Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Vectra C 2.0 DTI czy 2.2 DTI

Featured Replies

Napisano

Czy mozecie powpodiwedzic jaki silnik wybrac przy Vectrze C czy 2.0 105 KM czy 2.2 125KM ktory jest optymalniejszy pod wzgledem osiagow i spalania. Co ile wymienia sie w tcyh silnikach rozrzad?? jakies glowne wady??

Napisano

Ja bym brał 2.2 zawsze to większa frajda wink.gif

Co do rozrządu to obydwa są na łańcuchu waytogo.gif

Napisano

2.2 bo mocniejszy, a bolączki te same co w 2.0 (no moze poza turbina ze zmienna geometria lopatek). Roznice w spalaniu obu silnikow w granicach bledu pomiarowego wink.gif Jedynie akcyza moze zabolec w przypadku 2.2 jesli sprowadzany bedzie

Napisano

> Czy mozecie powpodiwedzic jaki silnik wybrac przy Vectrze C czy 2.0

> 105 KM czy 2.2 125KM ktory jest optymalniejszy pod wzgledem

> osiagow i spalania. Co ile wymienia sie w tcyh silnikach

> rozrzad?? jakies glowne wady??

1.9cdti 120KM a najlepiej 150KM. Nie wiem ile kasy masz więc jakiego rocznika szukasz, ale jeśli masz na minimum 2004 to zwróć uwagę na cdti.

2.0 to fajny silniczek, miałem w astrze i uważam, ze super to tego autka, do vectry bym się trochę bał, ze będzie muł i przez to spali wiecej. Kolega mój ma signuma 2.0DTI i pali 1,5-2 litry wiecej niż paliła moja była astra, powód: ponad 250kg różnicy masy. Osiagi przez to też słabsze w signumie ale za to sporo ciszej wewnątrz kabiny.

Na 2.2 się nie znam.

Tak wogole jeśli chcesz sprowadzić z DE to trochę kiepski okres, euro drogie no i za 2.2 zaplacisz 4 razy tyle akcyzy co za 2.0 lub 1.9

Napisano
  • Autor

Wlasnie o to chodzi ze Euro cholernie drogie w przeciwnym razie napewno nie suzkalbym w Polsce smile.gif

tak tez myslalem zeby wybrac 2.2 ze wzgeldu na lepsze osiagi a spalanie poderzewam ze bedzie takie samo jak w 2.0 bo trzeba ja bardziej gniesc. Dzieki

Napisano

> Wlasnie o to chodzi ze Euro cholernie drogie w przeciwnym razie

> napewno nie suzkalbym w Polsce

> tak tez myslalem zeby wybrac 2.2 ze wzgeldu na lepsze osiagi a

> spalanie poderzewam ze bedzie takie samo jak w 2.0 bo trzeba ja

> bardziej gniesc. Dzieki

ja ci mogę pomóc jedynie jeżeli chodzi o spalanie 2.2 smile.gifszczegóły w tym linku dla porównania, są tam także inne pojemności

Napisano

> 2.2 bo mocniejszy, a bolączki te same co w 2.0 (no moze poza turbina

> ze zmienna geometria lopatek). Roznice w spalaniu obu silnikow w

> granicach bledu pomiarowego Jedynie akcyza moze zabolec w

> przypadku 2.2 jesli sprowadzany bedzie

no wałsnie czy ktoś nie wie jak to obejść. czy jest jakaś szansa nie zaplacic

Napisano

Mi jakims cudem udalo sie zaplacic akcyze z ceny na umowie, a nie z ich madrych tabelek (kilkaset zlotych zostalo w kieszeni).

Mozna wziac rzeczoznawce, ale teraz nie wiem czy oni daja swojego z UC, czy mozna samemu wybrac. Jesli samemu to pewnie moglbys pokombinowac, zeby rzeczoznawca napisal, ze auto mocno po dzwonie, wiec jego wartosc znaczaco mniejsza confused.gif No chyba, ze trzeba wtedy przedlozyc zdjecia w UC....

Napisano

> Mi jakims cudem udalo sie zaplacic akcyze z ceny na umowie, a nie z

> ich madrych tabelek (kilkaset zlotych zostalo w kieszeni).

> Mozna wziac rzeczoznawce, ale teraz nie wiem czy oni daja swojego z

> UC, czy mozna samemu wybrac. Jesli samemu to pewnie moglbys

> pokombinowac, zeby rzeczoznawca napisal, ze auto mocno po

> dzwonie, wiec jego wartosc znaczaco mniejsza No chyba, ze

> trzeba wtedy przedlozyc zdjecia w UC....

Ceny z umowy a z tabel wartosci z urzędu celnego to jedna sprawa.

Tu chodzi o to, ze za pojemnosc powyżej 2000cm3 zapalci 13,1% akcyzy a nie 3,6%. Przy załozeniu ze auto warte wg tabel np. 35 tys pln rachunek jest prosty, 4585 pln a 1260pln.

Napisano

> Ceny z umowy a z tabel wartosci z urzędu celnego to jedna sprawa.

> Tu chodzi o to, ze za pojemnosc powyżej 2000cm3 zapalci 13,1% akcyzy

> a nie 3,6%. Przy załozeniu ze auto warte wg tabel np. 35 tys pln

> rachunek jest prosty, 4585 pln a 1260pln.

ale jak wartość auta spadnie do powiedzmy 5kpln to nawet wyższa akcyza nie jest straszna, więc chyba o tym mówił DamianB

Napisano

> ale jak wartość auta spadnie do powiedzmy 5kpln to nawet wyższa

> akcyza nie jest straszna, więc chyba o tym mówił DamianB

Dokladnie o tym pisalem, co chyba bylo nietrudne do wywnioskowania 893goodvibes.gifskromny.gif

Napisano

> ale jak wartość auta spadnie do powiedzmy 5kpln to nawet wyższa

> akcyza nie jest straszna, więc chyba o tym mówił DamianB

no OK, ale rozważamy zakup vectry C diesel czyli wydatek przynajmniej (!!!) 30-35 tys pln więc takie wartości przyjmujemy do obliczeń. Umowa na przysłowiowe 1000 ojro już nie przejdzie. Gorzej, jest taki paradoks, ze niektórzy co kupili tanio auta to zawyżają ceny na umowach bo jak zmieścisz się w widełkach rozbieżnosci wg celnika to płacisz od tego co masz na umowie, jeśli będziesz poniżej wartosci celnik przyjmuje wartość auta z tabeli.

Kumpel miał właśnie taki przypadek. kupił vectrę C tanio bo za 8800 ojro za 2004 rok przy ówczesnie bardzo tanim euro bo po 3,23; auto było minimalnie tańsze niż dolna granica w tabelach. Akcyzę naliczono od 36 tys pln czyli po przeliczeniu po 3,23 od ponad 11 tys ojro. Celnik wprost powiedzial że gdyby miał 9700 na fakturze to by była dolna granica i od niej by naliczył.

Napisano

Dlatego DamianB mówił o wycenie przez rzeczoznawce a nie kwocie na umowie wink.gif

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.