Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Pływające auto

Featured Replies

Napisano

Objawy są nastpujące po przekroczeniu 100 km/h autko zaczyna pływać po drodze, po przekroczeniu 140 km/h czuć jakieś dudnienie.

Ponadto czasami czuć coś jak niewielki opór/przeskok gdy z jazdy na wprost chcę delikatnie skręcić kierownicą, nie zawsze to występuje.

Z przodu wymienione - wahacze, końcówki kierownicze, łączniki stabilizatora;

Tył - amortyzatory, sprężyny, tuleje w belce.

Ustawiona zbieżność. Zawieszenie sprawdzone na stacji, amortyzatory przód 75%, brak stuków, luzów confused.gif

Napisano

A opony masz ok i felgi proste?

Napisano

> Objawy są nastpujące po przekroczeniu 100 km/h autko zaczyna pływać

> po drodze, po przekroczeniu 140 km/h czuć jakieś dudnienie.

Cześć,

Może przyjrzyj się najpierw oponom, tak jak sugeruje krzys139

Ja miałem 2 razy takie objawy, że wybrzuszyła mi się lekko jedna z tylnych opon i w jednym przypadku dudnienie pojawiało się przy około 80-90 km/h, a bicia i podskakiwanie koła od 40 km/h w dół.

W drugim było podobnie, ale przy innych prędkościach...

Najtaniej chyba będzie na początek podjechać do wulkanizatora i na wyważarce sprawdzić całe koła.

Napisano

Ten przeskok o ktorym mowisz moze sugerowac uszkodzone lozysko gornego mocowania przednich amortyzatorow.

Napisano
  • Autor

> A opony masz ok i felgi proste?

Felgi OK, a opony mają dopiero drugi sezon.

Zobacze jak za jakiś miesiąc zmienię na zimówki.

A co do łożyska amortzatora, da się jakoś sprawdzić czy jest dobre??

Napisano

> Felgi OK, a opony mają dopiero drugi sezon.

> Zobacze jak za jakiś miesiąc zmienię na zimówki.

> A co do łożyska amortzatora, da się jakoś sprawdzić czy jest dobre??

Co do felg nie tylko o wywazenie chodzi bo wywazyc mozna prawie wszystko. Niech wulkanizator zalozy na maszyne nie zaklada oslony i zobacz czy nie ma bledow ksztaltu.

A lozyska amortyzatorow jak sa uszkodzone i bedziesz skrecal raz w lewo raz w prawo to mozna je wtedy uslyszec. A jak ktos polozy reke na gorze amorka to powinno byc czuc takie ala przeskoki. tak bylo u mnie wlasnie w sobote wymienialem.

Ale nie czuc bylo zadnych przeskokow w czasie skrecania jak opisywales i nie od tego dudnilo. U mnie poprostu stukalo na dziurach.

Napisano

> Felgi OK, a opony mają dopiero drugi sezon.

Tym się nie sugeruj, wystarczy, że jakiś czas temu opona niefortunnie wpadła w dziurę z ostrą krawędzią i drut wzmacniający w środku pękł, co spowodowało osłabianie konstrukcji i puszczanie kolejnych drutów i w tym miejscu mogło zrobić się wybrzuszenie.

Uszkodzenie łożyska McPhersona (nad amortyzatorem) nie powoduje, że w czasie jazdy auto pływa. Może natomiast stawiać opór przy skręcaniu, najczęściej słychać przy kręceniu kierownicą w miejscu takie jakby strzelanie metalowej sprężyny, niezbyt głośne.

EDIT:

Widzę, że masz X16SZ, czyli pewnie ze wspomaganiem, sprawdź też ilość płynu w układzie wspomagania. Jeśli jest wyciek, to czasem przy skręcaniu może "przyhaczyć", co może mieć przykre konsekwencje przy szybszej jeździe.

Sprawdź też takie prozaiczne rzeczy jak koła, czy są dokręcone, czy nie mają luzów. Najlepiej podnieść auto i z wyczuciem potrząsnąć kołem w osi góra-dół i lewo-prawo.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.