Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Problem z jazdą na benzynie

Featured Replies

Napisano

Witam. Mam problemik podczas jazdy na benzynie. Trzeba od tego zacząć, iż mam samochód na gaz. Przez ostatni rok praktycznie jeździłem na gazie (ok 15 tys). Czasami przepalałem go na benzynie, ale to bardzo nie wiele. Pomimo starej instalacji gazowej samochodzik na LPG chodzi jak najbardziej w porządku. No i właśnie problem zaczyna się na benzynie. Objawy:podczas odpalenia zimnego silnika na benzynie jest wrażenie jakby nie chodził na wszystkich garach, podczas jazdy muli się, mało dynamiczny, chodzi nie równo, czasem szarpie. Stwierdziłem, że trochę teraz pojeżdżę na benzynie. Czy to może, czy macie również inne pomysły??

Napisano

....na kilkanaście minut - to często pomaga w takich problemach silnika 1,4 wink.gif

Napisano
  • Autor

odłączałem, ale niestety objawy pozostają bez zmian...

Napisano

> odłączałem, ale niestety objawy pozostają bez zmian...

Pewnie wtryski są z lekka niedrożne. Jakiś STP do baku i spróbować jeździć.

Napisano

Niestety mam takie same objawy na zimnym i zagrzanym silniku.

Niedrożne są wtryski. Próbowałem z tym walczyć - dodawałem uszlachetniaczy do benzyny i wyjeżdzałem cały bak. Niestety nic nie pomogło a spalanie było w granicach 14 litrów. Na całym baku zrobiłem 300km. Jakoś się już pogodziłem choć liczę się z tym, że pewnego dnia wtryski powiedzą pa pa .

Napisano

> Pewnie wtryski są z lekka niedrożne. Jakiś STP do baku i spróbować

> jeździć.

Wtrysk w 1,4 8V uważany jest za bardzo trwały... Jeśli już uległ uszkodzeniu to moim zdaniem nie ma co kombinować z preparatami tylko wymienić na użwany (około 150zł Allegro) lub nowy (około 300zł nowy)

Napisano

Jeśli problem występuje juz przy odpalaniu silnika to główny podejrzany to wtryskiwacz, natomiast jeśli problemy pojawiają się kilka chwil po odpaleniu silnika to może winna tez być sonda lambda. Ale obstawiam wtrysk.

Napisano
  • Autor

Wyjeździłem półtora baku i mam dosyć, bo nic się nie zmieniło. Może objawy w minimalnym stopniu się zmniejszyły, ale nadal podczas odpalenia na zimnym silniku chodzi nie równo. Na domiar tego pali ponad 15l. podczas gdy gazu 12l. Może jednak wtrysk wymienić???

Napisano
  • Autor

Dzisiaj byłem u mechanika. Podłączyliśmy pod komputer. Okazało się, że to nie wtrysk ani sonda lambda. Uszkodził się czujnik ssania. Zamontował mi używany, bo za nowy krzyczał sobie 300 zł. Powyższe objawy ustąpiły. Silnik na benzynie normalnie pracuje, nie dusi się podczas jazdy, nie szarpie. Jednym słowem wszystko powróciło do normy.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.