Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Klekoczące zawory

Featured Replies

Napisano

Od pewnego czasu, rano, jak zejde na parking do zimnego unaka - odpalam go to zawory klekoczą co najmniej jakbym diesla odpalil. I tak przez chwile jak ruszę jeszcze, dopiero jak silnik się nagrzeje cichną.

Czy to objaw prawidłowy? Może to moje złudzenie ale przedtem, mimo iz na zimnym zawory zawsze było słychać, były cichsze.

To powoduje jakieś zagrożenie dla silnika czy jakieoś elementu? Troche wzrosło spalanie i spadła moc - czy to moze być z tym powiązane?

I ile mniej więcej kosztuje regulacja zaworów? Uno 1.0 i.e

Napisano

> Od pewnego czasu, rano, jak zejde na parking do zimnego unaka -

> odpalam go to zawory klekoczą co najmniej jakbym diesla odpalil. (...)

> Czy to objaw prawidłowy?

Nie jest to objaw prawidlowy, ale dopuszczalny. Silniki FIRE czasami tak maja. U mnie w Uno takie dyzlowskie klekotanie trwa mniej niz sekunde, z kolei u sasiadki w Pandzie trwa dobrych kilka minut. Grunt ze po kilku chwilach przechodzi.

Dzwiek ten prawdopodobnie jest zwiazany jest ze smarowaniem walka rozrzadu. Wiele osob zauwazylo ze problem znika lub "traci na sile" po wymianie oleju na swiezy.

Napisano

> Nie jest to objaw prawidlowy, ale dopuszczalny. Silniki FIRE czasami

> tak maja. U mnie w Uno takie dyzlowskie klekotanie trwa mniej

> niz sekunde, z kolei u sasiadki w Pandzie trwa dobrych kilka

> minut. Grunt ze po kilku chwilach przechodzi.

> Dzwiek ten prawdopodobnie jest zwiazany jest ze smarowaniem walka

> rozrzadu. Wiele osob zauwazylo ze problem znika lub "traci na

> sile" po wymianie oleju na swiezy.

Ja miałem taki objaw w CC gdzie byly samoregulatory, i było to spowodowane zimnym olejem i stukały samoregulatory. Nic poważnego

Napisano

Dobrze, że powstał taki temat bo właśnie on mnie interesuje. Mam Fiata Uno 1.0 Fire i tak mi zawory grają że masakra. Jaki jest koszt regulacji ? Wiem, że nie można tego zrobić w pierwszym lepszym warsztacie bo są na płytkach a nie na śrubach slinka.gif Byłem w jednym warsztacie to właśnie tak mi odpowiedzieli... Proszę o odpowiedź co do kosztu regulacji.

Napisano

> Ja miałem taki objaw w CC gdzie byly samoregulatory, i było to

> spowodowane zimnym olejem i stukały samoregulatory. Nic

> poważnego

Ale w 1.0 Fire nie ma samoregulatorow

Napisano

> Dobrze, że powstał taki temat bo właśnie on mnie interesuje. Mam

> Fiata Uno 1.0 Fire i tak mi zawory grają że masakra.

Wpisz do profilu rocznik samochodu. W okolicach 1999 roku nastapila modyfikacja silnika - zastosowano elektroniczny zaplon bezrozdzielaczowy.

Jezeli masz silnik, w ktorym jest aparat zaplonowy, to mozliwe, ze masz zle ustawiony zaplon i wtedy to nie zawory graja, tylko wystepuje spalanie stukowe (mylnie nazywane stukaniem zaworow).

Jaki jest

> koszt regulacji ?

Nie wiem, jaki jest koszt uslugi (przypuszczam, ze w okolicy 100 zł). Do kosztu uslugi bedziesz musial doliczyc koszt wymienionych plytek - maksymalnie 8 sztuk (tyle jest zaworow) - koszt jednej to z tego co pamietam 5-10 zł.

Wiem, że nie można tego zrobić w pierwszym

> lepszym warsztacie bo są na płytkach a nie na śrubach Byłem w

> jednym warsztacie to właśnie tak mi odpowiedzieli...

Problemem nie jest moze samo wyregulowanie luzu (choc jest to trudniejsze niz za pomoca srub regulacyjnych) - po prostu trzeba miec zestaw plytek o roznych grubosciach (male warsztaty moga nie chciec zamrazac pieniedzy).

Napisano

> Dobrze, że powstał taki temat bo właśnie on mnie interesuje. Mam

> Fiata Uno 1.0 Fire i tak mi zawory grają że masakra. Jaki jest

> koszt regulacji ? Wiem, że nie można tego zrobić w pierwszym

> lepszym warsztacie bo są na płytkach a nie na śrubach Byłem w

> jednym warsztacie to właśnie tak mi odpowiedzieli... Proszę o

> odpowiedź co do kosztu regulacji.

Niedawno przeprowadzałem regulację zaworów. Za kilka tygodni planuję przeprowadzić regulację kontrolną, ponieważ trzy płytki były mocno zużyte i trudno było oszacować ich grubość.

Ja wykonałem to.... pod blokiem wink.gif

Koszt - wymiana 6 płytek - 24zł

Płytki kupowałem: w jednym sklepie po 5zł, w innym były po 3,50 albo 2,50. nie pamiętam już.

W tym drugim prawie wszystkie wymiary były "od ręki".

Planując taką regulację trzeba wziąć poda uwagę, że czas "załatwiania" płytek może wynieść kilka dni.

Sama regulacja, mierzenie, montaż i demontaż wszystkich elementów oraz płytek, trwa może ze dwie godziny :-)

Nie jest to zbyt skomplikowane i myślę, że prawie można to wykonać przy pomocy ogólnodostępnych narzędzi. Ja użyłem do tego dwóch wkrętaków płaskich, szczelinomierza, suwmiarki i klucza 10 wink.gif

A co do klekotania przez kilka minut po odpaleniu. Moim zdaniem jest to wynik luzów zaworowych. Jeśli hałas zanika, to prawdopodobnie luz jest na granicy zalecanych wartości. Jeśli dźwięk występuje nawet po dłuższym czasie pracy silnika, to najpewniej zawory są mocno rozregulowane.

Napisano

> Od pewnego czasu, rano, jak zejde na parking do zimnego unaka -

> odpalam go to zawory klekoczą co najmniej jakbym diesla odpalil.

> I tak przez chwile jak ruszę jeszcze, dopiero jak silnik się

> nagrzeje cichną.

> Czy to objaw prawidłowy?

nie ma sie czym przejmowac.

pozdrawiam

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.