Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

1700-1800 za zagazowanie cc 700 z aisanem???

Featured Replies

Napisano

Witam,

szukalem w archiwum centomanii, ale nie znalazlem dokladniej odpowiedzi na moje pytania. Otoz doczytalem ze koszt takiej instalacji w 900 to 1300-1500zl.

Dzwonilem dzis po serwisach i wszedzie mowili mo ze koszt do cc700 to ok 1700-1800zl. Wszystko dlatego, ze mam sonde lambda . Czy nie da sie tego zrobic taniej?? 1300zl to bylaby dla mnie cena w sam raz . Moze gdzies w okolicach Gliwic, zabrza, bytoma, raciborza, rybnika mozna tanio zagazowac agenta??

Ogolnie prosze o info czemu tak drogo mi to kosztuje?? Podobno przez ta sonde trzeba jakas elektronike zainstalowac, a to kosztuje 500zl!!!

Napisano

700ccm to nie jest silnik to zagazowania - lepiej dołuż te 2000zł i kup większy samochód od razu z gazem np. CC900 i masz po problemie, a CC700 zostaw tym, którzy jeżdzą autem mało

Napisano

> Witam,

> szukalem w archiwum centomanii, ale nie znalazlem dokladniej

> odpowiedzi na moje pytania. Otoz doczytalem ze koszt takiej

> instalacji w 900 to 1300-1500zl.

> Dzwonilem dzis po serwisach i wszedzie mowili mo ze koszt do cc700 to

> ok 1700-1800zl. Wszystko dlatego, ze mam sonde lambda . Czy nie

> da sie tego zrobic taniej?? 1300zl to bylaby dla mnie cena w sam

> raz . Moze gdzies w okolicach Gliwic, zabrza, bytoma, raciborza,

> rybnika mozna tanio zagazowac agenta??

> Ogolnie prosze o info czemu tak drogo mi to kosztuje?? Podobno przez

> ta sonde trzeba jakas elektronike zainstalowac, a to kosztuje

> 500zl!!!

proponuje obdzwonić wiecej zakładów, nie wiem dokładnie czy w CC700 z lambdą można założyć I gen a to już koszt obniża (1200-1400). Przecież to nie wtrysk.

Napisano
  • Autor

> 700ccm to nie jest silnik to zagazowania - lepiej dołuż te 2000zł i

> kup większy samochód od razu z gazem np. CC900 i masz po

> problemie, a CC700 zostaw tym, którzy jeżdzą autem mało

Wole gazowac, bo za duzo zachodu ze zmiana auta itp...

Napisano

> Wole gazowac, bo za duzo zachodu ze zmiana auta itp...

a nie chciałbyś "nowego" auta?

Napisano

Dzwonieś do złych zakładów. Do cc700 z aisanem można zakładać I generacje. Przecie to nie jest wtrysk a gaźnik sterowany elektronicznie a to nie to samo. Jak kierują sie tym, że jest sonda lambda i nie mozna to ja bym odrazu zrezygnował z takiego zakładu. Jak dla mnie to naciągacze. Sam mam cc700 na LPG z I generacją. Oczywisćie można załozyć coś lepszego niż I generacja ale nie jest to konieczność.

Pozdro

> Witam,

> szukalem w archiwum centomanii, ale nie znalazlem dokladniej

> odpowiedzi na moje pytania. Otoz doczytalem ze koszt takiej

> instalacji w 900 to 1300-1500zl.

> Dzwonilem dzis po serwisach i wszedzie mowili mo ze koszt do cc700 to

> ok 1700-1800zl. Wszystko dlatego, ze mam sonde lambda . Czy nie

> da sie tego zrobic taniej?? 1300zl to bylaby dla mnie cena w sam

> raz . Moze gdzies w okolicach Gliwic, zabrza, bytoma, raciborza,

> rybnika mozna tanio zagazowac agenta??

> Ogolnie prosze o info czemu tak drogo mi to kosztuje?? Podobno przez

> ta sonde trzeba jakas elektronike zainstalowac, a to kosztuje

> 500zl!!!

Napisano
  • Autor

> a nie chciałbyś "nowego" auta?

