Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

[AII] Mechanizm zmiany biegów

Featured Replies

Napisano

Witam Panowie i Panie.

Mam nastepujące pytanie od jakiegos czasu pojawila sie denerujaca mnie dolegliwosc a mianowicie kiedy skrecam gwaltownie w lewo lub w prawo pojawia sie delikatne stukniecie ktore czuc na lewarku zmiany biegow.

Gdy jestem pod altem i lomikiem staram sie poruszyc silnikiem slychac takie delikatne uderzenie przenoszace sie na leware i pochodzace prawdopodobnie z mechanizmu zmiany biegow.

I teraz pytanie do was czy sa jakies elementy ktore lubia padac i mozna kupic je i wymienic. Czy moze trzeba zmieniac caly mechanizm zmiany biegow. Teraz mam czas wiec moge sie pobawic i miec idealna cisze:)

Napisano

Zakładam, że wybieranie biegów klasyczne, z pająkiem.

W takim razie standardowe rzeczy poruszane w wątku, który był niedawno. Mechanizm jest bardzo podobny jak w eFce.

Napisano
  • Autor

> Zakładam, że wybieranie biegów klasyczne, z pająkiem.

> W takim razie standardowe rzeczy poruszane w wątku, który był

> niedawno. Mechanizm jest bardzo podobny jak w eFce.

no tak skrzynia tradycyjna. Tylko zastanawiam sie czy wysiadl ten mechanizm w aucie czy element przy skrzyni czy sa to elementy wymienne czy ktos posiada numer lub orientacyjne ceny czesci bo chyba wymienilbym wszystko dla spokoju.

Napisano

A czy to czasem nie ulegla uszkodzeniu poduszka trzymajaca zespol silnik-skrzynia.

Napisano
  • Autor

> A czy to czasem nie ulegla uszkodzeniu poduszka trzymajaca zespol

> silnik-skrzynia.

Wiec tak poniewaz grzebie sobie na spokojnie jak mam czas.

Wymienilem do tej pory.

Łącznik stabilizatora, sworznie wahaczy, łożyska i poduszki amortyzatorów, poduszke pod silnikiem przednia i tylnia.

Zostaly jeszcze boczne ale nie wiem czy one maja wplyw na sytuacje ktora mnie denerwuje.

A mianowicie wrzucam pierwszy bieg i gdy ruszam ze skreconymi kolami slychac delikatne uderzenia gdy trzymam wtedy reke na lewarku zmiany biegow czuc je bo przenosza sie na mechanizm.

Wiec zastanawiam sie za co teraz sie wziac czy wymienic poduszki po lewej i prawej stronie silnika bo cos takiego chyba jest. Bo juz nie mam pomyslu coz to moze byc a nie chce czekac do konca az zacznie walic aby wymienic.

Auto bylo na szarpakach i ostatnio na przegladzie rejestracyjnym niestety wyszlo wszystko ok wiec nadal musze sam szukac przyczyny.

Nie wiem czy jak zaloze nowy mechanizm wybierania biegow czy to pomoze.

Moze ktos ma jakis pomysl co moge jeszcze sprawdzic.?

Dzieje sie to raczej gdy kola sa skrecone i ruszam czyli zmienia sie obciazenie. Czuc to nawet wtedy kiedy auto jedzie na luzie i skrecam gwaltownie raz w lewo raz w prawo czuc to rowniez wtedy na lewarku zmiany biegow.

Zastanawiaja mnie te poduszki pod silnikiem ale jak je sprawdzic i czy problem jest je wymienic?

Napisano

> A mianowicie wrzucam pierwszy bieg i gdy ruszam ze skreconymi kolami

> slychac delikatne uderzenia gdy trzymam wtedy reke na lewarku

> zmiany biegow czuc je bo przenosza sie na mechanizm.

Czy to sa uderzenia cykliczne i czy ich czestotliwosc zwieksza sie wraz ze wzrostem predkosci. Mozliwe, ze to ktorys przegub sie konczy i te stuki przenosza sie przez skrzynie na lewarek.

Napisano
  • Autor

> Czy to sa uderzenia cykliczne i czy ich czestotliwosc zwieksza sie

> wraz ze wzrostem predkosci. Mozliwe, ze to ktorys przegub sie

> konczy i te stuki przenosza sie przez skrzynie na lewarek.

Wiec sprawa niedokonca jest taka prosta i jasna. Gdy ruszam faktycznie slychac cyliczne uderzenia ale np tylko 3 i pozniej cisza mimo ze nadal jade na skreconych kolach.

Gdyby uderzenie bylo jedno stawialbym na poduszki boczne silnika.

Znajomy mechanik stwierdzil po przejazdzce ze to skrzynia. Auto na podnosnik, meczyli ja okrutnie i wyeliminowali skrzynie i przegub.

Ale zajeli sie przegubem zewnetrznym. Mi brakuje pomyslow a na jutro jestem umowiony bedziemy sie przygladac tej sprawie raz jeszcze.

najgorsze ze nie moge sie dowiedziec coz to takiego chociaz glupio juz jechac mi do mechanika bo on twierdzi ze nie ma sie czym przejmowac a ja lubie jak w aucie jest wszystko ok.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.