Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Wrazenia po wymianie oleju w 1.2

Featured Replies

Napisano

Zawsze uwazalem wymiane oleju w samochodzie za jedna z najprostszych zabiegow mechanicznych.

Wsumie odkrecic korek na dole, poczekac az sie olej wyleje, zakrecic korek, wykrecic filtr oleju, wkrecic nowy, i zalac nowy olej. Ot cala filozofia.

Z takim podejsciem tez dzisiaj zabralem sie do wymiany oleju w moim bravo 1.2

Olej spokojnie spuscilem, lecz problemy zaczely sie przy probie odkrecenia filtra oleju. Otoz klucz ktory mam do odkrecania filtrow (taki chwytak z kawalkiem lancucha rowerowego) nie spelnil tutaj swojej funkcji. Otoz filtr jest umieszczony w takim miejscu ze za zadne skarby nie idzie przelozyc tego lancucha do okola - jest tak blisko bloku silnika i z ponad 2 stron zaupelnie zasloniety. Chyba z pol godziny sie mordowalem z tym filtrem wkoncu odkrecilem go za pomoca srubokreta i mlotka ale i tak nie poszlo to latwo bo ktos wczesniej kto go dokrecal musial go naprawde mocno dobic (swoja droga ciekawe jak).

Przy okazji po na lewo od filtra (gdy patrzymy na niego od przodu auta) sa dwie srubki na imbusy (chyba 10mm). Wsumie nie wiedzialem dokladnie od czego one sa ale myslalem ze moze ich odkrecenie jakos ulatwi odkrecenie filtra - niestaty mylilem sie, nie ulatwilo. Co mnie zato zdziwilo po ich odkreceniu wylalo sie spod nich calkiem spora ilosc oleju.

Teraz kilka pytan. Jak wy odkrecacie filtr oleju w 1.2?

I do czego sa te srubki i czy dobrze ze wylalem ten olej spod nich?

Napisano

> takim miejscu ze za zadne skarby nie idzie przelozyc tego

> lancucha do okola - jest tak blisko bloku silnika i z ponad 2

> stron zaupelnie zasloniety

nie wiem jak w jedendwa to dokładnie wygląda, ale zamiast łańcucha próbuj starym paskiem skórzanym ok.gif

> tym filtrem wkoncu odkrecilem go za pomoca srubokreta i mlotka

> ale i tak nie poszlo to latwo bo ktos wczesniej kto go dokrecal

> musial go naprawde mocno dobic (swoja droga ciekawe jak).

pewnie łańcuchem albo paskiem spineyes.gif

> I do czego sa te srubki

niewiem.gif trzeba by płytkę do kompa włożyć i popatrzeć

> i czy dobrze ze wylalem ten olej spod nich?

a to się okaże zlosnik.gif

Pzdr

Napisano

Ja mam żabkę do rur, która łapie końcówkami szczęk filtr i jakoś idzie. Raz miałem specjalny klucz do filtrów, podobny do tych z łańcuchem, ale zamiast łańcucha, miał cienką stalową taśmę. Metoda ze srubokrętem, jest często stosowana na kąciku, ale jeszcze nie musiałem z niej korzystać.

Napisano

U mnie idzie odkrecic dwoma rekoma i tak samo zakrecam filtr bez pomocy zadnych gadgetow

Napisano
  • Autor

> U mnie idzie odkrecic dwoma rekoma i tak samo zakrecam filtr bez

> pomocy zadnych gadgetow

No bo tak sie powinno prawidlowo zakrecac.

Ale odkrecic golymi rekami bardzo czesto sie nie da a tym bardziej w 1.2 gdzie dostep do filtra jest raczej bardzo ograniczony - kompletnie nie idzie go chwycic reka.

Napisano

potwierdzam fakt ciasno (Palio kolezanli)

- klucz do filtrow ze stalowa tasma rozwizuje problem

- dokrecam rowniez kluczem ale bardzo delikatnie z wyczuciem tak jak zrobil bym to reka

Napisano

Jak wy odkrecacie filtr oleju w 1.2?

Pasek blachy szer ok1,5 cm gr 0,5 mm owijam wokół puszki końcówki zaginam obcęgami i nimi odkrecam filtr. Przykrecam nowy raczkami

Napisano

> Jak wy odkręcacie filtr oleju w 1.2?

Pierwszy raz tylko przebicie śrubokrętem, a teraz już dokręcam w palcach i w palcach odkręcam (już ze 3 wymiany).

Filtr nie musi być super mocno dokręcony bo i tak go "zasysa". mlotek.gif

Napisano

Owijam papierem ściernym filtr,potem za pomocą użytej siły w ręce odkręcam go.Jak narazie zawsze dał się odkręcić.

Napisano
  • Autor

A czy ktos jest mi w stanie powiedziec co to sa za dwie sruby na imbus po lewej stronie filtra (patrzac od przodu) i dlaczego po ich odkreceniu wylala sie spod nich calkiem spora ilosc oleju?

Napisano

Ja jak nie moge reka to zawsze przebijam wkretakiem. Zawsze zakrecam reka.

Te sruby nie wiem od czego. MOze zalegal ci tam stary olej, bo kiedys sie rozlal i tyle.

Napisano
  • Autor

> Ja jak nie moge reka to zawsze przebijam wkretakiem. Zawsze zakrecam

> reka.

> Te sruby nie wiem od czego. MOze zalegal ci tam stary olej, bo kiedys

> sie rozlal i tyle.

Kiedy te sruby otwieraly jakie glebsza kanaly z ktorych wlasnie polal sie olej.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.