Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Opinie Vectra C

Featured Replies

Napisano

Witam wszystkich,

jako ze rodziciele przymierzaja sie do zmiany autka to akurat im sie spodobala vectra c. a najbardziej po FL ze zmeinionymi swiatlami. karoseria trypu kombi. silnik najchetniej benzyna 1.8 jechalem i jak dla mnei ciut za slaby. moze jakies 2.0. aczkolwiek narazie chcialem sie dowiedziec jak to autko sie spisuje. jak jest z jego awaryjnoscia , z dostepnoscia czesci zamiennyych ewentualnei zamienników oryginałow. No i ogolnie na co zwrocic szczegolna uwage w momencie zakupu.

za wszelka pomoc z gory dziekuje

Pozdrawiam

Paweł

Napisano

> Witam wszystkich,

> jako ze rodziciele przymierzaja sie do zmiany autka to akurat im sie

> spodobala vectra c. a najbardziej po FL ze zmeinionymi

> swiatlami. karoseria trypu kombi. silnik najchetniej benzyna 1.8

> jechalem i jak dla mnei ciut za slaby. moze jakies 2.0.

> aczkolwiek narazie chcialem sie dowiedziec jak to autko sie

> spisuje. jak jest z jego awaryjnoscia , z dostepnoscia czesci

> zamiennyych ewentualnei zamienników oryginałow. No i ogolnie na

> co zwrocic szczegolna uwage w momencie zakupu.

> za wszelka pomoc z gory dziekuje

> Pozdrawiam

> Paweł

link 1 i link 2 największa skarbnica wiedzi o Viki.

Napisano

Po FLu nie ma 2.0 benzyny (zreszta przed tez). Jest tylko 2.2. Jakim silnikiem jechales 1.8 - 120KM czy 140KM? Pierwszy nie ma, a drugi ma zmienne fazy rozrzadu. Mnie 140KM starcza do sprawnej jazdy i moim zdaniem jezdzi podobnie jak Focus mk1 1.8 115KM. Jest tylko 100kg ciezszy od tego auta, a ma 15Nm i 25KM wiecej - wiec wg liczb powinno byc to samo. I praktycznie jest. Focus co prawda mial dluzsze 1 i 2 bieg, ale za to nizsza o 9km predkosc maksymalna.

AstraC uezdza tu 101KM werjse 1.6 i tez w sumie nie narzekal, takze jak dla rodzicow wozidelko z silnikiem 1.8 jest jak najbardziej OK. Jak dla mnie slaba storna jest zawias tego auta w wersji nie usportowionej, jesli chodzi o prowadzenie w zakretach. Tragedii nie ma, ale mogloby byc lepiej. Wygoda jak najbardziej OK i bez problemu robie odzcinki 500km autostradami. Wkurza sztuczna skora w wykonczeniach kierownicy (w dotyku jak plastik) i pare dupereli. Poki co reklamowalem samochod na ciagle parujaca swiatlo przeciwmgielne przednie, piszczenie pedalu hamulca, piszczenie osolny pasow bezpieczenstwa, siedzenia, zmechacona tapicerka siedzenia kierowcy, ulamana jedna zaluzje nawiewu od strony pasazera i wadliwe radio CDC40 (nie dzialao dobrze radio DAB). Rozpatruja reklamacje tylnych tarcz i klockow, ktore moim zdaniem sa nieprawidlowo zuzyte, ale TTTM. Podobnie jest slabe amortyzatory, ktore podobno czasem trzeba wymieniac po 30-40kkm (i to nie w Polsce).

Ogolnie - wsiadam, pale i jade. Przy umiejetnej jezdzie to auto potrafi spalic bardzo malo - w trybie mieszanym miedzy 6 a 7.5 l/100km. W miescie najwiecej pokazywalo (przy wlaczone kilmie) okolo 10l/100km. Poki co jestem zadowolony i kupilbym ponownie.

Napisano
  • Autor

ja akurat jechalem w salnoe tym 140KM. moze po prostu mialem za krotka trase zeby sie oswoic z motorkiem. moge powiedzec ze od odlnych obrotow ciagnie ladnie i cichutku. moja mama byla zachwycona. szkoda ze jechalem z panem z salonu bo bym ja troche powkrecal na obroty, a tak to robilem to delikatnie:) ogolnie mi sie autko bardzo podoba osobiscie tylko zastanawia mnie jego trwalosc i przede wsyztskim bezawaryjnosc elektroniki ktorej w koncu juz troche tam siedzi. szczegolnie ze ktos sie na AK wypowiadal ze musial w vectrze c wymieniac modul ABS.

dzieki jeszcze raz za pomoc.

