Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Sonda lambda - kończy się bez CE ?

Featured Replies

Napisano

W silniku X16SZR zamontowałem kolektor wydechowy z C20XE. Sonda lambda została używka, podłączona zgodnie ze schematem. Zauważyłem jednak, jest za bogata mieszanka - świece są mocno okopcone, po przebiegu ok. 3-4 tys. praktycznie przestaje pracować jeden cylinder (na wolnych obrotach). Świece czarne. Czy jest zatem możliwe, że np. spaliła się grzałka w sondzie, lub sama sonda padła w taki sposób, że nie sygnalizuje checkiem, ale podaje sygnał o ubogiej mieszance ?

Napisano

> W silniku X16SZR zamontowałem kolektor wydechowy z C20XE. Sonda

> lambda została używka, podłączona zgodnie ze schematem.

> Zauważyłem jednak, jest za bogata mieszanka - świece są mocno

> okopcone, po przebiegu ok. 3-4 tys. praktycznie przestaje

> pracować jeden cylinder (na wolnych obrotach). Świece czarne.

> Czy jest zatem możliwe, że np. spaliła się grzałka w sondzie,

> lub sama sonda padła w taki sposób, że nie sygnalizuje checkiem,

> ale podaje sygnał o ubogiej mieszance ?

Zwykle jak sonda pada to nie daje napięcia i sygnalizuje cały czas ubogo.

Niektóre sterowniki nie wykrywają tego (nie wiem jak tu)

Najlepiej zweryfikować sondę woltomierzem / oscyloskopem albo lepiej interfejsem.

Ale, czy C20XE nie ma czasem innej sondy? X18XE, C18XE, X20XE mają sondę typu rezystancyjnego, tzw 5V. Może tu problem ? Taka sonda w 1V układzie nie będzie dziaać.

Poza tym jeżeli zmieniłeś kolektor to może opływ spalin przez sondę nie jest poprawny przekłamuje ?

Napisano

Przed zmianą efekt nie występował?

Też jestem zdania, że sonda zwykle pada "w dół". Może wtryskiwacz leje, albo czujnik temp. pokazuje niższą temp. niż rzeczywista.

Napisano
  • Autor

> Przed zmianą efekt nie występował?

> Też jestem zdania, że sonda zwykle pada "w dół". Może wtryskiwacz

> leje, albo czujnik temp. pokazuje niższą temp. niż rzeczywista.

W dół... Czyli jeśli dobrze Was rozumiem, to jest szansa, że sonda ciągle sygnalizuje mieszankę ubogą i dlatego pozostawiam za sobą czarny dym

Napisano

Gdyby tak było, to po 21s. pracy nagrzanego silnika z przepustnicą uchyloną co najmniej 6* i napięciem sondy poniżej 274mV wywaliłoby błąd wazniak.gif.

ECU interpretuje sondę binarnie: ubogo-bogato. Nie ma wartości pośrednich. Najprościej podpiąć woltomierz. Będzie wszystko jasne. Nie ma co kupować sondy w ciemno.

Napisano
  • Autor

Dzisiaj odłączyłem sondę, zrobiłem 22km po mieście, gdzie dwa razy przechodziłem przez rozgrzewanie od zimnego silnika do temp. roboczej. CE nie wyleciał ani razu i czarnego obłoku też nie było

• 2 tygodnie później...
Napisano
  • Autor

Niby wiem więcej, a wcale nie wiem więcej, korzystałem z takiego wskaźnika:

1) Po podłączeniu wskaźnika AFR - zimny silnik zaczyna od stosunku stechiometrycznego. W ciągu kilku sekund wskazuje coraz bardziej ubogą mieszankę, dochodzi w końcu do pierwszej diody. Przez chwilę jeszcze reaguje na pedał gazu, naprzemiennie chodząc między pierwszą a drugą diodę. Za mną kłęby czarnego dymu, koszmarnie wysokie spalanie

2) Po rozgrzaniu świeci już tylko pierwsza dioda, praktycznie jakby sondy nie było. Dalej dym. Silnik zachowuje się, jakby mu wypadały zapłony. Dźwięk z wydechu przypomina pracę na trzech cylindrach (nierówno i dużo spalin wychodzi)

3) Sonda odłączona - silnik pracuje równo. Nie przerywa. Nie ma sygnalizacji check engine. Zrobiłem tak nawet ~500km, silnik pracował bez zarzutu, spalanie bardzo ładne.

4) Podsumowanie - to wszystko wskazuje na sondę. Czy sam fakt, że jest umieszczona tak daleko od silnika (ale grzana, grzałka sprawna) może powodować, że wciąż sygnlizuje ubogą mieszankę ? Czy to, że kolektor pochodzi od silnika C20XE może coś zmieniać ? Np. inny rozkład/prędkość spalin wewnątrz rury o większej średnicy ?

5) Czy któraś z poniższych sond jest dobrym wyborem ?

http://moto.allegro.pl/item422830664_uniwersalna_sonda_lambda_3_przewodowa_ngk_ntk.html

http://moto.allegro.pl/item427393612_sonda_lambda_3_przewody_opel_omega_calibra_vectra.html

Napisano

Jeśli sonda jest grzana to nie ma znaczenia w którym miejscu jest.

Obejrzyj dobrze wydech od silnika do sondy, czy nie ma czasem jakiejś nieszczelności.

Teraz wygląda na to, że sonda daje sygnał ubogo i ECU stara się wzbogacać mieszankę. Stąd kopciuch za autkiem.

Jeśli wydech będzie szczelny to przydałoby się podmienić sondę (albo zrobić to najpierw jeśli akurat masz jakąś).

Do tego co napisałem wyżej trzeba dodać, że przepustnica musi być uchylona, ale nieruchoma. Każde depnięcie i puszczenie gazu powoduje rozpoczęcie odliczania czasu od nowa.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.