Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Problem ze spalaniem

Featured Replies

Napisano

Witam moje uno na pełnym baku gazu przejeżdżało koło 300 km teraz coś się stałe i przejeżdżam tylko około 260 km jaka może być tego przyczyna ??

Napisano

> Witam moje uno na pełnym baku gazu przejeżdżało koło 300 km teraz coś

> się stałe i przejeżdżam tylko około 260 km jaka może być tego

> przyczyna ??

jakie uno?

jaka instalka?

jaka pojemnosc baku?

wreszcie pierwszy biglaugh.gif

Napisano

> Witam moje uno na pełnym baku gazu przejeżdżało koło 300 km teraz coś

> się stałe i przejeżdżam tylko około 260 km jaka może być tego

> przyczyna ??

Tak jak poprzednik, podaj więcej danych. Oraz styl jazdy. Ja na pełnej butli zrobię od 370 do 460km zależy czy trasa na spokojnie czy miasto i but w podłogę.

Instalka kiedy regulowana, jakiej firmy i generacji? Filtr gazowy/ powietrza zmieniany?

Za dużo pytań za mało szczegółów

Napisano

jaka może być tego przyczyna ??

Podstawowa przyczyna spalania tkwi w nim samym i dlatego wciaz daze do wyeliminowania jego z mojego zycia wink.gif

Moze zatankowales na innej stacji... a moze masz malo powietrza w kolach... albo filtr powietrza wyglada nieciekawie...

Napisano

uno 1.1 na wtrysku butla w kole instalka ma chyba z 5 lat ale nie wiem jaka tylko wiem że padł mi moduł z niej i zamiast silnika krokowego mechanik wmontował mi jakiś trójnik ze śrubą w miejsce tego silniczka

Napisano

> uno 1.1 na wtrysku butla w kole instalka ma chyba z 5 lat ale nie

> wiem jaka tylko wiem że padł mi moduł z niej i zamiast silnika

> krokowego mechanik wmontował mi jakiś trójnik ze śrubą w miejsce

> tego silniczka

butla w kole o pojemnosci x...co oznacza spalanie na miescie x na 100 km

moj silnik przy 'pozadnym' bucie spala 10-12 na miescie w zaleznosci od jakosci gazu <chyba>

pamietam jednak ,ze tankowanie na d&d skonczylo sie spalaniem 14 l/100 i postanowilem te stacje omijac szerokim lukiem

instalacja rowniez na srube! tzn 1 generacja

Napisano

> uno 1.1 na wtrysku butla w kole instalka ma chyba z 5 lat ale nie

> wiem jaka tylko wiem że padł mi moduł z niej i zamiast silnika

> krokowego mechanik wmontował mi jakiś trójnik ze śrubą w miejsce

> tego silniczka

Krokowy to od wolnych obrotów.

40 km różnicy to nie jest tak dużo. Może jakiś filterek w instalacji zanieczyścił się?

Ja na zbiorniku benzyny 2 lata temu robiłem 600 km w mieście średniej jazdy. Teraz powyżej 400 km boje się jeździć że mi paliwa zabraknie.

Napisano

palił 8 litrów gazu na 100 km teraz pali 10 litrów gazu na 10o km a w instalacji gazowej jest jakiś filter ?? jak tak to gdzie ?? i czy ma on jakiś wpływ na spalanie

Napisano

> palił 8 litrów gazu na 100 km teraz pali 10 litrów gazu na 10o km a w

> instalacji gazowej jest jakiś filter ?? jak tak to gdzie ?? i

> czy ma on jakiś wpływ na spalanie

jest filtr fazy cieklej...szukaj na miedzianym przewodzie przed reduktorem,a w zasadzie to jedz do gazownika na wymiane-koszt w lodzi z regulacja 30 zlotych...a wlasnie jezeli wzrost spalania wystapil po wymianie krokowca na srube to musisz sie liczyc ze wzrostem spalania-jest to normalne

poza tym silniki fiata ponoc maja to do siebie ,ze w miescie pala duzo,a na trasie sa oszczedne

Napisano

> a jakbym przykręcił tą śrubę zmniejszyło by to spalanie ??

teoretyczne...spójrz na kacik gaz na ulicach...

sruba regulujesz sklad mieszanki uboga-bogata..i za uboga i za bogata ma zly wplyw na silnik, a zeby ja dokladne wyregulowac potrzeba analizatora spalin,poza tym wg, gaownikow uboga czyli teoretycznie oszczedna mieszanka nie dosc ,ze niszcze=y silnik to i zwieksza spalanie,bo mocniej gazujesz by uzyskac te same efekty tzn przyspieszenia

Napisano

tak BTW... przydałoby się uzupełnienie profilu

Napisano

> a jakbym przykręcił tą śrubę zmniejszyło by to spalanie ??

Samemu nie radził bym nic tam regulować , bo możesz uzyskać efekt odwrotny do zamierzonego... oslabiony.gif

A cały czas tankujesz na tej samej stacji? Jak tak to spytaj ich, może zmienili dostawce... To na początek. palacz.gif

Napisano

> teoretyczne...spójrz na kacik gaz na ulicach...

> sruba regulujesz sklad mieszanki uboga-bogata..i za uboga i za bogata

> ma zly wplyw na silnik, a zeby ja dokladne wyregulowac potrzeba

> analizatora spalin,poza tym wg, gaownikow uboga czyli

> teoretycznie oszczedna mieszanka nie dosc ,ze niszcze=y silnik

> to i zwieksza spalanie,bo mocniej gazujesz by uzyskac te same

> efekty tzn przyspieszenia

Potwierdzam.

Przykręcenie śruby regulacyjnej nie wpływa na zmniejszenie spalania, a jedynie na zubożenie mieszanki paliwo-powietrze. Śrubą na wężu reguluje się maksymalną dawkę dla wysokich obrotów.... czyli przykręcając ją, tak na prawdę męczysz silnik przy wyższych obrotach, auto nie przyspiesza, i zużywa się szybciej. Czyli generalnie to jest bez sensu... bo po co tak robić, skoro możesz nie dodawać zbyt dużo gazu i efekt osiągniesz ten sam wink.gif

Co do samych instalacji... Przy najprostszych, mieszanka paliwo-powietrze nie jest idealna w pełnym zakresie obrotów i nic nie da się z tym zrobić. Dobry gazownik potrafi ustawić charakterystykę tak, aby najlepszą mieszankę silnik otrzymywał w optymalnym zakresie obrotów.

Z tym jest tak.... albo przyspieszenie i elastyczność..... albo wysoka prędkość.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.