Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

TPS a cut off

Featured Replies

Napisano

Zauwazylem pewien problem z ustawieniem u mnie funkcji cut off. W okienku do ustawienia tej funkcji mam 2 pozycje - ilosc krokow do jakiej schodzi krokowiec oraz obroty ponizej ktorych wylaczana jest ta funkcja. Ustawilem sobie 1700 rpm oraz 45 krokow.

Problem jest tego rodzaju ze jak rozbujam auto np. na trojce powiedzmy do 4000 rpm i puszcze noge z gazu to krokowiec nie schodzi od razu do tych 45 krokow, tylko nadal probuje ustawic mieszanke stechomietryczna i sonda ladnie oscyluje. Prawdopodobnie problem bierze sie stad ze TPS po puszczeniu nogi z gazu nie schodzi do max napiecia (mam TPS malejacy 5V-0V), tylko jakies 0.3V ponizej max i pewnie sterownik to postrzega ze nie zdjalem nogi z gazu. Potem jak obroty spadaja od tych 4000, to tak gdzies dopiero ponizej 3000 rpm TPS dodchodzi do max i cut off dziala. Nie wiem z czego to wynika, czy feralny TPS, czy moze zaklocenia jakies sie nakladaja przy wiekszych obrotach silnika i sterownik od gazu otrzymuje zly sygnal TPS?

Napisano
  • Autor

> wiesz... w sumie głupia sprawa. Zakładam że wymyłeś krokowy i

> przepustnicę ogólnie? TPS w ASO kosztuje 55zł można zaryzykować

> pół bańki i podmienić na nówkę

> u mnie na II gen było podobnie później obroty już sostawały pod czas

> jazdy na wysokich... okazało się że sterownik od gazu powiedział

> papa

sterownik powinien byc dobry bo tyle co go wymienilem na nowy. Zaluje tylko ze majac wczesniej do testow maxi lambde nie zwrocilem uwagi jak tam TPS sie zachowywal.

Krokowego ani przepustnicy nie mylem, bo nie mialem takiej potrzeby, wydawalo sie ze wszystko w porzadku, teraz dopiero z laptopem na pokladzie widze ze jednak cos jest nie tak. Ale czy przepustnica i krokowy wplywaja na wskazania TPS-u? z tego co widze to mam elektroniczny modul przy pedale gazu i nie ma tam zadnej linki, wiec mysle ze to wlasnie to urzadzonko podaje napiecie proporcjonalne do nacisniecia pedalu gazu.

Napisano
  • Autor

> Moim zdaniem to wina TPS. komputer nie dostaje sygnału że

> przepustnica zamknięta i steruje gazem według obrotów i sygnału

> z lambdy.

tak sobie jeszcze pomyslalem zeby sprawdzic jak sie zachowuje TPS na benzynce to wtedy bedzie mozna rozstrzygnac czy zaklocenia na przewodach do sterownika LPG wchodza tutaj w gre.

Zauwazylem jeszcze jedna rzecz ze jak wlacze klime to napiecie na TPS maleje o ok. 0.15V, pomimo takich samych obrotow. Tez tak macie?

Napisano

> sterownik powinien byc dobry bo tyle co go wymienilem na nowy. Zaluje

> tylko ze majac wczesniej do testow maxi lambde nie zwrocilem

> uwagi jak tam TPS sie zachowywal.

> Krokowego ani przepustnicy nie mylem, bo nie mialem takiej potrzeby,

> wydawalo sie ze wszystko w porzadku, teraz dopiero z laptopem na

> pokladzie widze ze jednak cos jest nie tak. Ale czy przepustnica

> i krokowy wplywaja na wskazania TPS-u? z tego co widze to mam

> elektroniczny modul przy pedale gazu i nie ma tam zadnej linki,

> wiec mysle ze to wlasnie to urzadzonko podaje napiecie

> proporcjonalne do nacisniecia pedalu gazu.

Jak masz elektroniczną przepustnicę, to może być problem z prawidłowym ustawieniem cut-off na gazie, bo ta przepustnica (a co za tymi idzie TPS) w niektórych stanach może działać w pewnym sensie niezależnie od woli kierowcy. W konkretnym podanym przez Ciebie przypadku pewne uchylenie przepustnicy przy hamowaniu silnikiem z wyższych prędkości obrotowych może mieć na celu obniżenie emisji niespalonych węglowodorów (zużycie oleju).

Nie próbowałeś się podpinać do potencjometru pedału gazu? Będzie na pewno bardziej jednoznacznie, chyba że tam jest coś innego niż zwykłe 0-5V lub 5-0V.