Paweł

Napisano

Powiem tak - nie cuduj. Akurat to o czym piszesz może się w każdym samochodzie zwalić. 1.8VVT z tego co widzę cierpią (czasem) na drżący pedal sprzęgła, co się wiąże z wymianą tegoż. Poza tym są silnikami prostymi i dość dobrymi - bazujęna opiniach vectra-c forum angielskiego. Dodatkowo walą sie silniki wycieraczek, tylne tarcze moga byćnierówno zużyte, podobnie amorki. Ale to nie są jakieś kosztowne naprawy, więc nie ma się czym martwić. No i z tego co widzę, kolor plastikowych elementów jak zderzak różni się mocno od koloru blachy, więc się nie wystrasz. Nawet w katalogu to widać.

Jeśli chcesz mocniejsze auto, celuj w 2.2 direct, zużywające trochę wiecej paliwa, ale mające 25Nm większy moment i 15KM. Wada - pompa wysokiego ciśnienia - widzę coraz wiecęj użalania się na takowe. Pompa jest droga, ale nie jest to koszt tak kosmiczny jak w dieselu. W UK zdaje się coś koło 300 funtów.

Napisano

1.8 słaby? Podciągnij ten silnik pod 4000rpm to poczujesz co potrafi, paradoksalnie człowiek, który jeździł Vectrą C 1.8 16V 120KM stwierdził, że moje 1.6 16V jest zrywniejsze od tego 1.8. zlosnik.gif Także jak do miasta, nie full załadowana i trasy to nawet 1.6 do spokojnej trasy starczy. Ja zrobiłem 5600km w 2 tygodnie i jest okej, chociaż jak pisałem w innym wątku, przy wyższych prędkościach (powyżej 140) brakuje mocy do przyspieszeń. Poza tym polecam samochód. waytogo.gif

Napisano

> drżący pedal sprzęgła, co się wiąże z wymianą tegoż.

Slowo wyjasnienia - nigdy nie mialem okazji/czasu/ochoty wczytywac sie, na czym polega problem ze sprzeglem, ale w koncu sie zmobilizowalem i doczytalem.

1.8VVT maja problem ze sprzeglem. Objawia sie to (nie drzeniem pedalu, nie wiem skad to wzialem) drzeniem samochodu przy ruszaniu z miejsca, zwlanianiu, wolnej jezdzie. Silnikiem/autem po prostu lekko rzuca tak, ajkby poduszki zawieszenia silnika byly pourywane. Jest to oficjalnie znana sprawa przez GM i sa nowe, ulepszone sprzegla, wymieniane wraz z kolem zamachowym w ramach gwarancji.

Takze warto zworcic na to uwage, przy zakupie uzywki. Podobno wystepuje to tez w starszych 1.8 (nie VVT), ale GM sie na to wypina i przyznaje sie tylko do problemow z 1.8VVT. Osobiscie sam reklamowalem swoje auto i zobaczymy, co z tego wyjdzie. Mam nadzieje, ze nowe sprzeglo. biglaugh.gif

Napisano

Vectra C z silnikiem 1,6 16V to raczej jakaś pomyłka a nie auto do jazdy. 1500 kg masy i 105 KM to nie działa dobrze. Silnik 1,8 w wersji 140 KM jest dobrym wyborem. Oczywiście 2,2 16V direct jest lepszy ale do niego już się nie zamontuje gazu (gdyby ktoś kiedyś chciał).

Co do reszty usterek w tym aucie to są wszędzie podobne. Pada moduł CIM (koszt wymiany około 1900 zł) no i zawieszenie nie jest zbyt trwałe a w naprawie kosztowne. W niektórych autach pada wspomaganie kierownicy (tutaj cena od 2000 zł w górę).

Jak się auto kupuje nowe to nie ma problemu. Przy używanym dobrze jest sprawdzić je dokładnie w ASO by potem nie mieć zbyt dużych wydatków. wink.gif

Napisano

> Vectra C z silnikiem 1,6 16V to raczej jakaś pomyłka a nie auto do

> jazdy. 1500 kg masy i 105 KM to nie działa dobrze. Silnik 1,8 w

> wersji 140 KM jest dobrym wyborem. Oczywiście 2,2 16V direct

> jest lepszy ale do niego już się nie zamontuje gazu (gdyby ktoś

> kiedyś chciał).

