Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Maglownica

Featured Replies

Napisano

Czołem !

Przymierzam się do wymiany maglownicy i stąd moje pytanie.

Czy po wymianie trzeba ustawiać zbieżność?

Sięgając dalej po Waszą wiedzę, drodzy koledzy, jest możliwość regulacji luzu w maglownicy ? Coś, gdzieś przeczytałem, że możliwość takowa istnieje. Lecz nie jestem pewien czy dotyczy to właśnie maglownicy w punciaku. Koszt zakupu, jak wiadomo, nie jest mały, a jeśli można troszkę przeciągnąć moment wymiany właśnie taką regulacją, jest to warte uwagi. Jeśli jest możliwa regulacja, a bardziej ubierając to w słowa, niwelacja luzów jakąś magiczną nakrętką, to jestem jak najbardziej zainteresowany wiadomościami jakie możecie mi przekazać w tym temacie smile.gif

Napisano

> Czołem !

> Przymierzam się do wymiany maglownicy i stąd moje pytanie.

> Czy po wymianie trzeba ustawiać zbieżność?

> Sięgając dalej po Waszą wiedzę, drodzy koledzy, jest możliwość

> regulacji luzu w maglownicy ? Coś, gdzieś przeczytałem, że

> możliwość takowa istnieje. Lecz nie jestem pewien czy dotyczy to

> właśnie maglownicy w punciaku. Koszt zakupu, jak wiadomo, nie

> jest mały, a jeśli można troszkę przeciągnąć moment wymiany

> właśnie taką regulacją, jest to warte uwagi. Jeśli jest możliwa

> regulacja, a bardziej ubierając to w słowa, niwelacja luzów

> jakąś magiczną nakrętką, to jestem jak najbardziej

> zainteresowany wiadomościami jakie możecie mi przekazać w tym

> temacie

po wymianie trzeba ustawić zbieżność , a wyregulowanie luzów jest możliwe ale to dalej koledzy Ci podpowiedzą gdzie , ja się w to nie bawiłem wymieniłem na nową i jest OK zlosnik.gif

Napisano

musisz sprawdzić miejsce zaznaczone na foto, jak będzie tam śruba to zrobisz regulacje luzu, u mnie jest zaślepka grinser006.gif

281382437-maglownica.jpg

post-62894-14352497261368_thumb.jpg

Napisano
  • Autor

Czy ta zaślepka jest we wszystkich przekładniach czy tylko np. ze wspomaganiem lub bez ? Ja posiadam wspomaganie i coś przeczuwam że ta zaślepka pogrzebie moje nadzieje ...

Aktualnie autko stoi u mechaniora, który wstawia mi nowe sprzęgło i nie mam możliwości sprawdzić.

Napisano
to jest foto mojej przekładni i jak widać po plamach oleju ma wspomaganie
Napisano

> Czy ta zaślepka jest we wszystkich przekładniach czy tylko np. ze

> wspomaganiem lub bez ? Ja posiadam wspomaganie i coś przeczuwam

> że ta zaślepka pogrzebie moje nadzieje ...

> Aktualnie autko stoi u mechaniora, który wstawia mi nowe sprzęgło i

> nie mam możliwości sprawdzić.

to już musisz sprawdzić jak jest u Ciebie smile.gif po pewnie jest różnie grinser006.gif

Napisano

ja na oryginalnej miałem zaślepkę - więc nic sobie nie zrobię

na nowej jest śruba do regulacji

nie mam wspomagania

Napisano
  • Autor

Po (prawie) całym dniu spędzonym nad tym problemem, chciałem dodać do wątku a jednocześnie stwierdzić że.

Luzy jakie występują w kierownicy a zarazem stuki, w ruchu kierownicą jakie są odczuwalne (i denerwujące) wynikają nie tylko ze zużycia przekładni kierowniczej zwanej potocznie "maglownicą" ale ze zużycia przegubów wałka krótkiego, łączącego maglownicę z zespołem wspomagania.

Otóż wystarczy niewielki zużycie, rzędu 2 mm na każdym z dwojga krzyżaków żeby na kierownicy powstał bardzo duży luz.

Mam nadzieję że moje zgłębienie (może ameryki nie odkryłem ale zawsze coś ) tego problemu pomoże kolegom.

w załączniku, element o którym mowa.

W każdym razie naprawione !!! smile.gif

Niech moc będzie z Wami ! piesc.gif

Napisano

> Po (prawie) całym dniu spędzonym nad tym problemem, chciałem dodać do wątku a jednocześnie stwierdzić że. Luzy jakie występują w kierownicy a zarazem stuki, w ruchu kierownicą jakie są odczuwalne (i denerwujące) wynikają nie tylko ze zużycia przekładni kierowniczej zwanej potocznie "maglownicą" ale ze zużycia przegubów wałka krótkiego, łączącego maglownicę z zespołem wspomagania.

wiemy

> Otóż wystarczy niewielki zużycie, rzędu 2 mm na każdym z dwojga krzyżaków żeby na kierownicy powstał bardzo duży luz. Mam nadzieję że moje zgłębienie (może ameryki nie odkryłem ale zawsze coś ) tego problemu pomoże kolegom. w załączniku, element o którym mowa. W każdym razie naprawione !!!

w sposób? Nowy wałek czy co zrobiłeś?

Napisano

> Otóż wystarczy niewielki zużycie, rzędu 2 mm na każdym z dwojga

> krzyżaków żeby na kierownicy powstał bardzo duży luz.

no to bardzo ciekawa teoria, która mnie nie przekonuje... z tego co zaobserwowałem zużycie tego elementu jest praktycznie niemożliwe (u mnie na przelocie prawie 80kkm nie było ani grama luzu). nie wiem jaka siła musi działać na taki przegub aby go zużyć hmm.gif głównie po dupie dostaje maglownica - ten wałek jest imho praktycznie nie do ruszenia.

jeżeli go naprawiłeś to jestem b.ciekawy w jaki sposób,

jeżeli wymieniłeś to zobaczymy jak długo będziesz odczuwał efekt, że wszystko jest ok.

napiszę tylko, że ja przez tydzień sadziłem, że wszystko gra - później wszystko wróciło do normy (dlaczego?)tak naprawdę sam nie wiem, być może dlatego, że ingerencja w całą kolumnę coś delikatnie nastawiła/przestawiła/rozluźniła etc. a po czasie wszystko ułożyło się i wróciło do stanu poprzedniego... icon_rolleyes.gif

Napisano
  • Autor

> jeżeli go naprawiłeś to jestem b.ciekawy w jaki sposób,

Wymiana wałka na nowy. palacz.gif Troszkę się trzeba powyginać, ale da rade.

>u mnie na przelocie prawie 80kkm nie było ani grama luzu

U mnie przy 240 kkm już niestety był

Napisano

> Wymiana wałka na nowy. Troszkę się trzeba powyginać, ale da rade.

e tam powyginać - zdjąć deskę i po problemie biglaugh.gif

> U mnie przy 240 kkm już niestety był

dziwi mnie to trochę ale ważne że działa ok.gif

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.