Napisano

Nuki_tsw ok.gif bystrzak. cool.gif

W twoim silniku jest potencjometr przy pedale przyspieszenia a nie mechaniczna linka do przepustnicy. Więc sygnał z czujnika TPS jest srednio skorelowany z twoim naciskaniem pedału. W takiej sytuacji należy sie podpiąć do tego potencjometru a nie do TPS. Bedziesz miał wtedy regulację 0-5V, czyli musisz sobie przestawić na normalny TPS a nie odwrotny.

Napisano
  • Autor

> Nuki_tsw bystrzak.

> W twoim silniku jest potencjometr przy pedale przyspieszenia a nie

> mechaniczna linka do przepustnicy. Więc sygnał z czujnika TPS

> jest srednio skorelowany z twoim naciskaniem pedału. W takiej

> sytuacji należy sie podpiąć do tego potencjometru a nie do TPS.

> Bedziesz miał wtedy regulację 0-5V, czyli musisz sobie

> przestawić na normalny TPS a nie odwrotny.

dzieki Nuki_tsw i wszim za podpowiedz. To wiele wyjasnia i teraz biorac TPS bezposrednio z potencjometru powinien mi pieknie dzialac cut off, bo TPS z przepustnicy robi zamieszanie -pewnie tak jak zasugerowal Nuki_tsw komputerek nie rusza przepustnica tak jakbysmy chcieli tylko tak zeby "zieloni" byli zadowoleni wink.gif i trudno sie spodziewac wysokiej korelacji w stosunku do nacisniecia pedalu gazu. jutro po poludniu po pracy testy smile.gif

aaa wszim masz taki sam silniczek, no prawie gdyby nie to "P" na koncu, wiec podpowiedz mi gdzie najlepiej sie podczepic z tym sygnalem zebym nie musial dlugo szukac. Pewnie w tej zlaczce w przepustnicy - jesli tak to moze pamietasz jaki kolor? bo miernik mi cos ostatnio swiruje i nie wiem czy bede w stanie pomierzyc napiecia frown.gif

Napisano

No nie z przepustnicy. Przecież o tym pisaliśmy. Ja podpinałem się pod kabelek z potencjometru przy pedale. Kolorów nie pamietam a TIS2000 przestał mi działać(chyba po instalacji SP3 do XP sick.gif). W każdym razie tam będą 3 kabelki :+5V , masa, oraz sygnałowy którego napiecie jest zalezne od położenia dźwigni - więc pod tego się podepnij.

Napisano
  • Autor

> No nie z przepustnicy. Przecież o tym pisaliśmy. Ja podpinałem się

> pod kabelek z potencjometru przy pedale. Kolorów nie pamietam a

> TIS2000 przestał mi działać(chyba po instalacji SP3 do XP ). W

> każdym razie tam będą 3 kabelki :+5V , masa, oraz sygnałowy

> którego napiecie jest zalezne od położenia dźwigni - więc pod

> tego się podepnij.

nie no wiem ze nie z przepustnicy, ale podejrzewalem ze tam moze rowniez isc ten sygnal od potencjometru nacisniecia pedalu przyspieszenia, bo ta zlaczka ma sporo kabelkow. A gdzie idzie ten sygnal od potencjometru? wprost do ECU? bo bym sie po drodze gdzies podpial bo caly zwoj kabli mam nieopodal ECU. A tak to pewnie do tego potencjometru musze ciagnac kabelek dodatkowy do srodka auta..

Napisano

> A gdzie idzie

> ten sygnal od potencjometru? wprost do ECU?

tak

Napisano

> No nie z przepustnicy. Przecież o tym pisaliśmy. Ja podpinałem się

> pod kabelek z potencjometru przy pedale. Kolorów nie pamietam a

> TIS2000 przestał mi działać(chyba po instalacji SP3 do XP ). W

> każdym razie tam będą 3 kabelki :+5V , masa, oraz sygnałowy

> którego napiecie jest zalezne od położenia dźwigni - więc pod

> tego się podepnij.

Ten potencjometr nie jest czasami zdublowany (de facto dwa osobne)? Zwykle tak jest, ażeby w razie awarii jednego auto chciało jechać. Będą wtedy dwa wyjścia

Napisano

> Nuki_tsw bystrzak.

W swoim aucie tego, co prawda, nie mam, ale w pracy z różnymi dziwactwami mam kontakt, a jeszcze dziwniejsze rzeczy się samemu robi. smile.gif

Napisano

> Ten potencjometr nie jest czasami zdublowany (de facto dwa osobne)?

> Zwykle tak jest, ażeby w razie awarii jednego auto chciało

> jechać. Będą wtedy dwa wyjścia

Nie jest zdublowany.

