Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Wariujący obrotomierz

Featured Replies

Napisano

Witam!

Kilka dni temu padł mi alternator, mechanior wymienił mi na nowy. Od tego czasu wskazówka obrotomierza zachowuje się strasznie dziwnie, po prostu "wariuje", zwłaszcza przy wyższych obrotach. Wówczas wskazówka mocno podskakuje. Wiem, że w silniku Isuzu sygnał do obrotomierza idzie właśnie z alternatora. Ale co może być powodem wariującego obrotomierza, skoro alternator jest nowy?

Dodam jeszcze, że ten nowy alternator pracuje zdecydowanie głośniej od starego, daje się słyszeć dziwny "świst" czy "szelest" w jego pracy. Nie jest to oczywiście taki dźwięk, jak podczas piszczącego paska. Czy powodem zarówno tego dźwięku, jak i wariującego obrotomierza, może być złe dopasowanie koła pasowego nowego alternatora z paskiem klinowym?

Pozdrawiam!

Napisano
  • Autor

Cześć.

U mnie alternator sie spalił i jak go wymieniłem na nowy (zamiennik cena ok. 350 zł) to okazało się że po włączeniu zapłonu i zapaleniu samochodu alternator nie wzbudza się trzeba było dać gaz do oporu i po przekroczeniu ok. 4000 obr/min dopiero pokazywał że ładuje. zmiana przewodów w kostce (tej okrągłej) tez nic nie dała. Dopiero po wpięciu żarówki w kostke działa normalnie. Spróbuj coś pokombinować. Może sie uda.

Napisano

Wymienił na nowy, czy powiedział, że wymienił na nowy?

Bo taki szum może wskazywać na zużyte łożyska.

Sprawdź czy wszystkie przewody dobrze dokręcił.

Napisano
  • Autor

> Wymienił na nowy, czy powiedział, że wymienił na nowy?

> Bo taki szum może wskazywać na zużyte łożyska.

Według mnie wymienił na nowy, widać to gołym okiem:-) A ten dźwięk właśnie jakby coś z łożyskami, ale to tylko moje odczucie. W każdym razie coś szumi, chyba będę musiał do niego wrócić i niech mi powie co to jest.

A z tymi wariującymi obrotami ma ktoś jakiś pomysł co może być?

Napisano
  • Autor

> A z tymi wariującymi obrotami ma ktoś jakiś pomysł co może być?

Jako, że nie dostałem konkretnej odpowiedzi i nie chcąc zakładać nowego wątku, zwracam się po raz kolejny z pytaniem, co może powodować, że obrotomierz dość mocno "faluje"?

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.