Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Sprawdzanie czujników

Featured Replies

Napisano

Przeszukałem całe forum i pierwszą radą na moje problemy jest sprawdzenie czujników... tak więc w jaki sposób można możliwie najszybciej posprawdzać wszystkie czujniki temperatury (cieczy chłodzącej, powietrza) oraz sprawdzić poprawność działania sondy lambda? do sondy lambda mam niestety tylko elektroniczny miernik napięcia/rezystancji... czy może od razu wszystkie wymienić?

Sondę lambda odłączałem przy pracującym silniku ale to nie spowodowało żadnej zmiany w kulturze pracy silnika.

Powodem sprawdzania jest niestety spalanie 8-8.5 /100 LPG. Bez różnicy trasa czy miasto (nawet przy emeryt-style). Stąd chyba coś jest nie tak...

ostatnio robione było:

- upg i rozrząd - tu się boję że mechanik może coś źle ustawił

- nowe świece, filtry,olej itp...

Jedynym mankamentem są falujące obroty na benzynie (silnik zimny/ciepły), na lpg jest wszystko ok.

Napisano

jeśli na lpg jest O.K to napisz której generacji ta instalka -jak pierwszej to może lambda źle pracować

jak II generacji(z KOMPEM ) to lambda O.K

Napisano

Jeśli chodzio o spr. czujników to poczekajmu na marekpast. On ost. robił diagnozę całego ukł. elektrycznego i udało mu się na podst. tego usunąć usterkę.

Co do falujących obr. sprawdz działanie krokowca (jeśli masz). Może być też to wina lewego powietrza dostającego się np przez nieszczelne serwo (tak było u mnie) To tak na początek zlosnik.gif

Napisano
  • Autor

> jeśli na lpg jest O.K to napisz której generacji ta instalka -jak

> pierwszej to może lambda źle pracować

> jak II generacji(z KOMPEM ) to lambda O.K

instalacja Tartarini, montowana przez ASO Fiata, parownik ma śrubę do regulacji, ale do tego jest jakiś komp, ale to chyba dla oszukania sygnału lambdy hmm.gif tak więc nie wiem I czy II generacja crazy.gif Gaz montowany w 2004 roku za którą poprzedni właściciel zapłacił ponad 3tys. więc chyba II generacji wink.gif

Napisano
  • Autor

> Co do falujących obr. sprawdz działanie krokowca (jeśli masz). Może

> być też to wina lewego powietrza dostającego się np przez

> nieszczelne serwo (tak było u mnie) To tak na początek

dzisiaj to już trochę ciemno na sprawdzanie krokowca, ale wydaje mi się, że gdyby to był krokowy, to w momencie uruchomienia zimnego silnika (ssanie) powinno być ok, a tutaj od razu po uruchomieniu obroty falują... nawet jak się nagrzeje. Tylko po resecie kompa silnik pracował równo... przez jakieś 2 godziny hehe.gif

Ale znacznie bardziej niż te obroty chciałbym sprawdzić te wszystkie czujniki. A te serwo to w jaki sposób najlepiej sprawdzić?

Napisano
  • Autor

> może przyda się ---->to

REWELACJA

jutro się za to zabieram food.gif

ciekawi mnie tylko czy wartości rezystancji mogą być różne między silnikami 1.4 i 1.0 ale to już będę szukać w książce typu naprawiam sam smile.gif

Napisano

> REWELACJA

> jutro się za to zabieram

> ciekawi mnie tylko czy wartości rezystancji mogą być różne między

> silnikami 1.4 i 1.0 ale to już będę szukać w książce typu

> naprawiam sam

Prawdopodobnie to krokowiec mialem kiedy to tylko ze + gasł mi. tak na marginesie ile na gazie jest przejechane?

Napisano
  • Autor

> Prawdopodobnie to krokowiec mialem kiedy to tylko ze + gasł mi. tak

> na marginesie ile na gazie jest przejechane?

jakieś 70 tys.km, Sprawdzam na razie czujniki, tylko że dopóki z roboty wrócę, to jest już ciemno smile.gif

• 2 tygodnie później...
Napisano
  • Autor

> Dzieńdobrywieczór

> może przyda się ----> to

Moim problemem dalej jest spalanie, tylko że tym razem już w granicach 10/100 km, bez różnicy noPB czy LPG, przeczytałem już cały kącik, różne diagnozy i rozwiązania.