Napisano

> Nie jest zdublowany.

taki ot

w fabii np jest zdublowany, i algorytm jest taki, jak sie popsuje jeden to wywala check i jedzie na drugim, a jak ten drugi sie spsuje, to silnik wskakuje na jakies tam obroty, wyższe, ale nie jałowe, i pozwala w ten sposób dojechać przy wprawie do warsztatu zlosnik.gif

Napisano
  • Autor

wszim wykrecales ten caly potencjometr z pedalem gazu? czy jak sie tam dostales zeby podlutowac? bo ja mam to cale zabudowane i nie wiem z czym to zjesc frown.gif

moze ktos sie juz bawil tym w astrze? albo ktos wie gdzie szukac tego kabelka na drodze potencjometr - ECU

Napisano

> wszim wykrecales ten caly potencjometr z pedalem gazu? czy jak sie

> tam dostales zeby podlutowac? bo ja mam to cale zabudowane i nie

> wiem z czym to zjesc

> moze ktos sie juz bawil tym w astrze? albo ktos wie gdzie szukac tego

> kabelka na drodze potencjometr - ECU

Nie rozbierałem bo się tam trudno dostać. Podlutowałem się bezpośrednio do kabelka. Naciąłem kawałek izolacji i dolutowałem się. Popatrzyłbym ci w schemat ale mi przestał działać TIS2000. Spróbuję jeszcze poszukać w jakiś skanach który to kabelek..

Napisano

> taki ot

> w fabii np jest zdublowany, i algorytm jest taki, jak sie popsuje

> jeden to wywala check i jedzie na drugim, a jak ten drugi sie

> spsuje, to silnik wskakuje na jakies tam obroty, wyższe, ale nie

> jałowe, i pozwala w ten sposób dojechać przy wprawie do

> warsztatu

893goodvibes.gif sprytne, ale w Astrze nie ma raczej dubla

Napisano

> W swoim aucie tego, co prawda, nie mam, ale w pracy z różnymi

> dziwactwami mam kontakt, a jeszcze dziwniejsze rzeczy się samemu

> robi.

smile.gif W mojej astrze mam przecież takie rozwiązanie, ale nie zajarzyłem po opisanych objawach mlot.gif Sledziłem ten wątek ale nic mi do czajnika nie wpadło. Jesteś bystrzejszy. ideia.gif

Napisano

> W mojej astrze mam przecież takie rozwiązanie, ale nie zajarzyłem

> po opisanych objawach Sledziłem ten wątek ale nic mi do

> czajnika nie wpadło. Jesteś bystrzejszy.

Eee tam. Nie wiem. Po prostu niedawno zastanawialiśmy się z kolegą jak sterować taką przepustnicą na stanowisku. smile.gif

Napisano

Uff. W końcu urochomiłem tego TISa. Macie chłopaki racje jest tak jakby zdublowany.

281294040-positionpedal.jpg

Wg mnie nalezy się podłączyć pod brązowo-zielony. hmm.gifA jak nie to pod czarno-zielony spineyes.gif

post-36196-14352496804122_thumb.jpg

Napisano

> Uff. W końcu urochomiłem tego TISa. Macie chłopaki racje jest tak

> jakby zdublowany.

Pojedynczy wprowadzałby element niepotrzebnego ryzyka do jazdy. smile.gif

> Wg mnie nalezy się podłączyć pod brązowo-zielony. A jak nie to pod

> czarno-zielony

Powinny mieć ten sam sygnał. Z resztą na podstawie takiego porównania sterownik diagnozuje ewentualną usterkę.

Napisano

> Powinny mieć ten sam sygnał. Z resztą na podstawie takiego porównania

> sterownik diagnozuje ewentualną usterkę.

hmm.gif Z tego schematu wynika, że niekoniecznie bo jeden z nich ma dodatkowy rezystor.

Napisano

> Z tego schematu wynika, że niekoniecznie bo jeden z nich ma

> dodatkowy rezystor.

A faktycznie. Ale wydaje mi się, że na potrzeby instalacji LPG większego akurat znaczenia mieć to nie powinno.

Napisano
  • Autor

> Nie rozbierałem bo się tam trudno dostać. Podlutowałem się

> bezpośrednio do kabelka. Naciąłem kawałek izolacji i

> dolutowałem się. Popatrzyłbym ci w schemat ale mi przestał

> działać TIS2000. Spróbuję jeszcze poszukać w jakiś skanach który

> to kabelek..

wszim powiedz prosze czy tam u gory przy tym potencjometrze od gazu gdzie wychodza od niego kabelki jest wtyczka i mozna ja zdjac? Wyglada tak jakby byla, ale probowalem to jakos zdjac to nie drgnie frown.gif Bede musial sie tam dobrac do tego i podlutowac tak jak Ty robiles, bo przy ECU musialbym rozbierac ta wiazke kabli co dochodzi, a to jest ladnie zaizolowane fabrycznie, wiec szkoda ruszac.

