Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

na gazie hula, na PB ma duszności... :-(

Featured Replies

Napisano

Przypuszczam, ze problem wynikł z wlania do zbiornika paliwa z "szemranej" stacji benzynowej. Po jakimś czasie od tego feralnego zatankowania (tzn. przypuszczam, że to z tego powodu) zauważyłem, że podczas zapalania samochodu na benzynie lub podczas jazdy na niej silnik nie ma mocy, dławi się, kopci na czarno z rury (prawie jak diesel). Najniebezpieczniejsze jest to w momencie nagłego ruszania na skrzyżowaniu, bo wtedy czasami robi się naprawdę nieciekawie, kiedy nie mogę ruszyć, chociaż daję gazu. Po przełączeniu na LPG - zupełnie inny samochód! Aż się rwie do jazdy! Czy mogłem uszkodzić sondę lambda? Czy może jest jakaś inna przyczyna?

Napisano

> Czy mogłem uszkodzić sondę lambda?

Raczej nie... smirk.gif

> Czy może jest jakaś inna przyczyna?

Na poczatek podjedz na jakas sprawdzona stacje, zalej do pelna dobrego paliwka i pojezdzij troszke, zobaczysz czy bedzie roznica... smirk.gif

Napisano
  • Autor

już to zrobiłem, dałem mu też "popalić" na trasie przy max prędkości, wymieniłem przewody wys. napięcia, świece i filtr paliwa i... NIC. To samo. A dlaczego nie mogłem uszkodzić sondy?

Napisano

> już to zrobiłem, dałem mu też "popalić" na trasie przy max prędkości,

> wymieniłem przewody wys. napięcia, świece i filtr paliwa i...

> NIC. To samo. A dlaczego nie mogłem uszkodzić sondy?

a ja bym obstawał przy lambdzie. miałem takie same objawy jak ty, na gazie suuuper na benzynie dno. przyznam szczerze ze i na gazie miałem na wolnych czasami cos takiego że jakiś skok cylindra wypadł, zmieniłem lambde, bo tak poradzili, zmiana niewiarygodna, na gazie bez najmniejszego zarzutu, na benzynie nie mam juz dziury jak ruszam, chodzi płynniej. zastanawiam się zeby teraz na regulacje benzyny pojechac bo nadal nie jest idealnie ale poprawa idealna smile.gif

Napisano

> już to zrobiłem, dałem mu też "popalić" na trasie przy max prędkości,

> wymieniłem przewody wys. napięcia, świece i filtr paliwa i...

> NIC. To samo. A dlaczego nie mogłem uszkodzić sondy?

Mogłeś i nie mogłeś uszkodzić sobie sonde lambda, ten element tez sie zuzywa. U mnie jak z sondą jest coś nie tak to sie wogóle na gaz nie przełączy ale to zalezy od intalacji gazowej. Weż miernik , z sondy wychodzą 3 lub 4 kabelki, 2 białe to podgrzewacz sondy, 1 czarny to sygnał z sondy a szary jeśli występuje to masa. Podłącz jedną końcówke tego miernika do tego czarnego a drugą do masy. Podczas pracy silnika na biegu jałowym napiecie na mierniku powinno cały czas oscylować w granicach 0,3-0,8 V. Jeśli tak bedzie to znak ze sonda jest dobra. Jeśli bedzie stało np. na 0.45 V to znak ze sonda sobie stoi tzn. niepracuje poprawnie i komputer benzynowy przechodzi w tryb awaryjny ( wtedy własnie na sondzie bedzie 0.45 V ) Aha test przeprowadż na benzynce oczywiście

Napisano

hej.podepne sie do tematu. mam bardzo podobne objawy. po przeczytaniu waszych porad sprawdziłem naoecie na sondzie i okazalo sie ze raz jest to 3,5 v przy nastepnym odpaleniu było juz około 2 a za trzcim razem 1,5 to wszystko na PB.Sprawdziłem tez na lpg i napiecie oscylowalo od 0.2 do 1.1 confused.gif

Napisano

> hej.podepne sie do tematu. mam bardzo podobne objawy. po przeczytaniu

> waszych porad sprawdziłem naoecie na sondzie i okazalo sie ze

> raz jest to 3,5 v przy nastepnym odpaleniu było juz około 2 a za

> trzcim razem 1,5 to wszystko na PB.Sprawdziłem tez na lpg i

> napiecie oscylowalo od 0.2 do 1.1

Napięcie na gazie oscyluje w miare ok.gif chociaz ta wartość 1.1 V jest troszke przy duża, max powinno być 0.8-0.9 V. Ale napięcia z benzyny to są jakieś z kosmosu 3.5 V boje_sie.gif Są sondy które pracują w zakresie do 5 V ale takich nigdy do UNO nie montowano. 0,2 V oznacza ze mieszanka jest za uboda co przy gazie skutkuje szybszym wypaleniem gniazd zaworowych, 0,8 V że mieszanka jest za bogata. Jeśli napiecie nam oscyluje w zakresie od 0.2 do 0.8 V to daje nam średnią 0.5 V które to oznacza mieszanke idealną.

Napisano

> Napięcie na gazie oscyluje w miare chociaz ta wartość 1.1 V jest

> troszke przy duża, max powinno być 0.8-0.9 V. Ale napięcia z

> benzyny to są jakieś z kosmosu 3.5 V Są sondy które pracują w

> zakresie do 5 V ale takich nigdy do UNO nie montowano. 0,2 V

> oznacza ze mieszanka jest za uboda co przy gazie skutkuje

> szybszym wypaleniem gniazd zaworowych, 0,8 V że mieszanka jest

> za bogata. Jeśli napiecie nam oscyluje w zakresie od 0.2 do 0.8

> V to daje nam średnią 0.5 V które to oznacza mieszanke idealną.

Sprawdziłem dzis jeszcze raz na zimnym silniku i do minuty zero sygalu czyli ok,potem na lpg wskazania w okolicy 0.85 v (ustawilem miernik na dokładniejszy pomiar,wczoraj poprostu zaokraglal) i przelaczylem na pb skok do 2.5 potem na lpg 0.8 i znowu na pb i bylo okolo 3.Wielkie dzieki za pomoc , w srode jade na komputeryzacje jak ustala to napisze co jest przyczyną

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.