Studentem jestem, wiec odpada frown.gif

Napisano

spokojnie montujesz bez elektroniki i będzie ok.gif

Brat ma w Colcie też gaźnik z sondą i chłopaki założyli bez elektroniki i jest gicior brawo.gif

oczywiście można dołożyć elektronikę bo sonda już jest, ale nie jest to konieczność bo silnik nie ma wtrysku paliwa tylko gaźnik

Napisano

> to konieczność bo silnik nie ma wtrysku paliwa tylko gaźnik

A co za różnica?! Przy wtrysku dochodzi tylko odcięcie wtryskiwaczy i ich emulacja. Pozostałe elementy praktycznie powinny zostać takie same. Zakładając oczywiście, że sonda lambda jest zamontowana w samochodzie - ale to już standard od wielu lat!

A to, że uczciwi mechanicy (a nie fuchowcy!) twierdzą, że do autka z lambdą musi być elektronika, to prawda. W skrócie chodzi o normy emisji spalin oraz homologację instalacji gazowej. Praktycznie żadna uczciwa firma nie wystawi homologacji dla takiego samochodu na I generację (no chyba, że będzie to blitz, bo jak dla mnie jest to gen . I i 1/2 smile.gif).

Inna sprawa, że patrząc tylko i wyłącznie na koszty instalacji, można się nieźle przejechać. Biednych nie stać na taniość tongue.gif. Mnie życie już dawno nauczyło, że przepłacać nie warto ale zbyt tanio oznacza... zbyt drogo. Ewentualne problemy mogą doprowadzić Ciebie do szewskiej pasji. Student, czy nie - jeśli zakładasz instalkę, znaczy, że sporo jeździsz. Czyli te parę stów zwróci się w ciągu dwóch - trzech miesięcy eksploatacji. Moim zdaniem warto dołożyć i mieć w miarę porządną instalację a nie kuchenkę, w której nie można ustalić poprawnie składu mieszanki...

Ale zrobisz, jak będziesz uważał.

Napisano

Jeżdze od prawie 2 lat cc700 z instalacją I generacji i jakoś nie narzekam, auto spełnia wszystkie normy emisji spalin. Jeśli dla ciebie sonda lambda oznacza elektronikę w aucie to gratuluje. Przepisy jasno mówią że I generacja może być stosowana do aut gaźnikowych a aisan jest GAŹNIKIEM, coprawda sterowany elektronicznie, ale nie jest to wtrysk.

Teraz zbudowałem teseter sodny lambda taki jak w podwieszonym wątku i sam reguluje skład mieszanki i nikt nigdy sie nie czepiał, że auto nie spełnia jakiś tam norm.

Nie róbmy z ludzi kretynów, bo to, że jest sonda nie oznacza elektroniki. Panowie!!!!

pzdr

EDIT: ale skoro wszyscy piszą o tym, że ta II generacja jest tak wspaniała to jaki byłby kozt przerobienia I generacji na II?? Tzn. co trzeba byłoby zmienić, napewno krokowy i elektronike trzeba dołożyć a co pozatym??

> A co za różnica?! Przy wtrysku dochodzi tylko odcięcie wtryskiwaczy i

> ich emulacja. Pozostałe elementy praktycznie powinny zostać

> takie same. Zakładając oczywiście, że sonda lambda jest

> zamontowana w samochodzie - ale to już standard od wielu lat!

> A to, że uczciwi mechanicy (a nie fuchowcy!) twierdzą, że do autka z

> lambdą musi być elektronika, to prawda. W skrócie chodzi o normy

> emisji spalin oraz homologację instalacji gazowej. Praktycznie

> żadna uczciwa firma nie wystawi homologacji dla takiego

> samochodu na I generację (no chyba, że będzie to blitz, bo jak

> dla mnie jest to gen . I i 1/2 ).

> Inna sprawa, że patrząc tylko i wyłącznie na koszty instalacji, można

> się nieźle przejechać. Biednych nie stać na taniość . Mnie

> życie już dawno nauczyło, że przepłacać nie warto ale zbyt tanio

> oznacza... zbyt drogo. Ewentualne problemy mogą doprowadzić

> Ciebie do szewskiej pasji. Student, czy nie - jeśli zakładasz

> instalkę, znaczy, że sporo jeździsz. Czyli te parę stów zwróci

> się w ciągu dwóch - trzech miesięcy eksploatacji. Moim zdaniem

> warto dołożyć i mieć w miarę porządną instalację a nie kuchenkę,

> w której nie można ustalić poprawnie składu mieszanki...

> Ale zrobisz, jak będziesz uważał.

Napisano
  • Autor

No ale co konkretnie daje mi ta elektronika?? W 50% zakladow powiedziano mi ze mozna to zalozyc, ale nie trzeba.

