Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

[F] zmiana silnika 1,6i 8v na 2,0GSI 8v

Featured Replies

Napisano

Witam. Mam astre kombi 1995. W silniku 1,6i pekł mi korbowód przy 200tys i rozwalił blok silnika, więc silnik idzie na pewno do wymiany. Postanowiłem skorzystać z sytuacji i założyć większy. Mam na oku 2,0GSI 8v, 125km. Tylko teraz zastanawiam się co może nie pasować? Jest sens bawić się w taką zamianę czy lepiej wrzucić taki sam silnik jak był? Będę musiał wymienić skrzynie? Z jakimi problemami przy zamianie silników moge się spotkać? Może ktoś ma doświadczenia z takiej wymiany. Z góry dzięki za odpowiedź.

Napisano

Witam

Silnik oczywiscie bedzie pasowal, ale...zeby wszystko bylo zrobione jak nalezy, trzeba:

1. wymienic wiazke elektryczna silnika i komputer sterujacy,

2. wymienic silnik razem ze skrzynia,

3. wymienic polosie napedowe razem z przegubami,

4. wymienic trawerse (do tego silnika byla mocniejsza, tak jak i w Vectrze z tym silnikiem, de facto te same...),

5. wymienic zaciski i tarcze hamulcowe z przodu oraz wymienic tylne hamulce z bebnowych na tarczowe,

6. wymienic chodnice.

Oczywiscie moglem cos pominac, ale chyba drobiazgi. Zreszta jakbys mial GSI jako dawce, to przeklada sie na zasadzie plug & play, niemal to samo odnosi sie do Vectry A (C20NE), tez niemal wszystko od niej pasuje do w/w swapu.

Pozdrawiam

Napisano

nie nie i jeszcze raz nie.

do wymiany jest: skrzynia, silnik, wiazka, lapy silnika, polosie, piasty przednie (inna ilosc zebow 1.6 jest tzw small blockiem). hamulcow, zawieszenia chlodnicy itp nie trzeba wymieniac, choc jest to zalecane

Napisano
  • Autor

O kurcze to się jeszcze poważnie nad tym zastanowie... kupa roboty. A jakbym chciał założyć chociaż 1,8i to też będę miał tyle zabawy? Jeśli tak to zostanę chyba przy tym 1,6...

Napisano

Szukaj Vectry A lub GSI C20NE jako dawce, wtedy bez problemu przełożysz. Ewentualnie poszukaj C16SE 1.6 8V 100KM. waytogo.gif

Napisano

> O kurcze to się jeszcze poważnie nad tym zastanowie... kupa roboty. A

> jakbym chciał założyć chociaż 1,8i to też będę miał tyle zabawy?

> Jeśli tak to zostanę chyba przy tym 1,6...

Tak bo 1.8 to tez bick blok i musisz wszystko zmieniac biglaugh.gif

tzw. small blocki konczyly sie wlasnie na 1.6 a zaczynaly od 1.0

Napisano

> Tak bo 1.8 to tez bick blok i musisz wszystko zmieniac

> tzw. small blocki konczyly sie wlasnie na 1.6 a zaczynaly od 1.0

nie dawno sam robiłem swapa klik tutaj i tak jak koledzy piszą, bez problemu włożysz silnik z vectry A, i kazdej astry F oraz calibry, z wymienionych modeli pasuja wszyatskie łapy i mocowania, wraz z półosiami i piastami.

Jako ze miałem wcześniej 100KM silnik to układ hamulcowy był przystosowany lecz w twoim wypadku pokusilbym się o wymiane.

poszukaj w serwisach ogłoszeniowych kompletnej astry po małym boom mozna za niewielkie pieniadze nabyć, a wtedy to juz tylko na zasadzie plug&play.

zapraszam na gg jak masz jakieś pytanka nr masz wprofilu

pozdrawiam sklejek

Napisano
  • Autor

Popatrzyłem, poszukałem i szczerze mówiąc to szkoda mi pieniędzy na wymiane na większy, a jeśli mam wstawiać ten sam to taniej wyjdzie mi kupienie oddzielnie bloku i tłoka, tymbardziej, że ostatnio w tym silniku 1,6 z rozwalonym blokiem robiłem planowanie głowicy, a niedługo kupuje nowy samochód. Rzeczy, które sa do wymiany w rozwalonym silniku to tłok z korbowodem i blok. Tłok już mam, ale z blokiem mam problem, bo były 3 modele silnika 1,6 8v, X16SZ, X16SZR i C16NZ. Tylko, ża na złomach jak i na allegro ludzie sami nie wiedzą od jakiego silnika bloki mają, a podobno jest problem z innym rozstawem śrub. Wyróżniają się czymś te bloki? Albo może po numerze silnika da się coś wskurać? Ja mam X16SZ.

a i jeszcze jedno: tłok od x16SZ jest taki sam jak od X16SZR? wink.gif średnica cylindra i skok tłoka są takie same. Sprawdzałem w specyfikacji. Będzie to pasować? Bo mam od SZR, jak się przed chwilą dowiedziałem.

Napisano

Witam

Dziwne ze ludzie sprzedajacy bloki nie wiedza od czego...wszystkie informacje, czyli kod silnika, sa wybite na bloku (jesli nie na plaszczyznie przylegania glowicy, to na kolnierzu laczacym silnik ze skrzynia biegow). Jesli srednice cylindra sa te same, to nalezy w zasadzie pomierzyc/porownac tloki i zwrocic uwage na ich selekcje. Kazdy tlok ma wybite na denku (czyli w tym wypadku na plaszczyznie od strony zaworow...) oznaczenia grupy selekcyjnej.

Pozdrawiam

Napisano

Sprawdz jeszcze, czy przypadkiem w wyniku pekniecia/urwania korbowodu tlok nie polecial za wysoko i nie uszkodzil zaworow. Mam aktualnie do zlozenia X20XEV po takiej awarii i niestety tlok uderzyl w zawory (prawdopodobnie 4 do wymiany...w Lagunie 16V bylo 16 do wymiany po zerwanym rozrzadzie...).

Pozdrawiam

Napisano

> Sprawdz jeszcze, czy przypadkiem w wyniku pekniecia/urwania korbowodu

> tlok nie polecial za wysoko i nie uszkodzil zaworow. Mam

> aktualnie do zlozenia X20XEV po takiej awarii i niestety tlok

> uderzyl w zawory (prawdopodobnie 4 do wymiany...w Lagunie 16V

> bylo 16 do wymiany po zerwanym rozrzadzie...).

no i czy wał jest prosty...

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.