Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Przywitanie i pytanie xsara picasso HDI

Featured Replies

Napisano

Witam szanownych kącikowiczów na razie jeszcze gościnnie ale zamierzam niedługo zagościć tu na dłużej smile.gif

Zamierzam nabyć drogą kupna Citroena Xsare Picasso z rocznika 2005-2007 z silnikiem HDI. Byłbym wdzięczny za wszelkie sugestie na co zwrócić uwagę ? jaki silnik wybrać ? 1.6 HDI 90 czy 110 koni ? a może 2.0 ? Jakieś typowe usterki itp. Dowiedziałem sie w ASO ze podobno w cytrynie nie ma możliwości weryfikacji przebiegu jak był cofnięty. Czy to prawda ? Dziękuję z góry za wszelkie odpowiedzi.

Napisano

> Witam szanownych kącikowiczów na razie jeszcze gościnnie ale

przegladnac archiwum smile.gif i poszukac postow kolegi Lukaszeczek i miedzy innymi moich... bylo wiele razy... smile.gif

oraz przeszukac posty pod katem silnikow HDI... smile.gif

pozdr.

M.

Napisano

W zasadzie to już kolega Rudobrody Ci napisał - poszukaj, bo jest dużo info, którego szukasz, ale jako, że powożę BBM w chwilach wolnych, to troszkę postaram siepomóc.

> Zamierzam nabyć drogą kupna Citroena Xsare Picasso z rocznika

> 2005-2007 z silnikiem HDI. Byłbym wdzięczny za wszelkie sugestie

> na co zwrócić uwagę ? jaki silnik wybrać ? 1.6 HDI 90 czy 110

> koni ? a może 2.0 ?

Czy silnik benzynowy, czy diesel - sam musisz zdecydować, ile kręcisz kilometrów rocznie. Moim zdaniem, jeśli robi się ich mniej niż 20k, diesel to pomyłka. No i chyba 2.0 były tylko w automacie, ale tego już nie pamiętam dobrze. Czy 90 czy 110KM - ten drugi ma DPFa (filtr cząsteczek stałych), ale tego też nie jestem pewien, czy we wszystkich, bo rynek UK trochę się od PL różni. Miałem okazję powozić 90KM w 2.0HDi, jak i 92KM w HDi w Xsarze Picasso - nie ma porównania między starym a nowym, na korzyść nowego - niższe spalanie, lepsza elastyczność, cichszy. 110KM używałem w C4 Picasso G i też ladnie dawał radę. Rudobrody zdaje się ma poprawiony silnik 90KM 2.0HDi na 110KM, więc to zapewne jeździ bardzo fajnie. Który bym wybrał - gdybym mógł to albo 90KM 2.0HDi albo 92KM 1.6HDi. 110KM tylko bez DPFa.

> Jakieś typowe usterki itp.

Jak każdy uzywany samochód. Lubią się pitolić duperele, np. zamykanie lusterek, czujniki tempomatu w pedałach, czasem auto ma focha. Ogólnie, jeśli brać to tylko wersję Exclusive, bo ma w zasadzie wszystkie bajery. O silniku 1.6HDi możesz też poczytaćna forum Forda focusa i Mazdy 3, bo tam te silniki również były wkładane.

> Dowiedziałem sie w ASO ze podobno w cytrynie nie ma możliwości weryfikacji

> przebiegu jak był cofnięty. Czy to prawda ?

Ja słyszałem co innego, ale skoro ASO tak mówi niewiem.gif Poszukaj na świetnym forum Cytrynki. Aha, słabym punktem auta są głośniki - jak Cię zainteresuje, mam świetny sprzęt polecany przez koleżankę Kasię z ww forum w dobrej cenie biglaugh.gif. Kupiłem, ale auta się nie doczekały, a w obecnym samochodzie mam sprzęt wręcz doskonały wink.gif

> Dziękuję z góry za wszelkie odpowiedzi.

Aha, Rudobrody odsyła Cię do moich postów - nie wiem, czy troszkę złośliwie, czy może jako drugi biegun, byś poznał zdanie osoby, która mimo pierwotnego zakochania się w XP, po pewnym czasie zmieniła zdanie. A jako, że używasz BBMa, powiem tak - jakość wnętrza i wykonanie porównywalen, jak czasami nie trochę gorsze, do tego w Bravie. Jeśli Ci to nie przeszkadza, to uważam za XP za bardzo logiczne auto - przestronne, z dużym bagażnikiem, w wersji Exclusive ze sporą ilością bajerów. Ja w sumie za sprawą XP i C4P zakochałem sie w MPVałach, ale po pewnym czasie mi przeszło i zdecydowanie wolę moje obecne auto od np. C4PG i szczerze mówiąc chyba jużnigdy do MPV nie wrócę. wink.gif

Napisano

> przegladnac archiwum i poszukac postow kolegi Lukaszeczek...

ale w dobrym, czy złym znaczeniu biglaugh.gif

Napisano

> ale w dobrym, czy złym znaczeniu

wiadomo, ze odczucia sa subiektywne smile.gif a odsylam po to zeby kolega mogl przeczytac opinie i pochlebne bo jak wiadomo kazda pliszka swoj ogonek chwali... jak i mniej sprzyjajace danemu modelowi auta...

