Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Mechanizm różnicowy, czy przegub wewnętrzny ?

Featured Replies

Napisano

Podczas jazdy na biegu (bez znaczenia, czy hamuję silnikiem, czy jadę ze stałą prędkością, czy też przyspieszam) dochodzi z lewego przodu terkotanie. Na czwartym biegu ma nawet charakter wycia. Sądziłem, że to przegub zewnętrzny, ale on jest ok. Tym bardziej, że nie ma znaczenia, czy jadę prosto, czy skręcam. Przy uruchomionym silniku, mając przód w powietrzu obraca się to koło, które jest zamontowane (prawe), lewe jakby lekko przeskakiwało, za każdym razem daje się wtedy słyszeć trzask. Teraz jestem lekko zdezorientowany, czy rozglądać się za skrzynią, czy może wymienić przegub wewnętrzny. Czy jest jakiś jednoznaczny sposób, który pozwoli mi wykluczyć skrzynię bez demontażu półosi ?

EDIT: Wygląda na mechanizm różnicowy:

Wyjęta lewa półoś, przód w powietrzu, prawe koło stoi, zębatki od lewej półosi obracają się, na wszystkich biegach słychać terkot

Napisano

pewnie łożyskow skrzyni przy dyfrze

ale da się chyba dyfer dołem skrzyni wyjąć bez połowienia skrzyni a więc bez wyciągania z auta... Kiedyś w F10 (chyba) w kadecie coś takiego robiłem bez wyciągnia skrzyni..

Napisano
  • Autor

Czyli jak myślę, to czeka mnie odkręcanie małej kapy, która jest pomiędzy półosiami, wysunięcie półosi i zwalenie dyferencjału ?

Pytanie 2: Czy stukający dyfer może nagle umrzeć ? Jest szansa pokonać jeszcze trasę 500km (w obie strony licząc) dodam, że 200km już zrobiłem z tym stukiem

Napisano

> Czyli jak myślę, to czeka mnie odkręcanie małej kapy, która jest

> pomiędzy półosiami, wysunięcie półosi i zwalenie dyferencjału ?

tak, tą kalpkę blaszaną trza było odkręcić. Półosie oczywiście wyjąć. NIe pamiętam czy nie wyciągałem też wałków tzw "wkładu" ze skrzyni.. Ale chya nie tamtm razem....

> Pytanie 2: Czy stukający dyfer może nagle umrzeć ? Jest szansa

> pokonać jeszcze trasę 500km (w obie strony licząc) dodam, że

> 200km już zrobiłem z tym stukiem

To raczej trudno powiedzieć.

Ale skrzynia używka nie droga raczej jakbyco ;>

Napisano
  • Autor

No i padła skrzynia. Zrobiłem 70km po mieście, miałem jechać do Szczecina, a w drodze powrotnej w Stargardzie kupić "nową" skrzynię. Odjechałem 20km od domu i na trasie skrzynia padła. Przestała przenosić obroty na półosie. Skrzynię kupiłem i wymieniłem. W Corsie zajmuje to cztery godziny, wystarczy jedna osoba i placyk przed garażem. Mam nową skrzynię, jej identyfikacja to SJ, a numer:

A15252. Oczywiście WR 3.74 Czy to oznacza, że skrzynie z tym numerem mają też krótszą piątkę ? Bo subiektywne wrażenie mówi mi o krótszej jedynce. A piątka też ?

Kolejna sprawa to powód uszkodzenia tamtej. Mam koła 175/55R15 na dość ciężkich alufelgach (seria z Astry F). Czy to może być powodem ukręcenia się mechanizmu ?

Napisano

piątka też krótsza bo przełożenie główne inne.

a robiłeś sekcję co w tej skrzyni padło ?

Napisano
  • Autor

> piątka też krótsza bo przełożenie główne inne.

> a robiłeś sekcję co w tej skrzyni padło ?

Obie są 3.74, więc główne to samo. Sekcji jeszcze nie robiłem

Napisano

Duże koła raczej nie miały wpływu na uszkodzenie. Prędzej wada materiałowa. No chyba, że lubisz częste ruszania w stylu dragsterowym.

