Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Astra G X16SZR stukanie silnika podczas przyspieszania..

Featured Replies

Napisano

Witam

Od pewnego czasu pomagam znajomemu rozwiązać problem z silnikiem X16SZR w Astrze G, przebieg około 180 kkm.

OBJAWY:

Objawy są takie, że podczas przyspieszania słychać wyraźne stukanie tak jakby ktoś małym młotkiem szybko stukał po kadłubie silnika. W czasie postoju przy otwartej masce, podczas zwiększania obrotów słychać wyraźnie, że dźwięk dochodzi gdzieś z góry silnika, z głowicy. Pojawia się podczas gazowania, czyli zwiększania obrotów w zakresie około 2000 tys. Występuje też, chociaż zdecydowanie słabiej, gdy trzyma się obroty właśnie na około 2000.

Na biegu jałowym i na wyższych obrotach silnik jest idealny, brak jakichkolwiek niepokojących odgłosów. Zapalanie silnika, praca ogólna, moc - bez zastrzeżeń. Zużycia oleju - brak. Objawy bardziej słyszane na rozgrzanym silniku, chociaż i zimny trochę stuka.

CO SPRAWDZONO I WYMIENIONO:

W pierwszym momencie podejrzenie padło na elementy typowo mechaniczne: popychacze, dźwigienki, wałek, ustawienie paska i kół rozrządu. Wymieniono popychacze - nie pomogło, 2 mechaników oglądało wałek i dźwigienki - brak zastrzeżeń, rozrząd sprawdzony ustawiony idealnie. Wg opinii mechaników stan mechaniczny silnika jest idealny, brak zastrzeżeń. Mechanicy, zresztą ja też, sugerują spalanie stukowe i usterkę elektryczną. W związku z tym samochód poddano diagnostyce komputerowej (nawet 2-krotnie), w pierwszej diagnozie w salonie opla nie powiedzieli nic konkretnego: "pojawia się błąd spalania stukowego, ale to nie jest spalanie stukowe tylko usterka mechaniczna rejestrowana jako spalanie stukowe". Druga diagnostyka trwała dłużej i była prowadzona bardziej rzetelnie, serwisant sprawdzał różne parametry i odkrył między innymi to, że odpięcie czujnika spalania stukowego nie powoduje żadnych zmian w pracy silnika, komputer nie wywala błędu. Wyrok padł na czujnik SS lub komputer silnika. Został więc zakupiony nowy czujnik SS - no i niestety nic to nie dało. Osobiście sprawdziłem poprawność połączenia od czujnika do komputera - jest ok., więc i tę przyczynę można odrzucić. Teraz zastanawiam się czy może być uszkodzony komputer silnika? Czy takie objawy są normalne, że odpięcie czujnika SS nic nie zmienia w pracy, nie jest generowany żaden błąd?

Czujnik temperatury silnika - sprawdzony i OK.

Czy macie jeszcze jakieś pomysły, co sprawdzić, co podmienić, aby rozwiązać problem?

Czy podmiana komputera to tylko przepięcie 2 wtyczek, czy jeszcze inne dodatkowe zabiegi, jakieś programowanie?

Może ktoś z Was ma dostępny ECM od X16SZR, który można byłoby wykorzystać do testów?

Czy możecie polecić w Trójmieście i okolicach solidny i zacięty w rozwiązywaniu problemów warsztat mający doświadczenie w Oplach?

Z góry dziękuję za wszelkie sugestie i pomoc.

metan

Napisano

Witam

Co mi do glowy przychodzi, bo nie widze i nie slysze pojazdu. Dzialanie czujnika spalania stukowego najlatwiej sprawdzic, uderzajac jakim twardym przedmiotem w blok silnika w okolicy czujnika SS przy pracy na biegu jalowym. Silnik powinien zareagowac chwilowa zmiana pracy. Poza tym to wyrazne stukanie nasuwa mi mysl o uszkodzonych panewkach, ale skoro mechanicy to ogladali...Nie zaszkodziloby zmierzyc cisnienie oleju zimnego i cieplego silnika. Coz, nie wykluczam tez awarii kompa.

