Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Toyota Carina 1.8 z Lean-burn

Featured Replies

Napisano

Ma ktos doswiadczenie z gazowaniem takiego auta z sukcesem?

U kolegi zamontowali juz druga instalacje (wczesniej BRC Sequence24, a teraz Landi Renzo Omega) i wciaz nie moga sobie poradzic z wystrojeniem. Kombinowali z mniejszymi wtryskami, z parownikiem o mniejszej mocy (jak dla mnie troche absurd), ale jest co najwyzej tylko gorzej.

Wie ktos ktora instalacja dobrze sobie radzi z systemem Lean-burn (zubozona mieszanka)? A moze wie jak to wystroic?

p.s. kolega jest z Wroclawia

Napisano

> Ma ktos doswiadczenie z gazowaniem takiego auta z sukcesem?

> U kolegi zamontowali juz druga instalacje (wczesniej BRC Sequence24,

> a teraz Landi Renzo Omega) i wciaz nie moga sobie poradzic z

> wystrojeniem. Kombinowali z mniejszymi wtryskami, z parownikiem

> o mniejszej mocy (jak dla mnie troche absurd), ale jest co

> najwyzej tylko gorzej.

> Wie ktos ktora instalacja dobrze sobie radzi z systemem Lean-burn

> (zubozona mieszanka)? A moze wie jak to wystroic?

> p.s. kolega jest z Wroclawia

Może być problem z dyszami. Silnik pracuje na obrotach do 3,5k rpm przy mieszance 22:1, a na wysokich już 14,7:1 hmm.gif

Przydałyby się dysze o zmiennej średnicy i reduktor o zmiennym ciśnieniu w zależności od obrotów ale nie ma chyba czegoś takiego.

W tych silnikach na LPG często pada sonda która nie ma zamienników i kosztuje w ASO ponad tysiaka crazy.gif

No i jeszcze sprawa ubogiej mieszanki gazu która powoduje wysoką temp. spalin co zabija silnik...

EDIT:

Rozmawiałem z moim gazownikiem i mówi, że nie da się tego zagazować skromny.gif

Napisano
  • Autor

Rozumiem, ze jakby dac 14.7:1 w calym zakresie, to sonda kaputt?

Napisano

> Rozumiem, ze jakby dac 14.7:1 w calym zakresie, to sonda kaputt?

Zdaje mi się, że ten silnik ma bezpośredni wtrysk (wtryski w głowicy, a nie w kolektorze no i ta uboga mieszanka). Sonda raczej nie padnie od pracy na 14,7:1 bo na wysokich tak pracuje. Ona pada raczej od temperatury spalin na gazie.

Raczej taniej by wyszło zmienić silnik na zwykły z pośrednim wtryskiem niż doprowadzić go do możliwości zagazowania.

Napisano
  • Autor

Ciekly, to chyba jeszcze zbyt drogi wynalazek, jak na czystosc polskiego gazu.

Nad jednym sie zastanawiam - przeciez temperatura spalin na gazie, jesli instalacja jest dobrze wystrojona, rozni sie bardzo niewiele od benzyny.

Przejechalem sie wczoraj tym autkiem i generalnie chodzi fajnie, ale dosc czesto ok. 1800 (czasem wyzej) przy mocniejszym przyspieszaniu lekko szarpie - tak 2-3 razy. Zupelnie, jakby przeplywka padala, ale na benzynie jest jak najbardziej ok, nic nie szarpie. Do tego dochodzi lekkie falowanie na jalowych obrotach na gazie - znacznie szybsze, niz u mnie bylo w Nubirze na instalacji II generacji.

p.s. czy Landi Renzo Omega ma bardzo glosne wtryskiwacze? Bo u kolegi slychac je (a raczej ich elektromagnesy, czy przekazniki - nie wiem co tam siedzi) nawet wewnatrz auta.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.