Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Temperatura silnika 1,4 w nawiązaniu do pop. wątków

Featured Replies

Napisano

Po lekturze tematów dotyczących zachowania się wskaźnika temperatury zacząłem się zastanawiać czy u mnie jest wszystko OK. Wskazówka dochodzi do środka skali ( stoi pionowo ) ale np. przy przy dojeżdżaniu do skrzyżowania na luzie, postój na czerwonym, ogrzewanie na 1/3 na czerwonym, dmuchawa na 1, wtedy wskazówka spada do pierwszej kreski od środka. Podczas jazdy też występują wahania lecz w mniejszym zakresie. Czy zimą przy mrozie ok 10 st. silnik pracujący na wolnych obrotach powinien osiągnąć maksymalną temperaturę.

Proszę o podzielenie się swoim doświadczeniem bow.gif

Napisano

Termostat do wymiany. Oryginalny z ASO łącznie z opaskami koszt około 70 zł. Wymiana nieskomplikowana

Napisano

> zacząłem się zastanawiać czy u mnie jest wszystko OK.

Coś jest nie tak hmm.gif Jeżeli zaraz po dojściu do pionu nie dasz ogrzewania na max (temperatura + dmuchawa), to przy obecnych temperaturach nawet w korku wskaźnik nie ma prawa opadać nono.gif

W moim 1.6 (który wolniej się nagrzewa) w sytuacji jak powyżej wskazówka spada tylko przy ustawieniu najwyższej temperatury i II lub wyższego biegu nawiewu tongue.gif

Napisano
  • Autor

Dzięki koledzy ok.gif

W tym tygodniu wymieniam rozrząd, więc przy okazji wymienię termostat.

Napisano

ja sie na rozrząd tez szykuje, jaki koszt elementów i robocizny u kolegi?

Napisano
  • Autor

Robota w ASO Prodex W-wa. Części oryginalne.

-pasek 114 zł

-rolka napinacza 172 zł

-robocizna 200 zł

Razem 486 zł.

Wymieniam jeszcze termostat 70 zł, wymiana 50 zł.

Napisano

Czy Kolega ma klimatyzację? Bo dochodzi jeszcze pasek napędu sprężarki i rolka napinająca tenże pasek.

Napisano
  • Autor

Niestety nie mam klimatyzacji buu.gif i to jest dla mnie największa wada tego samochodu.

Pasek napędu klimy też się zużywa i podlega wymianie ale nie jest to czynność obligatoryjnie powiązana z wymianą rozrządu. Właśnie jestem po wymianie rozrządu i termostatu. Tu muszę skorygować trochę cenę robocizny. W rzeczywistości wyszło 285 zł w stosunku do szcowanych 200 zł w rozmowie telefonicznej (przekłamanie na łączach) zlosnik.gif Wrażenia z naprawy pozytywne. Wskaźnik temperatuy stoi pionowo ok.gif Zniknęły też dające się słyszeć jakieś pojękiwania z okolic rozrządu ( prawdopodobnie rolka) claps.gif

Napisano

> Niestety nie mam klimatyzacji <

ja tez nie ale mysle właśnie czy założyć czy nie mam czas max do wiosny:)

mam namiar w bielsku-bialej za 4500 PLN zakladaja na oryginalnych nowych czesciach w cenia tez dwa przeglady.

Jest to cena najtańsza jaką znalazlem - jak ktos zainteresowany telefon podam na PW.

Podobno autko zostaje na tydzień i wraca z lodówką:)

Pani bardzo milła i sympatyczna.

Napisano
  • Autor

Cena o tyle atrakcyjna bo jest porównywalna z ceną opcji "klimatyzacja" w salonie. W 2004 przy zakupie stilo klima ręczna kosztowała 5000 zł. Jednak minusem tej operacji jest koniecznoś sporego demontażu elementów auta. Głównie demontaż całego poszycia przedniego wewnątrz samochodu aby dostać się do nagrzewnicy. Ja osobiście musiałbym mieć naprawdę zaufanego mechanika aby mu to zlecić.

Też rozważam założenie klimy. Jednak jeśli się zdecyduję to zrobię to sam. Klimę natomiast kupię np z jakiegoś sprowadzonego na części. Dzwoniłem i cena za kompletną klimę z takiego demontażu to ok. 1200 - 1500 zł. No i ze trzy dni paprania oslabiony.gif

Napisano

Fakt faktem tez widziałem klime za 1700 z rozbitka ale pytałem paru mechaników to sie nawet nie podejmują tego montować bo podobno to nic prostego i łatwego.

Ta firma w Blelsku specjalizuje się w montowaniu klimatyzacji (tylko to robi) wiec jest duze prawdopodobieństwo ze robi to dobrze. Dzwoniłem tam i po zamowieniu usługi czeka się do tygodnia czasu na sprowadzenie wszystkich części (nowych i oryginalnych) na całą operacje jest gwarancja i dwa przeglady w cenie. W porownaniu do cen w ASO 6000-7000 jest atrakcyjna lecz nie pachnie partactwem bo wątpie, ze mechanik ktory zna sie na robocie bedzie caly tydzień grzebał w tym za 200zl bo to nie realne.

Jak dam prawie 2000 za klime niewiadomego pochodzenia i pewnie z 1000 za robote to chyba wole doplacic 1500 za to ze jest nowa i założona fachowo i jak cos spartola to z prawa handlowego mi to muszą naprawić.

Aczkolwiek bywają panowie złote rączki co zrobia to sami za 500zl i bedzie tez super. Chyba ze urwą jakiś zacisk i kokpit bedzie wisiał w powietrzy i trzeszczał, drgał i miał inną trajektoriwe:)

Ale jak to mawiają:

"Jest ryzyko jest zabawa zlosnik.gif"

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.