Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Witam...Problemy z mocą

Featured Replies

Napisano

Witam wszystkich użytkowników tego Forum. Jacek z Rzeszowa kłania się nisko smile.gif. Od kilku dni jestem posiadaczem Marei 1,6 16v z 97 roku. Jestem w trakcie tzw. "kosmetyki" - przygotowywania jej do efektywnej jazdy (przed wymianą olej, rozrząd, filtr powietrza itd ...wahacze już wymienione). Wszystko byłoby ok gdyby nie jedna niepokojąca rzecz: w trakcie normalnego (czyli ze "średnio ciężką nogą" na gazie)rozpędzania samochodu przy ok. 3000 obr następuje krótkotrwały spadek mocy/momentu obrotowego. Marea po prostu na chwilkę tak jakby sie "dławiła". Sytuacja powtarza się na każdym biegu. Tak więc jak ją rozpędzam z 1 do 4 to są takie cztery "czkawki" frown.gif. Problem ten zanika, gdy podczas rozpędzania naciskam gaz lekko i bardzo płynnie. Nie jestem specem samochodowym, dlatego szukam pomocy u bardziej doświadczonych kolegów forumowiczów. Na koniec dodam, że samochód oglądało 3 zawodników z warsztatu. Jeden z nich jechał moja Mareą i stwierdził, że problem ten może wynikać z wielu drobnych rzeczy (sonda lambda itp). Tak więc ostatecznie nie powiedział nic. Czy możecie postawic jakąś diagnozę ? Mozę któryś w was miał podobny problem ? Z góry dziekuję.

Napisano

> Na koniec dodam, że samochód oglądało 3

> zawodników z warsztatu.

z którego?

Napisano
  • Autor

> z którego? niech to pozostanie tajemnicą ...

Napisano

Witam!

Podobną sytuację zauważyłem u siebie chyba ze 2 razy, ale miało to miejsce na zimnym silniku. Mogę to porównać do takiego zachowania jakby miało miejsce "odcięcie zapłonu". Ale było to tylko na zimnym silniku. Normalnie nie mam żadnych problemów ciągnie równo.

Napisano

> > z którego? niech to pozostanie tajemnicą ...

a to czemu? nie żartuj...

Napisano

Ja tak miałem przy około 2 tysiącach nie dławił się całkiem ale jakby tracił moc. Po wymienie kabli wysokiego napięcia wszystko ustąpiło może to to , zwłaszcza jak autko ma ponad 100kkm i nie były wymieniane

Napisano

> Witam wszystkich użytkowników tego Forum. Jacek z Rzeszowa kłania się

> nisko . Od kilku dni jestem posiadaczem Marei 1,6 16v z 97 roku.

> Jestem w trakcie tzw. "kosmetyki" - przygotowywania jej do

> efektywnej jazdy (przed wymianą olej, rozrząd, filtr powietrza

> itd ...wahacze już wymienione). Wszystko byłoby ok gdyby nie

> jedna niepokojąca rzecz: w trakcie normalnego (czyli ze "średnio

> ciężką nogą" na gazie)rozpędzania samochodu przy ok. 3000 obr

> następuje krótkotrwały spadek mocy/momentu obrotowego. Marea po

> prostu na chwilkę tak jakby sie "dławiła". Sytuacja powtarza się

> na każdym biegu. Tak więc jak ją rozpędzam z 1 do 4 to są takie

> cztery "czkawki" . Problem ten zanika, gdy podczas rozpędzania

> naciskam gaz lekko i bardzo płynnie. Nie jestem specem

> samochodowym, dlatego szukam pomocy u bardziej doświadczonych

> kolegów forumowiczów. Na koniec dodam, że samochód oglądało 3

> zawodników z warsztatu. Jeden z nich jechał moja Mareą i

> stwierdził, że problem ten może wynikać z wielu drobnych rzeczy

> (sonda lambda itp). Tak więc ostatecznie nie powiedział nic.