Napisano

na chlopski rozum chodzi o to aby mieszanka (czyli skład powietrze gaz) była w całym przedziale stechometryczna czy jakos tak sie pisze tzn. ani nie za uboga ani nie za bogata. Elektronika odczytuje sygnał z sondy lambda, która bada skład spalin i reguluje tak silnikiem krokowym aby własnie ta mieszanka była odpowiednia. W I generacji jest tak, że masz śrube na reduktorze i srube na węrzu, którym doprowadzasz gaz do gaźnika. Rguluje sie to tak, że jedziesz na analizator spalin i gośc kręci ci pokretlem na reduktorze aby ustawic sklad mieszanki na wolnych obrotach oraz trzyma potem silnik na wysokich obrotach i kreci sruba na węrzu. Oto cała regulacj, natomiast cała ta elektronika daje to, że sonda lambda cały czas wysyła sygnał do mikroprocesora, który jest przetwarzany a następnie wysterowywyje silnik krokowy, który w instalacji II generacji zastępuje własnie tą srube na węrzu.

Plusy takiego rozwiązania to to, że cały czas masz odpowiedni skład mieszanki zakładając, że lambda i inne ustrojstwa dobrze działają.

Minusy to jakieś 300 zł więcej do instalacji.

Plusy I generacji to tańszy montaż.

minusy to to, że może sie zdarzyć, że mieszanka nie zawsze bedzie miala odpowiedni skład.

pzdr

Sam nie mam zadnych problemów z I generacją, ale szczerze mówiąc zastanawiam sie nad zmodyfikowaniem tego ustrojstwa.

> No ale co konkretnie daje mi ta elektronika?? W 50% zakladow

> powiedziano mi ze mozna to zalozyc, ale nie trzeba.

Napisano

> A co za różnica?!

taka różnica, że poczytaj sobie przepisy - dzisiaj jestem leniwy i nie chce mi się pisać zlosnik.gif

Napisano

I generacja moze być i żaden przepis tego nie zabrania!! To jest gaźnik a nie wtrysk !!! Czy dla niektórych wtrysk i sterowanie elektroniczne to to samo??? Bo jeśli tak to gaźnik aisan jest jednopunktowym wtryskiem. Gratuluje rozumowania.

> taka różnica, że poczytaj sobie przepisy - dzisiaj jestem leniwy i

> nie chce mi się pisać

Napisano

> I generacja moze być i żaden przepis tego nie zabrania!! To jest

> gaźnik a nie wtrysk !!! Czy dla niektórych wtrysk i sterowanie

> elektroniczne to to samo??? Bo jeśli tak to gaźnik aisan jest

> jednopunktowym wtryskiem. Gratuluje rozumowania.

> > nie chce mi się pisać

maarte, czy dla ciebie "węrzu" i "wężu" to też to samo ?! Zamiast się wymądrzać zajrzyj lepiej na www.słownikortograficzny .pl i nie rób sobie więcej obciachu! Pozdrawiam

Sory za spam, ale juz nie mogłem wytrzymać! I niech admini wreszcie się bujną i założą jakiś filtr poprawiający tak rażące błędy, jak to jest już na wielu innych forach dyskusyjnych! Hej!

Napisano

ciekaw jestem jak po podłączeniu elektroniki zamierzasz rozwiązać problem wypalania benzyny z komory pływakowej i przełączania następnie na gaz jak to ma miejsce w samochodach gaźnikowych

Napisano

dobre pytanie... ja nie mam zielonego pojęcia. licze, że znawcy tematu sie wypowiedzą.

> ciekaw jestem jak po podłączeniu elektroniki zamierzasz rozwiązać

> problem wypalania benzyny z komory pływakowej i przełączania

> następnie na gaz jak to ma miejsce w samochodach gaźnikowych

Napisano

> dobre pytanie... ja nie mam zielonego pojęcia. licze, że znawcy

> tematu sie wypowiedzą.

> > następnie na gaz jak to ma miejsce w samochodach gaźnikowych

Centralka zostaje benzynowa z poz. wypalania, a dokładamy tylko jednostkę sterującą z krokowcem 893goodvibes.gif. Tak mam rotfl.gif

Napisano

no i o to chodziło. A jaki sterownik najlepiej zapodać? Jakiś prosty nieskomplikowany bedzie dobry? I jakaś przyblizona cene sterowników moglby ktos podac?? Ewentualnie jakiegos linka ...

Pzdr

> Centralka zostaje benzynowa z poz. wypalania, a dokładamy tylko

> jednostkę sterującą z krokowcem . Tak mam

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.