak nagle? Czy coś mu musiało pomóć? Akumulator ma już dobre pare lat - nie wiem ile bo z nim kupiłem Astre. W czym szukać przyczyny.

Jest to akumulator chyba oryginalny Oplowski (pisze na nim OPEL), kto wie czy czasem jeszcze nie od nowości samochodu (11 lat).

Napisano

podładuj prostownikiem, wsadź do auta i sprawdź efekt (pomierz napięcie podczas kręcenia rozrusznikiem oraz już na pracującym silniku)

akumulatory czasem padaja, tak to juz jest frown.gif

Napisano

> wie czy czasem jeszcze nie od nowości samochodu (11 lat).

Sprawdź czy nie suchy. Jeśli tak dolej wody i podładuj.

Napisano

jakby mial rzeczywiście 11 lat toby nie było nic dziwnego, że padł tak nagle.

podładuj prostownikiem i nie wsadzaj do auta (cby mieć pewność ze to nie auto jest przyczyną).

po kilku godzinach dopiero go zamontuj i jeśli będzie kręcił słabo lub wcale, to aq na 100% jest winien.

ps uprzedze następne pytanie

aq ktore warto kupić to ZAP, Centra (nie musi być żadna futura, wystarczy standardowa), Topla, a jeśli cię stac i nie masz co z kasą robić to może być Moll.

a z tych najtańszych to Loxa, Nordstar są przyzwoite

a z resztą jest specjalny temat o akumulatorach to sobie poczytaj.

weź coś koło 50Ah. troche więcej niż przewiduje opel ale masz pewność że w zimie odpalisz nawet jak będziesz musiał dłużej pokręcić.

Napisano
  • Autor

Jak się okazało, faktycznie akumulator padnięty, po podładowaniu miał tylko 12V, natomiast przy kręceniu napięcie spadało do 3V. Zakupiłem jeszcze wczoraj Centre Plus 50Ah (wcześniej miałem 54Ah). Mam nadzieje, że ten posłuży długo.

Dzięki za pomoc.

Napisano

Poieszę Cię, że u mnie padł po dwóch latach razem z alternatorem, też bez ostrzeżenia.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.