> Co do reszty usterek w tym aucie to są wszędzie podobne. Pada moduł

> CIM (koszt wymiany około 1900 zł) no i zawieszenie nie jest zbyt

> trwałe a w naprawie kosztowne. W niektórych autach pada

> wspomaganie kierownicy (tutaj cena od 2000 zł w górę).

> Jak się auto kupuje nowe to nie ma problemu. Przy używanym dobrze

> jest sprawdzić je dokładnie w ASO by potem nie mieć zbyt dużych

> wydatków.

Napisz coś więcej o tym CIM, co to jest, za co odpowiada i jak poznać że to szwankuje? hmm.gif

Napisano

> Napisz coś więcej o tym CIM, co to jest, za co odpowiada i jak poznać

> że to szwankuje?

Wyświetla się kontrolka z padniętym ESP potem ABS + do tego kierownica z wykrzyknikiem. Nie działa odbijanie kierunkowskazów oraz cieżej pracuje wspomaganie. Trzeba wymienić cały moduł. Z tego co ludzie ustalili pada czujnik kąta skrętu. On jest w module. Jeśli uda się go jakoś wymienić trzeba ponownie przeprowadzić kalibrację całego systemu. Czujnik pada w sporej ilości aut. Opel ma to gdzieś i akcji serwisowej nie chce przeprowadzić. Po wymianie na jakieś 2-3 lata jest spokój. Na szczęscie można sobie doraźnie z tym poradzić. W momencie wystąpienia wyżej wymienionych czynników wystarczy auto zgasić i ponownie zapalić. W 80 % na jakiś czas przechodzi usterka.

Napisano

> Oczywiście 2,2 16V direct

> jest lepszy ale do niego już się nie zamontuje gazu (gdyby ktoś

> kiedyś chciał).

dlaczego nie można go zagazować bo sie zastanawiałem nad tym motorkiem i zagazowaniem go smile.gif

Napisano

> dlaczego nie można go zagazować bo sie zastanawiałem nad tym

> motorkiem i zagazowaniem go

Ja nie jestem miłośnikiem gazu zlosnik.gif

Być może zrobiono już pod ten silnik instalację...

Jeśli napewno masz silnik 2,2 direct (155KM ) a nie 2,2 (147KM - ten można zagazować) to podaj gdzie robiłeś instalację i jakiej jest ona firmy.

Napisano

> Ja nie jestem miłośnikiem gazu

> Być może zrobiono już pod ten silnik instalację...

> Jeśli napewno masz silnik 2,2 direct (155KM ) a nie 2,2 (147KM - ten

> można zagazować) to podaj gdzie robiłeś instalację i jakiej jest

> ona firmy.

nie no ja jestem na etapie zmiany auta i poprostu brałem ten silnik pod uwage oczywiscie do zagazowania smile.gif

Napisano

> dlaczego nie można go zagazować bo sie zastanawiałem nad tym

> motorkiem i zagazowaniem go

bo ma bezposredni wtrysk i paliwo potrzebne jest caly czas - poszukaj w necie na temat bezposredniego wtrysku w benzynie, a znajdziesz. Sa kombinacje na rynku gazownikow, ale jaki dadza efekt - jeszcze trudno powiedziec. Inna kwestia, ze nie kupilbym 2.2 direct ze wzgledu na czeste problemu z pompa wysokiego cisnienia - koszt nowej (z uzywkami trudno) nie taki jak w dieselu, ale dosc duzy.

Napisano

> nie no ja jestem na etapie zmiany auta i poprostu brałem ten silnik

> pod uwage oczywiscie do zagazowania

do gazu polecam 1,8 122 KM lub 2,2 147KM i będzie kolega zadowolony drive.gif

Napisano

> Vectra C z silnikiem 1,6 16V to raczej jakaś pomyłka a nie auto do

> jazdy. 1500 kg masy i 105 KM to nie działa dobrze.

A jeździłeś kiedyś takim autem?

Napisano

> A jeździłeś kiedyś takim autem?

nie nie miałem okazji (nikt czegoś takiego ze znajomych nie ma)

Jeździłem 1,8 122 KM (absolutne minimum do tego auta ale wystarczające do spokojnej jazdy)

Jeździłem również 2,2 147 KM oraz 2,2 125 KM diesel +1,9 150 KM diesel

Oczywiście każdy kupuje co lubi jednak brak mocy szybko da znać potencjalnemu właścicielowi takiego auta.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.