Na dzień dzisiejszy sprawdzone zostały :

- czujnik temperatury wody - OK

- czujnik temperatury powietrza - OK

- czujnik biegu jałowego - OK

- silniczek biegu jałowego - OK

mam niepewność co do :

- czujnika położenia przepustnicy (TPS)

napięcie przy ok.20st otwarcia przepustnicy wynosi ok.3V a powinno 4,5-4,8V -> te wartości osiągane są prawie przy maksymalnym otwarciu przepustnicy.

-sonda Lambda

sygnał z sondy powinien oscylować pomiędzy 0,1-0,9V, a u mnie maksymalnie osiąga wartość 0,75V, przy schodzeniu z obrotów ładnie osiąga 0V.

-zawór odprowadzania oparów paliwa (nie wiem czy to ma jakiś wpływ)

powinien zamykać się i otwierać w przedziale 40/60 sekund, a u mnie cały czas jest otwarty, instrukcja podaje że może to być uszkodzenie sterownika.

co jeszcze może powodować takie spalanie? bo wszystko z Diagnostyki wtrysku Bosch już przerobiłem...

tylko proszę nie piszcie że blokujące hamulce, albo styl jazdy, bo to wcale nie jest śmieszne crazy.gifsciana.gif

Napisano

> Moim problemem dalej jest spalanie, tylko że tym razem już w

> granicach 10/100 km, bez różnicy noPB czy LPG, przeczytałem już

[...]

hmm.gif jak wiesz miałem może nie taki całkiem problem jak Ty, ale wydaje mi się że podobny, czyli wszystkie czujniki w porządku, dla pewności jeszcze wymieniane na nówki i kicha, samochód nie jeździł i spalał 8l/50km .

Zacznę od TPS-a. To że masz przy 20% otwarciu 3V niewiele mówi, dopisz na którym potencjometrze. Jak wiesz TPS składa się z dwóch potencjometrów, jeden pracuje niejako dla krokowca, i ma mieć od 0 do 20-27st otwarcia odpowiednio 0,2-0,5V do 4,5 - 4,8V, drugi potencjometr ma zacząć pracować od uchylenia 20-25st -do takiego wychylenia ma podawać cały czas minimalną stałą wartość napięcia - od tego położenia do max ma zmieniać się ciągle (bez skoków) az do 4,5-4,8 przy największym otwarciu. Ważne czy masz jeszcze oryginalne zabezpieczenia śrub mocujących TPS, oraz ustawienia ramienia przepustnicy?

A teraz porada dla Twojego problemu, zdejmij rurę która wychodzi z odmy z króćca dochodzącego w okolice obudowy filtra powietrza, lub wtrysku. Po prostu niech dymy i opary wydostają się na zewnątrz a nie do gardzieli wtrysku - nie zdejmuj tego węża z króćca odmy, niech sobie gdzieś swobodnie się opiera - ja dołączyłem drugi wąż i odprowadzałem opary pod samochód - by nie dostawały się przez nawiew do samochodu. Zapal samochód i wtedy przetestuj silnik i spalanie przez kilka dni. Co to daje hmm.gif , ano uspokaja odczyty kompa , sam pomiar lambdy to nie wszystko, Ty widzisz na mierniku tylko uśredniony pomiar, a lambda może siać taki zamęt, że komp głupieje na odczycie, ( mi pokazywał że temp. powietrza gorącego silnika wynosi -6st (tak, tak minus 6st, oczywiście komp sprawny, czujnik temp sprawny). Po odłączeniu odmy nagle wszystko wracało do normy, sonda normalnie pracowała, i czujnik temp. powietrza zaczął pokazywać normalną temp. pracy a co za tym idzie, komp przestał zalewać silnik noPb i silnik zaczął wyraźnie stabilnie pracować.

Napisano
  • Autor

> Zacznę od TPS-a. To że masz przy 20% otwarciu 3V niewiele

> mówi, dopisz na którym potencjometrze

juz teraz dokładnie nie pamiętam, nawet sobie to zapisałem, ale nie mam pod ręką. W każdym razie przy maksymalnym otwarciu przepustnicy jeden potencjometr osiągał 4,8, a drugi 3V.

> Ważne czy masz jeszcze oryginalne zabezpieczenia śrub mocujących TPS, oraz ustawienia ramienia przepustnicy?

niewiem.gif ale do tej pory nic przy TPS nie było robione.

