Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Dusi się i krztusi

Featured Replies

Napisano

Witam!

Mam "mały problem" z moim Stilo. Jak zapalam go to działa normalnie, ale po kilku kilometrach dusi się, trudno rozpędzić go więcej niż do 1,5tys. obrotów. A zaczyna łapać jak osiągnie 3 tys obrotów. Pojedzie ze 100-200 metrów normalnie i znowu się dusi. Potem potrafi się odblokować i jedzie normalnie z 10 km i potem znowu to samo. angryfire.gif

Jest to niezależne od tego, czy silnik ciepły, czy zimny.

Silnik 115 JTD, 62 tys. km przebiegu.

Mam wrażenie jakby nie dostawał paliwa (wymieniony filtr był 10tys km temu), tankuję od paru miesięcy na stacji supermarketowej, ale do tej pory nie miałem takich problemów.

Może złe paliwo (albo zapchany filtr), czy to EGR, a może blokują się kierownice turbiny?

Poradźcie od czego zacząć sprawdzanie...

Pozdrawiam,

Karol P.

Napisano

tankuję od paru miesięcy na stacji supermarketowej, ale

> do tej pory nie miałem takich problemów.

witaj. Czy tankujesz na Auchanie? To jest być może kluczowa informacja od ciebie pozdrawiam

Napisano
  • Autor

Tankuję na stacji Carrefour w Lublinie.

Co do dymu, to nie zaobserwowałem zwiększonego dymienia, z wyjątkiem tego, gdy stanąłem na zatoczce autobusowej i gazowałem go do 4tys obrotów, żeby chciał jechać dalej, ale dym był "dobry" - czarny.

Jest coraz gorzej, bo musiałem przed chwilą wyskoczyć do sklepu i jak wróciłem na parking to nie chciał zapalić. Musiałem go kręcić z 5 razy zanim zaskoczył, potem falowały mu ze 2 minuty obroty na biegu jałowym. Potem trochę się dusił, ale wróciłem już jadąc normalnie. Komputer nie wywala żadnych błędów.

Napisano

> witaj. Czy tankujesz na Auchanie? To jest być może

ja tankuje i róznicy nie widze... na razie 50.000 przejecałem na tym paliwie hehe.gif

Kolego wine ponosi albo:

- EGR zawór recyrkulacji spalin - do czyszczenia lub nawet proponuje zatkać do sprawdzenia

- Zawór regulacji turbiny - nie steruje łopatkami.

Proponuje zobaczyć czy pracuje cięgło turbiny .......... jak dla mnie to na 80% EGR ok.gif do czyszczenia .... wszystko znajdziesz na kąciku tylko poszukaj

Napisano

a co jest z paliwem ktore sprzedaje auchan wg ciebie ? rotfl.gifrotfl.gif

Napisano
  • Autor

> to na 80% EGR do czyszczenia .... wszystko znajdziesz na

> kąciku tylko poszukaj

Wielkie dzięki! Znalazłem Twój manual czyszczenia EGR, spróbuję, mam nadzieję, że to o to chodzi.

Pozdrawiam!

Napisano

> Wielkie dzięki! Znalazłem Twój manual

Dokładnie ok.gif

Możesz zatkac tą rurkę karbowaną na początek.... nie napracujesz sie a odrazu będziesz wiedział czy to on...

Napisano

> a co jest z paliwem ktore sprzedaje auchan wg ciebie ?

widzisz, ja nie jestem znawcą tematu w tym zakresie. Odpowiem zbiorowo na ten temat. dobry mój znajomy po roku tankowania w Auchanie i tylko w Auchanie musiał napirawiać pompę paliwa w 2 letnim audi A6. Ponoć rospuściło mu uszczelki w pompie paliwa. Oczywiście to jest auto na ropę. Tylko tyle chciałem napisać, ani więcej ani mniej. pozedrawiam

Ps. znajomy zrobił w roku 35000km.

Napisano

> widzisz, ja nie jestem

Jest nawet na tym kąciku opis nowego Paska VW z 2.0 litrowym silniczkiem 170 KM TDI i i nawet nie dociągnoł do 35.000 km bez naprawy układu wtryskowego wink.gif .... o ile pamientam miał ich kilka do 100.000 km

Nie zawsze wina jest po stronie paliwa

Napisano

> Nie zawsze wina jest po stronie paliwa

No tak, być może. natomiast jeśli znajomy stwierdził że wciągnęło mu to coś aż do silnika i zrobiła się z tego gamoła (glut), to co można myśleć? naprawa kosztowała go jedynie (tak mi powiedział) 5000 zł, a nie aż 7000zł. był szczęśliwy z tego powodu że taniej wyszło.

Napisano

Niedawno cos takiego mialem , egr sie zapchal , jak sie jechalo to lepiej szedl woz jak sie gaz puszczalo

Napisano

> No tak, być może.

Nie powiem że nie może tak być.... kilka lat temu spotkało mnie to samo na stacji LOTOS na obwodnicy 3-miasta na Osowej koło Castoramy ( jena z wiekszych o ile nie największa stacja LOTOS ) Zatankowałem benzynkę do Bravci ( a raczej błoto ) i wymieniłem wszystko ( od wtryskiwaczy po pompę paliwową i reduktor ciśnienia )

Może sie to trafić wszędzie

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.