Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

rozrusznik valeo, wymiana/konserwacja bendiksu

Featured Replies

Napisano

Czesc

Mam pecha w postaci rozrusznika valeo.

Bendiks zaczal zezic, taki zgrzyt tuz po wylaczeniu rozrusznika, po odpaleniu silnika.

Dzisiaj sie do niego dobralem i sie poddalem. Poszlo o pierscien na osi rozrusznika. Czy da sie go jakos zdjac bez znieszczenia? Bez jego usuniecia nie da sie zsunac bendiksu z osi.

Zlozylem wszystko, dalej bendix jeczy frown.gif

Czy ktos wymienial bendix w rozruszniku Valeo, to jest wykonalne?

Ciekawostka: rozrusznik valeo ma w silniku magnesy trwale a na osi... przekladnie planetarna o dosc sporym przelozeniu. Bendiks dziala jak piasta tylna w rowerze. Gdy silnik zalapie moment obrotowy nie jest przenoszony na wal rozrusznika. I to ten mechanizm w bendiksie piszczy/jeczy jak zarzynany.

Gdybyscie wymieniali rozrusznik, NIE KUPIJCIE VALEO. To jest zbyt skomplikowane zeby niezawodnie dzialac.

Napisano

mam ten sam problem właśnie z tym rozrusznikiem . Kiedyś go wymontowałem ale nie rozkręcałem tylko posmarowałem olejem oś wirnika po której porusza się zębnik . W moim przypadku pomogło o tyle , że zgrzytnie raz na jakiś czas i krótko . Planowałem u siebie wymianę zębnika ale teraz wiem po tym co napisałeś , że sam tego nie zrobię .

Być może do zdjęcia tulejki potrzebny jest jakiś ściągacz albo trzeba ją zniszczyć i założyć nową .

Czy w środku ten zozrusznik jest podobny do tego?

Napisano
  • Autor

> Czy w środku ten zozrusznik jest podobny do tego?

Niebardzo.

Valeo ma plaski komutator (ciekawe rozwiazanie) szczotki sa w przekroju trojkatne, dociskane rownolegle do osi silnika.

Bosch ma komutator w ksztalcie walca i szczotki "promieniowe"

Przeladnia na oko podobna.

Ale bendiks juz troche inny.

Napisano

Czy przy rozkładaniu/składaniu tego rozrusznika są jakieś trudności poza tulejką , na coś trzeba zwrócić uwagę , bo tak sobie myślę czy nie wyczyścić i nasmarować go w środku ... hmm.gif

Napisano
  • Autor

> Czy przy rozkładaniu/składaniu tego rozrusznika są jakieś trudności

> poza tulejką , na coś trzeba zwrócić uwagę , bo tak sobie myślę

> czy nie wyczyścić i nasmarować go w środku ...

Zadnych dodatkowych mykow nie ma. Potrzebne dwa male torksy zeby go rozkrecic. Rozrusznik rozklada sie na czesci prosto, tak samo sklada.

Dwa razy zakładałem elektromagnes. Elektromagnes trzyma się na 3 śrubach i można go przykręcić na 3 rożne sposoby. Jak jest źle założony nie da się później podłączyć do niego kabli.

Do zdjęcia szczotkotrzymacza potrzebna plaska 10.

Warto przyjrzeć sie szczotkotrzymaczowi i dobrze później złożyć. Biegun dodatni silnika jest opatulony gumkami. Zwrócić uwage, zeby po złożeniu wszystko bylo tak samo.

Zwarcie do masy grozi pożarem.

Obudowa silnika trzyma sie przekładni na 2 malutkich nitach. Zeby dobrać sie do przekładni trzeba je usunąć. Mozna to zrobic bez obaw.

Nie udalo mi sie wyjac wirnika (bardzo sie nie staralem) w celu posmarowania tulei od strony szczotkotrzymasza. Czyms jest zablokowana, albo magnesy tak mocna trzymają.

Zepsułem jedna rzecz. Przy probie odkręcenia kabla zasilającego urwałem miedziana srube na elektromagnesie. Nakrętka była zapieczona/przyrdzewiała. Śruba na szczęście urwała sie przy nakrętce i zostało jej jeszcze trochę. Udało mi się dobrać plaska nakrętkę i jakoś potem przykręcić oczko z kablem do tego co zostało. Warto na parę dni przed rozkręceniem popsikać jakimś smarem do odkręcania takich rzeczy.