> Czy możecie postawic jakąś diagnozę ? Mozę któryś w was miał

> podobny problem ? Z góry dziekuję.

mialem to samo, wymienilem świecem kable WN, sonde lambda i auto śmiga jak należy, sprawdź sonde

Napisano
  • Autor

dzieki za info - w PN zakladam gaz wiec bedzie mozliwosc dokladnego sprawdzenia

• 1 miesiąc później...
Napisano
  • Autor

Po zmianie gazy mialem wciaz ten sam problem. Serwis sprawdzil na kompie sonde - niby pokazywalo jej blad, ale przy badaniu w czasie rzeczywistym napiecia wszystko bylo ok...Ostatecznie kupilem nowa sonde (NTK na allegro) i zabralem sie do jej montazu. Jako, ze zakupiona miala za krotki kabel, a i wtyczka byla inna niz ta w samochodzie wiec wzialem sie za szybka przerobke. Podczas rozcinania kabelkow w starej sondzie zauwazylem, iz jeden z nich byl prawie przeciety...trzymal sie doslownie na dwoch nitkach ! Rozcialem, zlutowalem, serwisant zalozyc mi z powrotem stara sonde i stal sie CUD wink.gif. Samochod jezdzi jak ta lala smile.gif Niby "pierdolka", ale robila taka "krecia" wq...robote. Nie wiem skad sie moglo wziac to rozciecie, ale przy jakichkolwiek problemach z sonda zawsze warto sprawdzic kabelki smile.gif Pozdrawiam All yay.gif20.GIF

Napisano

Witam i mam podobny problem:

Otóż mam Fiata Marea z silnikiem 1,6 16V, ale w czasie jazdy tym samochodem zauważyłem że samochód przyśpiesza na każdym biegu tylko do obrotów ok. 4000 obr/min, natomiast powyżej silnik nie chce przyspieszać i „wchodzić” na wyższe obroty (trwa to długo). Z tego co zauważyłem to przy ok. 80km/h lepiej wyprzedzać na 5 biegu niż na 4 (szybciej się zbiera). Stąd moje pytanie: czy silnik jest do naprawy czy też silniki te tak mają? Jak to wygląda u Was Szanownych Forumowiczów?

A tak na marginesie gdzie zakładałeś gaz (w jakiej firmie)?

Napisano
  • Autor

> A tak na marginesie gdzie zakładałeś gaz (w jakiej firmie)?

Sinja - Rzeszów. Jezeli chodzi o obroty - nie mam takich problemow. Przy 80 km/h czesto mi sie zdarza wyprzedzac na trzecim biegu - wszystko zalezy od sytuacji na drodze. Choc nie da sie ukryc, ze jak dla mnie ten samochod najlepiej sie sprawuje na piatym biegu smile.gif

• 1 miesiąc później...
Napisano

Wszystko byłoby ok gdyby nie

> jedna niepokojąca rzecz: w trakcie normalnego (czyli ze "średnio

> ciężką nogą" na gazie)rozpędzania samochodu przy ok. 3000 obr

> następuje krótkotrwały spadek mocy/momentu obrotowego. Marea po

> prostu na chwilkę tak jakby sie "dławiła". Sytuacja powtarza się

> na każdym biegu. Tak więc jak ją rozpędzam z 1 do 4 to są takie

> cztery "czkawki" . Problem ten zanika, gdy podczas rozpędzania

> naciskam gaz lekko i bardzo płynnie. Nie jestem specem

> samochodowym, dlatego szukam pomocy u bardziej doświadczonych

> kolegów forumowiczów. Na koniec dodam, że samochód oglądało 3

> zawodników z warsztatu. Jeden z nich jechał moja Mareą i

> stwierdził, że problem ten może wynikać z wielu drobnych rzeczy

> (sonda lambda itp). Tak więc ostatecznie nie powiedział nic.

> Czy możecie postawic jakąś diagnozę ? Mozę któryś w was miał

> podobny problem ? Z góry dziekuję.

U mnie działo sie podobnie najpierw samochodzik tracił moc koło 3000 obrotów i nie chciał ciagnąć (jakby nie miał mocy) po kilku dniach max co się dało z niego wyciągnąć to 60 km / godz. Podjechałem z nim do mechanika i okazało sie że nie ma cisnienia na 2 tłokach frown.gif Czekała mnie rozbiórka silnika, jak sie okazało do wymiany były popychacze zaworów, złożyli silnik a tu do tego wszystkiego doszedł fakt zalewania świec olejem i cholender mechanior powiedział że to pewnie pierścienie puszczają i kolejny wydatek frown.gif Lepiej sprawdź w ASO na diagnostyce może cos wiecej powiedzą

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.