Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Uno i problem z fotelikiem 0-13 kg - prośba o radę

Featured Replies

Napisano

Witam

mam problem z fotelikiem dla dziecka 0-13 kg, są one montowane tyłem do kierunku jazdy i jedna część pasa musi opleść cały fotelik a druga przejść nad nim. Próbowałem zamocować fotelik w taki sposób ale pas bezpieczeństwa jest moim zdaniem za krótki.

Czy mieliście jakieś doświadzczenia z fotelikami dla maluchów w Uno, czy były jakieś problemy? Jakie foteliki 0-13 wam pasowały do Uno (czy różne roczniki samochodów mają różne długości pasów?)? A może istnieją jakieś przedłużacze do pasów?

Z góry dziękuję za wszelkie wskazówki. (nawet nie przypuszczałem, że taka sytuacja może wystąpić i nie wiem za bardzo co z tym fantem począć)

Napisano

> Witam

> mam problem z fotelikiem dla dziecka 0-13 kg, są one montowane tyłem

> do kierunku jazdy i jedna część pasa musi opleść cały fotelik a

> druga przejść nad nim. Próbowałem zamocować fotelik w taki

> sposób ale pas bezpieczeństwa jest moim zdaniem za krótki.

> Czy mieliście jakieś doświadzczenia z fotelikami dla maluchów w Uno,

> czy były jakieś problemy? Jakie foteliki 0-13 wam pasowały do

> Uno (czy różne roczniki samochodów mają różne długości pasów?)?

> A może istnieją jakieś przedłużacze do pasów?

> Z góry dziękuję za wszelkie wskazówki. (nawet nie przypuszczałem, że

> taka sytuacja może wystąpić i nie wiem za bardzo co z tym fantem

> począć)

> Łukasz

po primo to byś się przywitał Ło TU

a po secundo to nie powinien być to żaden problem, z ego co się orientuję to pas na 100% wystarcza. sprawdź czyrozwija Ci się do końca

Napisano

>...sprawdź czy rozwija Ci się do końca

rozwija się i niestety jest za krótki frown.gif

Napisano

To moze sproboj cofnac fotel na max do tylu cfaniaczek.gif Odleglosc od slupka i klamry powinna sie zmniejszyc a co za tym idzie pas wie "wydluzy"

Napisano

> rozwija się i niestety jest za krótki

to jeszcze sprawdź czy rolka jest dobrze dokręcona, jak jest jakiś luz to po naciągnięciu może zapadka blokować i w tedy się do końca nie rozwija...

a tak btw to witay...

Napisano

Ja wożę już drugi fotelik 0-13 kg na przednim fotelu i nie miałem żadnego problemu. Jak piszą koledzy sprawdź stan techniczny rolki czy się nie blokuje. Przychodzi mi do głowy jeszcze inny powód. Ktoś zamontował tylny pas do przodu niewiem.gif niedawno koledzy poruszali problem różnicy długości czyli 0,5m.

Powodzenia w jednoczesnym kierowaniu Una i wkładaniu smoczka maluszkowi hahaha.gif i jak masz z przodu głośniki to sugeruję odłączyć prawy grinser006.gif

Napisano

Z przodu, po małej gimnastyce i odsunięciu fotela max do tyłu, udało się (gdyby fotel zatrzymał sie chodź 1cm bliżej szyby nie dałoby rady), z tyłu bez szans - a tak wolałbym. Słyszał ktoś o jakiś przedłużaczach pasów?

tak na marginesie - to czemu takie krótkie te pasy robią, czy w samochodach obecnie produkowanych są dłuższe?

dziękuję za dotychczasowe odpowiedzi

Napisano

Słyszał ktoś o jakiś przedłużaczach pasów?

Nie słyszałem.

> tak na marginesie - to czemu takie krótkie te pasy robią,

Moim zdaniem to problem tkwi w Twoim pasie, a nie w długości wszystkich. Ja mam długi.

Napisano

> Moim zdaniem to problem tkwi w Twoim pasie, a nie w długości

> wszystkich. Ja mam długi.

Nie żartuj, chcesz powiedzieć, że na tysiace Uno w Polsce wszyscy maja długie pasy a ja tylko krótki? wink.gif

To chyba też zależy od fotelika, wszystkie montowane są w podobny sposób ale mogą być trochę inaczej wyprofilowane i w nieco innych miejscach mieć zaczepy a 5-10 to już duża różnica.

A może w latach 90-tych nie było takich fotelików i pasy były projektowane tylko dla dorosłych (w moje pasy zapnie się 99% dorosłych i podejrzewam również wszystkie foteliki montowane przodem do kierunku jazdy).

Napisano

> Ja wożę już drugi fotelik 0-13 kg na przednim fotelu i nie miałem

> żadnego problemu.

właśnie, z przodu, a próbowałeś z tyłu ?

Napisano

A wez zrob maly test. Zapnij fotelik na miejscu kierowcy. Jesli sie zapnie bez problemu bez cofania fotela tzn ze pas pasazera jest lipny. Jesli nie to poszukiwania jakies "przedluzki" cie czekaja

Napisano

> właśnie, z przodu, a próbowałeś z tyłu ?

Tak, bez problemu zapinam. 281376731-DSC00220.JPG

post-89258-14352497243877_thumb.jpg

Napisano

> Tak, bez problemu zapinam.

Dzięki za zdjęcie, ja mam zaczepy z tyłu fotelika w innych miejscach - wyżej, w miejscu gdzie fotelik jest dłuższy niż na dole i muszę bardziej wyciagnąć pas.

W każdym razie z przodu się udało i to na razie wystarczy.

Dziękuję wszystkim za pomoc.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.