Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

odpowietrzanie hamulców

Featured Replies

Napisano

Witam , pękł mi gumowy przewód hamulcowy w prawym przednim kole, uciekł płyn i brakło hamulców, jutro zakładam nowy przewód i mam pytanie czy musze odpowietrzyć wszystkie koła czy wystarczy tylko to jedno w którym pękł przewód? pozdrawiam Marcin

Napisano

Jeśli płyn wyciekł także z komory zbiorniczka - a na to wygląda - to musisz odpowietrzyc również lewe tylne .

Napisano

> Witam , pękł mi gumowy przewód hamulcowy w prawym przednim kole,

> uciekł płyn i brakło hamulców, jutro zakładam nowy przewód i mam

> pytanie czy musze odpowietrzyć wszystkie koła czy wystarczy

> tylko to jedno w którym pękł przewód? pozdrawiam Marcin

Ja CI radzę odpowietrz wszystkie, ale żeby to ułatwić : nalej dużo płynu do zbiorniczka i poodkręcaj odpowietrzniki. Płyn sam zejdzie i uzupełnić poziom, pozakręcać odpowietrzniki i cieszyć się hamulcami wink.gif

Napisano

Co się dzieje z tymi przewodami kilka dni temu mnie również pękł przewód od prawego przedniego koła i cały płyn wyciekł. Najgorsze jest to że wskaźnik w zbiorniczku nie zadziałał. Po jego rozebraniu wyglądał zupełnie OK a mimo to nie działał. Dopiero jego przeczyszczenie papierem 400 spowodowało że zaczął działać. A czy u Ciebie na tablicy zegarów zapaliła się kontrolka hamulców? Co do odpowietrzenia to zdecydowanie wszystkie koła muszą zostać odpowietrzone w kolejności od najdalszego od pompy. U mnie przy okazji odpowietrzania zrobiłem remont kapitalny tylnych hamulców bo odpowietrznika tylnego koła za żadne skarby nie można było wykręcić z cylinderka. Po rozebraniu okazało się że już czas wymienić bębny i szczęki. Więc wymieniłem bębny, szczęki i cylinderki na nowe.

Napisano

> Co się dzieje z tymi przewodami kilka dni temu mnie również pękł

> przewód od prawego przedniego koła i cały płyn wyciekł.

Zapewne powodem było zmęczenie materiału , pewnie nikt od wyjechania z fabryki go nie wymieniał .

Napisano
  • Autor

No właśnie sęk w tym że u mnie też nie zadziałała kontrolka bo gdyby zadziałała to na pewno bym nie zapowietrzył hamulców tylko w porę dolał płynu i dojechał na parking, co do przewodów to podejrzewam że u mnie poza zmęczeniem materiały wpływ miała wymiana amortyzatorów tzn ten przewód jest przymocowany do amortyzatora w takiej tulejce i powinien się przesuwać przy każdym skręcie koła a u mnie przewód stał w miejscu bo był jakby zapieczony i w tamtym miejscu pękł nie wiem na 100% czy to miało jakiś wpływ ale takie są moje podejrzenia, w każdym razie warto od czasu do czasu przeczyścić tą tulejkę aby przewód mógł swobodnie się w niej przesuwać.

Napisano

>Co do odpowietrzenia to zdecydowanie wszystkie koła muszą zostać odpowietrzone w kolejności od

> najdalszego od pompy.

Możesz pominąć zapasowe grinser006.gif

Napisano

Mi sygnalizacja i tak by nic nie dała smile.gif

pękł na drodze dojechałem do domku i było pusto ale to zawsze nowy płyn smile.gif

Napisano

> co do przewodów to podejrzewam że u mnie poza zmęczeniem materiały wpływ miała

> wymiana amortyzatorów tzn ten przewód jest przymocowany do

> amortyzatora w takiej tulejce i powinien się przesuwać przy

> każdym skręcie koła a u mnie przewód stał w miejscu bo był

> jakby zapieczony i w tamtym miejscu pękł

Zgadza się - jest taka tuleja - choć generalnie przewód wewnątrz niej również u mnie specjalnie swobodnie się nie przesuwał , a był OK .

Jednak i tak wymieniłem przewody , ale z tego powodu że jeden z nich był przyczyną chwilowego blokowania koła jeszcze po puszczeniu hamulca .

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.