Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

[F] Wymiana rolki napinacza paska wielorowkowego w C14SE

Featured Replies

Napisano

Normalnie jadę sobie wczoraj i tak słucham że coś skrzeczy. Ale nic to zimny pot na czole bo skrzeczeć możne sporo rzeczy w silniku. Dojechałem do domu i normalnie prawie ludzie z okien wyglądali tak głośnio szumiało. Klucz 15 zdjąłem pasek z alternatora aby go wyeliminować; rolkę napinacza; wspomaganie i klimę. odpalam auto cisza. Ucieszyłem się jak nie wiem co, że to nie rozrząd ani pompa wody. pomacałem sobie troszkę no i okazało się, że rolka napinacza zakończyła swój żywot. Do sklepu i dostałem taką oto roleczkę za 60PLN

IMG_1870.jpg

Zabrałem się do wymiany i niby wszystko pięknie bo rolka jedną śrubką skręcona ale aby ją wykręcić przeszkadza jedna rzecz: Łapa silnika pad.gif Nie wiem czy w każdym silniku ale w moim C14SE z klimatyzacją tak jest. Tak wygląda Łapa na swoim miejscu. Jest bardzo blisko rolki i według mnie nie ma miejsca aby wykręcić śrubę. Wykręcając śrubę dochodzi ona do łapy i się zapiera. Chyba że by się podniosło napinacz ale ma on dosyć silną sprężynę i dużo wygodniej i przyjemniej jest odkręcić łapę niż się z nim siłować.

DSC00906.jpg

Żeby mieć jakiś dostęp Do napinacza trzeba zdjąć prawe przednie koło i tą małą osłonę. Wtedy ukazuje się nam taki oto widok:

IMG_1871.jpg

Łapa silnika skręcona jest na 5 śrub na klucz nr 15 widok od dołu:

IMG_1873.jpg

Żeby ją odkręcić najpierw trzeba podeprzeć silnik aby nam on nie opadł jak odkręcimy łapę. Ja podparłem go na misce olejowej podnośnikiem poprzez kawałek deski aby nie powyginać miski. Do odkręcenia śrub trzeba użyć sporo siły bo są wklejane na klej. Szczególny opór stawiały śruby 4 i 5. Specjalnie do nich poszukałem kawałek rurki bo inaczej nie szło.

IMG_1875.jpg

Jak odkręcimy łapę wystarczy ja trochę odsunąć żeby mieć swobodny dostęp do rolki. Rolka przykręcona jest śrubą na klucz 15 i jej odkręcenie i zdjęcie poszło szybko bez problemów. Tutaj już jest po wymianie rolki skręceniu jej i założeniu paska

IMG_1876.jpg

Skręcamy łapę odpalamy silnik; rundka testowa przez miasto po browarek i cieszymy się z normalnej pracy silnika

Napisano

gratuluję wymiany waytogo.gif

tylko czy aby na pewno trzeba było odkręcać łapę silnika hmm.gif

Napisano

brawo.gif za dobrą robotę.

Manuale ostatnio pojawiają się jak grzyby po deszczu.

Pytanie gdzie znajdzie się wcześniej...

na nowym WOA

czy na starym WOA

hmm.gif

Napisano

> za dobrą robotę.

To sie podepnę pod temat wink.gif Czy rolka napinacza musi głośno szumieć bo niecały rok temu wymieniałem napinacz z rolką i jakoś mi się wydaje, że ta rolka jakoś głośno grzechocze podczas jazdy. Tak powinno być?? Jeszcze mam na nią gwarancję to zgłoszę zeby.GIF

pozdro

Napisano
  • Autor

> gratuluję wymiany

> tylko czy aby na pewno trzeba było odkręcać łapę silnika

Łapa idzie za rolką troszkę pod kątem tak, że ciężko jest na śrubę klucz założyć (płaski o oczku nie ma mowy). No chyba, że się napinacz podniesie do góry ale jak wtedy go utrzymać aby wykręcić śrubę a później ją wkręcić. Może z kanałem było by można pokombinować. Ja to robiłem na dwóch podnośnikach na trawniku za domem i bez odkręcenia łapy raczej bym nie wykręcił rolki a jeśli nawet to by mi się nie udało jej wkręcić.

Napisano

a masz może jakieś foto jak to wygląda u Ciebie z góry (przez otwartą maskę)?

Napisano
  • Autor

> a masz może jakieś foto jak to wygląda u Ciebie z góry (przez otwartą

> maskę)?

Dzisiaj już się do pracy szykuję, ale jutro postaram się o fotkę.

Napisano
  • Autor

Czy rolka napinacza musi głośno szumieć bo

> niecały rok temu wymieniałem napinacz z rolką i jakoś mi się

> wydaje, że ta rolka jakoś głośno grzechocze podczas jazdy. Tak

> powinno być?? Jeszcze mam na nią gwarancję to zgłoszę

> pozdro

Moja szumiała tak, że się balem auto odpalić dopóki nie ustaliłem, że to ona. Rolka według mnie nie powinna szumieć. Może Ci coś innego szumi skoro rolka wymieniana?? Alternator? któraś pompa??

Napisano

> Rolka według mnie nie powinna szumieć.

No też tak ni się wydaje, ona tak dziwnie grzechocze crazy.gif

>Może Ci coś

> innego szumi skoro rolka wymieniana?? Alternator? któraś pompa??

To na pewno ona taki dźwięk wydaje ok.gif

Napisano

> za dobrą robotę.

> Manuale ostatnio pojawiają się jak grzyby po deszczu.

> Pytanie gdzie znajdzie się wcześniej...

> na nowym WOA

> czy na starym WOA

W pierwszej kolejności to autor powinien zadecydować czy chece aby go zamieścić w końcu jakieś zasady obowiazują.

Dalej to już kwestia znalezienia kilku wonych chwil aby go umieścić na WoA.

Napisano
  • Autor

> W pierwszej kolejności to autor powinien zadecydować czy chece aby go

> zamieścić w końcu jakieś zasady obowiazują.

> Dalej to już kwestia znalezienia kilku wonych chwil aby go umieścić

> na WoA.

Ja bym chciał żeby go umieścić ale tylko pod warunkiem, że coś wnosi nowego i nie popełniłem jakichś błędów, aby nikt po mnie ich nie powielał. Więc jak się wyjaśni sprawa konieczności odkręcania łapy silnika i nikt nie wniesie sprzeciwu to mozna go umieścić na WoA

Napisano
  • Autor

Tak wygląda Łapa na swoim miejscu. jest bardzo blisko rolki i według mnie nie ma miejsca aby wykręcić śrubę. Wykręcając śrubę dochodzi ona do łapy i się zapiera. Chyba że by się podniosło napinacz ale ma on dosyć silną sprężynę i dużo wygodniej i przyjemniej było odkręcić łapę niż się z nim siłować.

DSC00906.jpg

Napisano

> Ja bym chciał żeby go umieścić ale tylko pod warunkiem, że coś wnosi

> nowego i nie popełniłem jakichś błędów, aby nikt po mnie ich nie

> powielał. Więc jak się wyjaśni sprawa konieczności odkręcania

> łapy silnika i nikt nie wniesie sprzeciwu to mozna go umieścić

> na WoA

Zrobione, ewentualne korekty zawsze są możliwe.

Napisano

> Tak wygląda Łapa na swoim miejscu...

waytogo.gif

faktycznie muszę zwrócić honor wink.gif

u mnie też jest ciasno ale spokojnie da się odkręcić rolkę bez kombinowania cool.gif

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.