> A teraz porada dla Twojego problemu, zdejmij rurę która wychodzi z

> odmy z króćca dochodzącego w okolice obudowy filtra powietrza,

> lub wtrysku. Po prostu niech dymy i opary wydostają się na

> zewnątrz a nie do gardzieli wtrysku

OK, zobaczymy

> lambda może siać

> taki zamęt, że komp głupieje na odczycie, ( mi pokazywał że

> temp. powietrza gorącego silnika wynosi -6st (tak, tak minus

> 6st, oczywiście komp sprawny, czujnik temp sprawny).

jak odczytałeś tą temp? aż mnie korci żeby sprawdzić jakie dane do kompa spływają...

> i silnik zaczął wyraźnie stabilnie pracować.

właśnie co jest dziwne, silnik pracuje bardzo stabilnie.

Napisano

> juz teraz dokładnie nie pamiętam, nawet sobie to zapisałem, ale nie

> mam pod ręką. W każdym razie przy maksymalnym otwarciu

> przepustnicy jeden potencjometr osiągał 4,8, a drugi 3V.

Czyli już wszystko wiadomo, masz uszkodzony TPS, ścieżka jednego z potencjometrów wytarła się na końcówce do zera. Chyba że tak ma być??!! hmm.gifniewiem.gif. Aby się to dowiedzieć sprawdź czy gdy pierwszy potencjometr osiąga 3V to czy na drugim od tego momentu zaczyna rosnąć czy też przez jakiś zakres otwierania masz napięcia stałe na obu potencjometrach i dopiero po chwili zaczyna na tym drugim rosnąc V od tych 0,2-0,5-0,8 (zależnie od typu) powoli aż do 4,8V bez żadnych skoków.

> ale do tej pory nic przy TPS nie było robione.

> OK, zobaczymy

> jak odczytałeś tą temp? aż mnie korci żeby sprawdzić jakie dane do

> kompa spływają...

> właśnie co jest dziwne, silnik pracuje bardzo stabilnie.

Temp. odczytał komputer ze sterownika poprzez specjalny interface w ASO zlosnik.gif

Silnik pracuje stabilnie, ale paliwa przy tym pożera tyle ile wlejesz.

Napisano

Witam nasuwa mi się jedno pytanie czy sprawdzenie TPS wykonujemy na zgaszonym silniku podpinajac sie kolejno pod styki 7, 18 i do masy?? czy jak odłacze kostke od centralki sterujacej nic sie nie stanie?? Bo wpinamy sie w tą kostke, mam racje?

Napisano

Wiecie co byłem sprawdzic tą wtyczke do sterownika moje Uno 1.0i.e 1997r. w gornym rzedzie mam 8 pinów, w dolnym tylko 11, i nie wiem pod ktore sie podpiąć zeby sprawdzic TPS, i czujnik temperatury cieczy w kolektorze ssącym. Czy ta wtyczka ma byc włożona do sterownika w czasie pomiarów czy nie?? Proszę o wskazówki

Napisano

> Witam nasuwa mi się jedno pytanie czy sprawdzenie TPS wykonujemy na

> zgaszonym silniku

TAK

podpinajac sie kolejno pod styki 7, 18 i do

> masy?? czy jak odłacze kostke od centralki sterujacej nic sie

> nie stanie?? Bo wpinamy sie w tą kostke, mam racje?

odpinając kostkę od centralki, nie będziesz mógł sprawdzić napięć, centralka podaje do TPS-a napięcie referencyjne o wielkości 4,8V, potencjometry w TPS, tylko odpowiednio je obniżają.

Napisano

> Wiecie co byłem sprawdzic tą wtyczke do sterownika moje Uno 1.0i.e

> 1997r. w gornym rzedzie mam 8 pinów, w dolnym tylko 11, i nie

> wiem pod ktore sie podpiąć zeby sprawdzic TPS, i czujnik

> temperatury cieczy w kolektorze ssącym. Czy ta wtyczka ma byc

> włożona do sterownika w czasie pomiarów czy nie?? Proszę o

> wskazówki

Ta wtyczka musi być wpięta do centralki, a napięcia możesz zmierzyć bezpośrednio na czujnikach jeśli nie wiesz który styk centralki jest który. 270751858-jezyk.gif

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.