Pozdrawiam

Napisano

Cześć .A z dobrym momentem dokręcili czujnik?! Zluzuj czujnik i dokręcić momentem 10Nm - czyli grzechotką 1/4 cal lekko , lub większym kluczykiem tylko co . Pzdr

Napisano

ciśnienia w cylindrach były mierzone? nie doczytałem się takiej informacji...

kiedyś w kadecie padła mi uszczelka między I a II cylindrem, stukało tylko przy przyspieszaniu, nie było najpopularniejszych objawów końca UPG (olej w płynie czy płyn w spalinach) a jednak...

no ale był wyraźny spadek mocy i wzrost zużycia paliwa, o czym Ty nie wspominasz...

Napisano
  • Autor

Uszczelka pod głowicą? - trzeba to będzie sprawdzić

Czy są jeszcze jakieś inne propozycje? NIe wiem czy taniej niż cała diagnostyka i kupowanie cześci nie wyjdzie zakup nowego silnika sick.gif

Napisano

Hmm, ja bym sie upewnil i sprawdzil, co padlo, a dopiero zastanawial sie nad innym silnikiem, ktory moze tez byc padniety lub z mankamentami..

Pozdrawiam

Napisano

> ciśnienia w cylindrach były mierzone? nie doczytałem się takiej

> informacji...

> kiedyś w kadecie padła mi uszczelka między I a II cylindrem, stukało

> tylko przy przyspieszaniu, nie było najpopularniejszych objawów

> końca UPG (olej w płynie czy płyn w spalinach) a jednak...

> no ale był wyraźny spadek mocy i wzrost zużycia paliwa, o czym Ty nie

> wspominasz...

Miałem taką samą sytuacje jakiś miesiąc temu. Poszła uszczelka pomiędzy cylindrami i przy zwiększaniu obciążenia następowało "stukanie-klekotanie". Nie do końca się na tym wyznaję ale to chyba pod wpływem zaburzeń ciśnienia w cylindrach tłukło w silniku.

Na marginesie dodam, że była to druga uszczelka w przeciągu 12 kkm crazy.gif i biorąc pod uwagę, że wszystko było zrobione zgodnie ze sztuką to nie polecę uszczelek AJUSA oslabiony.gif, na razie ERLING ma 10 kkm i mam nadzieję że prędko o sobie nie przypomni smile.gif.

Napisano

u mnie w Efce (ten sam silnik ale bez R) na spalanie stukowe pomoglo zaslepienie EGR'a. tez dlugi czas z tym walczylem. i w koncu gaziarz zasugerowal mi, zeby oslepic dziada.

imo sprobuj - koszta zadne - jedno piwo i troche wycinania. a nuz pomoze.

Napisano
  • Autor

> zaslepienie EGR'a.

EGR jest nowy, ale rzeczywiście zaślepić można dla samego sprawdzenia czy stukanie nie ustąpi.

Napisano

> EGR jest nowy, ale rzeczywiście zaślepić można dla samego sprawdzenia

> czy stukanie nie ustąpi.

przypomnialo mi sie jeszcze, ze przy czujniku spalania stukowego wazna jest dobra masa czujnika z silnikiem. oczysciles gniazdo? psiknales tam jakis kontaktem?

ktos wspominal, ze istotny jest tez moment dokrecenia ale ja dokrecalem na "oko" i bylo ok.

Napisano
  • Autor

Tak jak pisałem czujnik SS został wymieniony na nowy, wszystko było oczyszczone papierem ściernym. Zastanawiające jest jednak, że odpięcie wtyczki czujnika absolutnie nic nie zmienia w pracy silnika. Dodatkowo nie zapala się kontrolka awarii.

Napisano

Warunkiem wystąpienia błędu jest trwanie przez więcej niż 4s. następujących zdarzeń:

Obroty silnika powyżej 2000 rpm.

Zwarcie, lub przerwa w obwodzie czujnika (na pinie C11 ECU).

Napisano
  • Autor

> Warunkiem wystąpienia błędu jest trwanie przez więcej niż 4s.

> następujących zdarzeń:

> Obroty silnika powyżej 2000 rpm.

> Zwarcie, lub przerwa w obwodzie czujnika (na pinie C11 ECU).

Te dane utwierdzają mnie, że uszkodzony jest ECU. Czujnik był odpięty ponad minutę a silnik kręcony dużo wyżej niż 2000 rpm. Obwód czujnika SS sprawdzony i działający.

Właściciel astry umówił się na diagnostykę u elektornika podobno jednego z lepszych. Dam znać jeżeli znajdą przyczynę - może to będzie w przyszłości wskazówka dla kogoś z podobnym problemem.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.