Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Stukanie, problemy z biegami i hamulcem

Featured Replies

Napisano

Witam

Mam problem z asterką, problem jest złożony dlatego piszę tutaj, może ktoś skojarzy fakty:

1. Stuka coś po lewej stronie z przodu w czasie jazdy, nawet wolnej, nasila się przy skręcie.

2. Hamulec zaczął brać niżej (hamuje dobrze, ale później).

3. W czasie jazdy jest problem z wrzuceniem 3 biegu.

Napisano

> 1. Stuka coś po lewej stronie z przodu w czasie jazdy, nawet wolnej,

> nasila się przy skręcie.

Możliwy przegub

> 2. Hamulec zaczął brać niżej (hamuje dobrze, ale później).

Kiedy zmieniałeś płyn hamulcowy? (nie dłubałeś ostatnio przy hamulcach?)

> 3. W czasie jazdy jest problem z wrzuceniem 3 biegu.

Szukaj luzów na pająku. Możliwe też: KLIK

Pozdroofka

Napisano
  • Autor

> Możliwy przegub

> Kiedy zmieniałeś płyn hamulcowy? (nie dłubałeś ostatnio przy

> hamulcach?)

> Szukaj luzów na pająku. Możliwe też: KLIK

> Pozdroofka

Tak czułem, że lelek będzie pierwszy smile.gif

Nie pisałem wcześniej, żeby nic nie sugerować.

Najpierw pomyślałem o poduszkach. Ale pooglądałem wszystkie i jakoś nie wyglądają na oberwane. Bo gdyby poduszka pod skrzynią była urwana, to mogłoby pukać i z biegami byłyby problemy pewnie.

Pająk ok, obadany. Biegi regulowane wiosną i problem jest tylko w trakcie jazdy.

Płyn hamulcowy zmieniałem miesiąc temu, układ odpowietrzony dwukrotnie - raz po wymianie, drugi raz dla pewności po tygodniu. Od tamtej pory było wszystko OK.

Być może to zbieg okoliczności z tym hamulcem i jakoś dziwnie mi to wszystko nie pasuje do siebie. Planowałem poważniejszy remont silnika w najbliższym czasie i pewnie postawię do zrobienia kompleksowo ... Boję się tylko trochę jechać tym autem ...

Napisano

> Najpierw pomyślałem o poduszkach. Ale pooglądałem wszystkie i jakoś

> nie wyglądają na oberwane. Bo gdyby poduszka pod skrzynią była

> urwana, to mogłoby pukać i z biegami byłyby problemy pewnie.

Poduszki raczej nie stukają. Pokazywałem 2 tygodnie w jakim stanie były moje i nie stukały.

Może to coś w McPhersonie? Łożysko albo co? U mnie tak właśnie stukało w Peugeocie.

Może to półośka wyłazi ze skrzyni z powodu np. odkręconego/uszkodzonego wahacza (właśnie "przerabiam" to w Golfie "koleżanki od Golfa" - nie da się wahacza porzadnie przykręcić i wywleka półoś ze skrzyni stukając szczególnie na zakrętach)

> Biegi regulowane wiosną i problem jest tylko w

> trakcie jazdy.

Od wiosny wiele się mogło wydarzyć wink.gif Jaki to problem: zgrzyta czy po prostu "nie starcza wajchy" żeby zapodać bieg?

> Płyn hamulcowy zmieniałem miesiąc temu, układ odpowietrzony

> dwukrotnie - raz po wymianie, drugi raz dla pewności po

> tygodniu.

Może być minimalny wyciek, który jeszcze nie ujawnił się w postaci plamy wink.gif Pedał wtedy mięknie i niżej bierze.

Pamiętam kiedyś u znajomego delikatnie sączyło się z cylinderka w przednim kole na tarczę powodując smarowanie klocków smile.gif Efekt był właśnie taki jak piszesz: hamulec brał przy samej podłodze.

Pozdroofka

Napisano
  • Autor

Eh... Może i przegub a ten hamulec to chyba zbieg okoliczności. Z biegami to mi żona mówiła, bo ona jeździ astrą. Ja kiedy ruszyłem z parkingu to od razu zrezygnowałem z dalszej jazdy po tym pukaniu.

Teraz się zastanawiam co zrobić z silnikiem ... Kapitalny remont to 3 tys minimum, c16nz w dużo lepszym stanie nie kupię. Może x16sz by się dało wsadzić a Astry G ... Z tego co czytam to pasuje bez przeróbek, nawet wiązki nie trzeba zmieniać.

Napisano
  • Autor

Wyjaśniło się ... Normalnie wstyd wstyd ... blush.gifbow.gif

Okazało się, że koło było luźne. Trzymało się dobrze w zasadzie na jednej śrubie a 3 pozostałe były dość mocno poluzowane. Wskutek tego stukało i tarcza hamulcowa się odchylała stąd hamulec brał niżej... Swoją drogą "uświadomiłem" małżonce czym się mogła skończyć taka jazda, bo ona pojechała tak do centrum i z powrotem !

A 3 bieg, no cóż przez wakacje jeździła świeżo zanabytą Vectrą i odzwyczaiła się od luzów na wybieraku zeby.GIF

EDIT: Dobrze że nie pojechałem z tym do warsztatu tylko postanowiłem zrzucić koło i obejrzeć co jest grane...

Napisano

> Okazało się, że koło było luźne.

No tylko zastrzelić.... grinser006.gifzlosnik.gif A mnie już się zwoje mózgowe wyprostowaly od myslenia... grinser006.gif

Pozdroofka

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.