Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Odszkodowanie za wypadek...

Featured Replies

Napisano

Zaczniemy z żonką się ubiegać o odszkodowanie za wypadek (ucierpiała teściowa) przyczyna wypadku poślizg na substancji ropopochodnej, co było przyczyną stracenia kontroli nad pojazdem i lądowanie na dachu w rowie...

Miałem ubezpieczenie NNW w Allianz, walczyć z nimi samemu czy za pośrednictwej specjalistycznych firm (biora chyba z reguły 10-20% odszkodowania)

Wszelakie faktury na leczenie itp. mamy więc hmm.gif

Przerabiał ktoś temat niewiem.gif

Napisano

> Zaczniemy z żonką się ubiegać o odszkodowanie za wypadek (ucierpiała

> teściowa) przyczyna wypadku poślizg na substancji ropopochodnej,

> co było przyczyną stracenia kontroli nad pojazdem i lądowanie na

> dachu w rowie...

Wyjaśnij kto wpadł w poślizg, kto prowadził, kto ucierpiał i kto miał NW.

Normalnie wszystkie ofiary zdarzenia z wyjątkiem sprawcy biorą odszkodowanie z OC sprawcy. Z NW bierze tylko sam sprawca. I teraz kto był sprawcą a kto poszkodowanym?

Z OC firmy chętniej wyciągają kasę bo jest jej po prostu więcej. Z NW jest sporo mniej. W moim wypadku (byłem sprawcą) NW na 10.000zł i 6% uszczerbek na zdrowiu to 600zł do wypłaty. Firma wzięła niecałe 30%. Musiałem jedynie stawić się na badanie lekarskie zlecone przez ubezpieczyciela.

Natomiast cała reszta poszkodowanych w moim aucie (o ile by byli bo nie było) ciągnęli by odszkodowanie z mojego OC a nie z NW a w OC jest limit na szkody na osobach do 1.5mln euro. zlosnik.gif

Napisano
  • Autor

> Wyjaśnij kto wpadł w poślizg, kto prowadził, kto ucierpiał i kto miał

> NW.

Ja wpadłem w poślizg, ja prowadziłem, ucierpiała teściowa jechała z tyłu, ja miałem NNW (które obelmuje nie tylko kierowce wink.gif)

> teraz kto był sprawcą a kto poszkodowanym?

Ja jestem poszkodowany, straciłem panowanie nad pojazdem przez plamę ropy... sprawca nie został zlokalizowany/ujęty

> Z OC firmy chętniej wyciągają kasę bo jest jej po prostu więcej. Z NW

> jest sporo mniej.

Pomyślę też o tym, może warto stracić zniżki i z OC

Napisano

> Ja wpadłem w poślizg, ja prowadziłem, ucierpiała teściowa jechała z

> tyłu, ja miałem NNW (które obelmuje nie tylko kierowce )

> Ja jestem poszkodowany, straciłem panowanie nad pojazdem przez plamę

> ropy... sprawca nie został zlokalizowany/ujęty

Ale będzie lokalizowany/ujęty czy nie przewidujesz?

Zresztą jak nawet 'ujmą' Pana Gieńka który po pijaku prywatnie wylał na drogę coś tłustego to i tak wiele od niego na drodze cywilnej nie uzyskasz. Chyba że prywatnie na siebie i rower miał wykupione OC zlosnik.gif

> Pomyślę też o tym, może warto stracić zniżki i z OC

To już trzeba się zastanowić na ile można wycenić takie odszkodowanie z OC. Z NW jak pisałem jest to zależne od trwałego uszczerbku na zdrowiu i całkowitej kwoty ubezpieczenia. Są NW na 10 i są na 30 tysięcy.

Ja po wyjechaniu i otrzymaniu uderzenia w bok auta przez ponad tydzień nie mogłem ruszać głową (chociaż chodziłem bez kołnierza) i ponad trzy miesiące bolał mnie łokieć. Innych szkód nie było. Miałem komplet RTG ze szpitala (głowy, kręgosłupa szyjnego i łokcia), niewykorzystane skierowanie na oddział chirurgiczny i wykupione recepty na ketonal i pyralginę.

Ubezpieczyciel Link4, NW na 10.000zł. Na 'komisji' lekarz kazał stanąć prosto, pokręcić głową, zmierzył kątomierzem jak zginają mi się łokcie i powiedział że wynik za 2 tygodnie. Za 3 tygodnie dostałem werdykt o 6% trwałym uszczerbku na zdrowiu a po tygodniu kasę na konto od firmy która się tym zajmowała w moim imieniu (pomniejszoną o 28% zgodnie z umową). W sumie z 600zł dostałem 432zł. Sam nawet bym się tym nie zajął.

Aha, dla NW faktury za leczenie chyba nic nie dają bo to jest tylko odszkodowanie za następstwa nieszczęśliwych wypadków. Zwrot faktycznych kosztów leczenia to tylko z OC sprawcy ale nie jestem do końca pewien. Najlepiej złap taką firmę i się dowiedz dokładnie. Ja korzystałem z usługi firmy o ładnej nazwie Krajowy Rejestr Wypadków. W google sobie znajdziesz.

Napisano

> Aha, dla NW faktury za leczenie chyba nic nie dają bo to jest tylko

> odszkodowanie za następstwa nieszczęśliwych wypadków. Zwrot

> faktycznych kosztów leczenia to tylko z OC sprawcy ale nie

> jestem do końca pewien.

NNW - następstwa nieszczęsliwych wypadków... zgadza sie to co piszesz... biglaugh.gif

Napisano

> Przerabiał ktoś temat

Przerabiam te tematy cały czas smile.gif

Poszedł priv wink.gif

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.