Koniecznie zrób sekcję i bardzo proszę duże foty na maila blagam.gif

Napisano
  • Autor

Demontaż skrzyni - konieczne jest zawieszenie silnika, ja jeszcze dodatkowo miałem do dyspozycji dwa lewarki.

skrzyniash7.th.jpg

Spokojnie można wesprzeć się o pas przedni i płytę przed ścianą grodziową. Nie powoduje to żadnych odkształceń/uszkodzeń. Aby mieć wolny dół, należy zdemontować lewy drążek reakcyjny i stabilizator. Takie sprawy jak obie półosie, czy koła są oczywiste. Przed rozpołowieniem zespołu napędowego należy pamiętać o zdjęciu osłony sprzęgła - 3 śruby M7. Ja sobie poradziłem w pojedynkę. Obyło się bez upadków skrzyni, wieszania jej nie wiadomo gdzie itp. Po prostu skrzynia wychodzi, a druga wchodzi na jej miejsce. Całość zajęła mi 4h od momentu wepchnięcia auta na plac przed garażem, do chwili wyjazdu.

Zakupiona skrzynia - trochę różni się od poprzedniej. Też jest to F13, też o przełożeniu 3,74, ale różnią się biegi. Jedynka jest krótka, co uważam za wadę, bo bardziej pasowało mi powolne ruszanie na mieście. Nie wiem co będzie zimą, nie wiem co będzie przy próbach dynamicznego ruszenia, ale optymistycznie nie jestem nastawiony. Kolejną zmianą jest krótka piątka. Jak wpisałem te dane do skryptu i spojrzałem na wykres, to trochę szkoda mi się zrobiło, bo może wyjść że skończy się ekonomiczna jazda. Jak dotąd, mając 3000rpm miałem ok. 120km/h na piątym biegu. Teraz jest 110, a przy 2000 robi się około 70km/h. Jakiejś dłuższej trasy nie odbyłem, by móc stwierdzić czy to dobra, czy zła zmiana jest. Ale na pewno przyspieszanie w zakresie 100-130km/h się poprawiło. Takie są wszytkie F13 WR z RM1996 wzwyż.

Sekcja zwłok starej skrzyni:

A30641W374

Czyli skrzynia powstała w Aspern, 2.11.1986 roku, na pierwszej zmianie. Mimo tego, że kupiłem ją z Astry F, to wiem, że wcześniej jeździła w Kadecie.

Całej nie rozbierałem, bo uznałem to za bezcelowe, ale mechanizm różnicowy zdemontowałem. Po zdjęciu kapy jasne było, że skrzynia zmarła z powodu zatarcia, lub przegrzania. Zapach przegrzanego metalu raczej długo się utrzymuje (identycznie jak z bębnami)

skrzynia005ep2.th.jpgskrzynia002ao7.th.jpg

Na zębach satelitów widoczne są obtarcia i dość głębokie rysy. Powierzchnia ślizgu wytarta (równomiernie), podobnie w koszu dyferencjału.

Ciekawią mnie przebarwienia, które pojawiły się na osi satelitów

skrzynia010hp8.th.jpgskrzynia009no9.th.jpg

Też przegrzanie ?

Koło główne wygląda w porządku:

skrzynia006xp5.th.jpg

I wnioski, jakie mi się nasunęły:

1. Samochód nie był zbyt obciążony - liczę 200-220kg + pełen bak.

2. Nie jechałem zbyt szybko - 100-120km/h, przeważnie na piątym biegu

3. Ze skrzyni wyciekło stosunkowo mało oleju

4. Górna część skrzyni mocno była ubrudzona

Poszukałem i znalazłem:

http://forum.opel24.com/wymiana-simeringu-uszczelniacza-wybieraka-skrzyni-biegow-vt17999.htm

Wynika z tego, że wycieki spod wybieraka zdarzają się i to dość często. Więc olej wyciekł, skrzynia nie była dostatecznie chłodzona, powstałe luzy praktycznie rozsprzęgły zębatki dyferencjału. Poniżej link do opisu metody sprawdzania poziomu oleju w skrzyni

http://www.corsaclub.pl/forum/topics26/2361.htm?highlight=oleju++skrzyni

Napisano

Mam taka sama skrzynie jak Ty teraz:) Odbylem dłuzsza podroz do Wiednia i z powrotem- czyli ok900km. Spalanie wyszło mi w granicach 5,7l/100km wiec nie jest tak zle:) Jazda mieszana. Po słowacji wiadomo 60-80, a od Ziliny 2 pasy i jazda. 100-120km/h przez wiekszosc, a i 180 licznikowe było.

Napisano

Nieciekawie to wygląda. Spore wżery na zębach.

Albo to zużycie zmęczeniowe, albo dziadowski olej musiał być zalany.

Napisano
  • Autor

Dalej jestem zdania, że ta krótka jedynka jest kompletnie bez sensu. Jakby nie pod ten silnik była. Ale krótka piątka mi się podoba. Wreszcie czuję, że mam pięciobiegową skrzynię (a nie 4 + nadbieg). Zobaczymy jak spalanie wypadnie

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.