Oczywiscie kazdy oceny dokonuje na podstawie spotkanych przez siebie "jednostkowych przypadkow" modeli chyba ze ma dostep do wieekszej ilosci pojazdow jednego modelu smile.gif... W koncu mamy koledze pomoc w wyborze i powinien znac i przypadlosci jak i dobre strony... smile.gif

pozdr.

M.

Napisano

jakie masz głośniki pomontowane ? szykuje sie by cos z nagłośnieniem zrobić w moim aucie palacz.gif

Napisano

> jakie masz głośniki pomontowane ? szykuje sie by cos z nagłośnieniem

> zrobić w moim aucie

Ale ja nie mam juz XP od odsc dawna, a w obecnej Vectrze mam bardzo fajne radio fimrowe Opera CDC40 z OEMowymi glosnikami, ale zgodnie z tym co wszedzie pisza - sprzet bardzo ok.gif - potwierdzam to po calej linii wink.gif. A do sprzedazy mam angielskie VIBE SEK60 - bardzo porzadny sprzet - tak mowia biglaugh.gif. Mialo to wyladowac wlasnie w XP, ale z racji, ze auto nigdy juz na mym podjezdzie nie zagoscilo, glosniki zostaly. W planach mialem wlasnie wstawienie tych VIBE z przodu, a tych przednich przezucenie do tylu (lakko trzeba podciac ksztaltke, bo jest na 135mm), plus wyciszenie drzwi.

Napisano

> ... W koncu mamy koledze pomoc w wyborze i powinien znac i przypadlosci jak i

> dobre strony...

Spoko, po prostu sie wystraszylem, ze juz sie mna straszy, gdy pytaja o XP, jak dzieci duchami w szafie 893goodvibes.gif

Napisano

> Spoko, po prostu sie wystraszylem, ze juz sie mna straszy, gdy

jak otwieram klimatyzowany schowek w XP to widze Twoj avatar smile.gif he he he...

pozdr.

M.

Napisano
  • Autor

> W zasadzie to już kolega Rudobrody Ci napisał - poszukaj, bo jest

> dużo info, którego szukasz, ale jako, że powożę BBM w chwilach

> wolnych, to troszkę postaram siepomóc.

dzieki za garść konkretów...

> zakochałem sie w MPVałach, ale po pewnym czasie mi

> przeszło i zdecydowanie wolę moje obecne auto od np. C4PG i

> szczerze mówiąc chyba jużnigdy do MPV nie wrócę.

wybór MPV w moim przypadku jest podyktowany powiększającą się rodziną...

Po przeanalizowaniu Twoich rad, poczytaniu archiwum i dotarciu klikając po stronach do tablicy "koniec internetu" :-) w końcu kupiłem ... smile.gif

Xsara Picasso 1.6 HDI 110 km wersja exclisive panorama, esp, tempomaty i inne bajery ogólnie auto na wypasie a w porównaniu do mojej bravy to na mega wypasie ;-) acha ... rocznik 2006 przebieg udokumentowany 45 tys. Jak byś mógł zasugerować czy jakieś ponad standardowe wymiany eksploatacyjne powinienem przeprowadzić przy takim przebiegu?

dzięki i pozdrawiam

Napisano

> dzieki za garść konkretów...

> wybór MPV w moim przypadku jest podyktowany powiększającą się

> rodziną...

To samo mną kierowało - po sprawdzeniu Xp, C4PG, Vectra pasi mi najbardziej - ale jak to mówią - gusty są jak d... - każda inna biglaugh.gif

> Po przeanalizowaniu Twoich rad, poczytaniu archiwum i dotarciu

> klikając po stronach do tablicy "koniec internetu" :-) w końcu

> kupiłem ...

Pogratulować claps.gif

> Xsara Picasso 1.6 HDI 110 km wersja exclisive panorama, esp,

> tempomaty i inne bajery ogólnie auto na wypasie a w porównaniu

> do mojej bravy to na mega wypasie ;-) acha ... rocznik 2006

> przebieg udokumentowany 45 tys.

Powinieneś być bardzo zadowolony - fajny samochód z fajnym silniczkiem waytogo.gif

> Jak byś mógł zasugerować czy

> jakieś ponad standardowe wymiany eksploatacyjne powinienem

> przeprowadzić przy takim przebiegu?

> dzięki i pozdrawiam

Dbac o autko i jeździć. Ja kupowałem z podobnym przebiegiem, i ja wymieniłem wszystkie filtry, olej, etc. zaraz po zakupie - w UK zalecają wymianę filtra powietrza co 3 lata icon_eek.gif. Żal mi auta było biglaugh.gif.

Jeszcze raz gratulacje i długiej bezawaryjnej jazdy waytogo.gif

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.