Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Dokręcanie świec oraz wymiana pierścieni tłokowych

Featured Replies

Napisano

Witajcie.

Chciałem Was prosić o poradę. Musz w cienkim 700 sprawdzić stopień sprężania. Boje sie trochę wykręcać świece, ponieważ boję się je wkręcić z uwagi na to że mogę gwint zerwać? Kiedyś juz taki numer zrobiłem, więc stąd ta obawa. Dlaego czy możecie mi powiedzieć jak Wy dokręcacie świece?

Druga sprawa to czy jakby się okazało że muszę wymienić pierścienie, to czy jest możliwe zrobienie tego bez wyjmowania silnika? Oglądałem sobie jak wygląda w przekroju silnik do 700 i zastanawiam sie jak jest mocowana pompa oleju i płynu chłodzącego. Czy mogę tak wyjąć miskę olejową, aby nie trzeba było jakoś z zewnątrz rozbierać i wymować tego simeringa który tam jest?

Ja wiem że może to dziwne pytanie, zwłaszcza o świece, ale jak przyjdzie do rozbiórki silnika to kupię klucz dynamometryczny, a teraz tylko do dokręcenia świecy to nie zabardzo mi się to widzi?

Możecie mi cos podpowiedzieć?

Napisano

Świece dokręć "z czuciem" (tak żeby sama się nie odkręciła) nie na maksa bo wtedy faktycznie gwint zerwiesz. Mniej więcej tak jak dokręca się korek wlewu płynu chłodzącego a nie jak koła zlosnik.gif

Odnośnie pierścieni uszczelniających to jak będziesz zdejmował miskę to przy okazji wymień te pierścienie bo nie opłaca się za jakiś czas znowu odkręcać miski a jak to ruszysz to jest duże prawdopodobieństwo że za krótki czas będziesz musiał je wymienić. Ale zrobisz jak będziesz uważał bo po odkręceniu miski wałek napędowy pomp zostaje w niej z tego co pamiętam.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.