...jutro sie tym zajme bo nie mialem czasu przez pare ostatnich dni

Napisano

> wszim powiedz prosze czy tam u gory przy tym potencjometrze od gazu

> gdzie wychodza od niego kabelki jest wtyczka i mozna ja zdjac?

> Wyglada tak jakby byla, ale probowalem to jakos zdjac to nie

> drgnie Bede musial sie tam dobrac do tego i podlutowac tak jak

> Ty robiles, bo przy ECU musialbym rozbierac ta wiazke kabli co

> dochodzi, a to jest ladnie zaizolowane fabrycznie, wiec szkoda

> ruszac.

> ...jutro sie tym zajme bo nie mialem czasu przez pare ostatnich dni

Nie pamiętam bo robiłem to 3 lata taemu. Mój problem polega .. że albo odpisuję z pracy i do póxnego popołudnia nie mam możliwości zanurkowac w auto albo odpisuję wieczzrem gdzie jest juz ciemno i tak bym nic nie wypatrzył jak to zrobiłem. W dodatku jestem dziś po boozing.gif więc ni odpowiem konkretnie. Ale.. jutrio będe grzebał przy autku więc zanurkuje w te PEDAŁY

Napisano
  • Autor

> Nie pamiętam bo robiłem to 3 lata taemu. Mój problem polega .. że

> albo odpisuję z pracy i do póxnego popołudnia nie mam

> możliwości zanurkowac w auto albo odpisuję wieczzrem gdzie jest

> juz ciemno i tak bym nic nie wypatrzył jak to zrobiłem. W

> dodatku jestem dziś po więc ni odpowiem konkretnie. Ale..

> jutrio będe grzebał przy autku więc zanurkuje w te PEDAŁY

czekam zatem na info po zanurkowaniu i bede sie bral do pracy smile.gif

Napisano

> czekam zatem na info po zanurkowaniu i będę się bral do pracy

No cóż nie wiele wynikło. Tak jak pisałem wcześniej podłączone mam bezpośrednio do kabelka. Nie wiem jak odłączyć tą wtyczkę.

Napisano
  • Autor

> No cóż nie wiele wynikło. Tak jak pisałem wcześniej podłączone mam

> bezpośrednio do kabelka. Nie wiem jak odłączyć tą wtyczkę.

udalo mi sie na szczescie obczaic jak zdjac ta wtyczke. Jak patrzysz na nia na wprost to widac taka czerwona porowata powierzchnie. Musisz za nia pociagnac do siebie i wtyczka wychodzi do gory. Bardzo fajny zatrzask. Dolutowalem do 3ciego pinu. Z ciekawosci zapytam do ktorego masz podpiete? do 3ciego (brazowo-zielony), czy do 6tego (czarno-zielony)?

Napisze jeszcze co ta operacja mi dala. Otoz nie ma juz tego efektu ze jak puszcze noge z gazu to napiecie opada powoli (tak jak mialem wczesniej przy podpieciu do przepustnicy), wiec cut off powinien dzialac dobrze (nie zdazylem przetestowac bo nie mialem juz czasu). Pozostal jeszcze jednak jeden problem. Otoz jak jestem na benzynie i przegazuje zeby zmienic na gaz to krokowiec lpg wskakuje do punktu startowego ponizej TPS i nie reguluje mieszanki tylko stoi w tym miejscu. Wystarczy jednak ze lekko przygazuje i sterownik pieknie reguluje mieszanke. Czemu tak sie dzieje bo wkurza mnie to :/

Napisano

Nie wiem do którego kabelka bo ma wszystko zaizolowane do kupy i nic nie było widać.

Sterownik nie reguluje od razu tylko zapewne po kilku sekundach. Zapewne jest gdzieś ustawienie przez jak czas ma ignorować sondę.

Napisano
  • Autor

> Nie wiem do którego kabelka bo ma wszystko zaizolowane do kupy i nic

> nie było widać.

> Sterownik nie reguluje od razu tylko zapewne po kilku sekundach.

> Zapewne jest gdzieś ustawienie przez jak czas ma ignorować

> sondę.

jedynym parametrem ktory by mial na to wplyw to jest czas grzania sondy lambda. Mam ustawiony na 6 sekund, wiec po tym czasie powinno zaczac regulowac, a nie reguluje i nie wiem czemu. Dziwne ze wystarczy iz rusze troszke pedalem gazu i sterownik od razu przechodzi do regulacji..

Napisano
  • Autor

jakie wartosci napiecia pokazuje zimna sonda lambda-wyzsze czy nizsze?

np. jesli silnik spala dana mieszanke i mielibysmy podpiete do wylotu zimną i nagrzaną sonde lambda, to ktora wskaze wyzsze napiecie?

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.