Napisano

> Bendiks zaczal zezic, taki zgrzyt tuz po wylaczeniu rozrusznika, po

> odpaleniu silnika.

Tak się dzieje wówczas gdy zębnik nie wyzębia się w porę i silnik "pociąga" rozrusznik. Zjawisko bardzo niekorzystne szczególnie gdy sprzęgło jednokierunkowe nie zadziała w porę - mozna rozwinąć rozrusznik.

Przyczyn może być kilka: ciężko przesuwający się bendix po wałku, wyłącznik nie wysuwa sprawnie kotwicy (bo np. jest tam brudno) albo sprężyna powrotna jest słaba/zepsuta ( w wyłączniku albo w pobliżu).

> Dzisiaj sie do niego dobralem i sie poddalem. Poszlo o pierscien na

> osi rozrusznika. Czy da sie go jakos zdjac bez znieszczenia?

Ten element składa się z dwóch części: pierścienia sprężystego i tzw. STOP'u. Stop jest na zewnątrz, pierścionek ( w kształcie literki C) w środku - siedzi w rowku wałka.

Da się to rozebrać bez problemu, robiłem to wiele razy z różnymi rozrusznikami smile.gif. Bierzesz w łapkę nasadkę (dobierz doświadczalnie), która jest na tyle duża, że wchodzi na wałek

i zahacza o ten STOP ale tak, aby ten pierścień sprężysty pod spodem mógł się zmieścić w tej nasadce. Dobra też jest dowolna tulejka, która podejdzie średnicą właśnie smile.gif

Dalej bierzesz młotek i pyk - zbijasz ten stop na dół. Potem jest trochę zabawy bo jakimś szpikulcem albo śrubokrętem podważasz ten C-pierścień i go ROZGINASZ.

Nie bać się - jest on sprężysty ale jednocześnie na tyle plastyczny, że można go odkształcić i zdjąć. potem go ponownie ściskasz i jak już wszystko naprawisz to składasz w odwrotnej kolejności.

Ważne jest aby na koniec ten C-pierścień wlazł pod ten STOP. Tu również młotek będzie pomocny i imadło.

Trochę kombinacji jest ale da się to zrobić smile.gif

BTW. mam rozrusznik z C16NZ, właśnie VALEO, w nienajgorszym stanie. moze chcesz "zanabyć" ?

pozdr

konrados

Napisano

> Ten element składa się z dwóch części: pierścienia sprężystego i tzw.

> STOP'u. Stop jest na zewnątrz, pierścionek ( w kształcie literki

> C) w środku - siedzi w rowku wałka.

> Da się to rozebrać bez problemu, robiłem to wiele razy z różnymi

> rozrusznikami .

Ja tez robilem kilka rodzajow rozrusznikow. Z rozebraniem tego elementu nie ma problemu. Niestety zlozenie sprawia juz klopot. Te dwa elementy sa tak dokladnie spasowane, ze mialem powazne klopoty z wsadzeniem pierscienia C do srodka tego drugiego elementu. Musialem lekko zmienic ksztalt (pilnikiem) tego pierscienia wykonanego z drutu sprezystego.

Bierzesz w łapkę nasadkę (dobierz

> doświadczalnie), która jest na tyle duża, że wchodzi na wałek

> i zahacza o ten STOP ale tak, aby ten pierścień sprężysty pod spodem

> mógł się zmieścić w tej nasadce. Dobra też jest dowolna tulejka,

> która podejdzie średnicą właśnie

> Dalej bierzesz młotek i pyk - zbijasz ten stop na dół.

Potwierdzam - bardzo latwo zdejmuje sie ten element w ten sposob.

Potem jest

> trochę zabawy bo jakimś szpikulcem albo śrubokrętem podważasz

> ten C-pierścień i go ROZGINASZ.

Jest raczej duzo roboty z rozgieciem tego. Ale jest to spokojnie do zrobienia.

> Nie bać się - jest on sprężysty ale jednocześnie na tyle plastyczny,

> że można go odkształcić i zdjąć. potem go ponownie ściskasz i

> jak już wszystko naprawisz to składasz w odwrotnej kolejności.

> Ważne jest aby na koniec ten C-pierścień wlazł pod ten STOP. Tu

> również młotek będzie pomocny i imadło.

> Trochę kombinacji jest ale da się to zrobić

Tutaj jest najwiecej roboty.

Napisano
  • Autor

Oooo... O to mi chodzilo.

Bendiks trzeba porzadnie posmarowac i jeszcze dlugo bedzie dzialal. Za pare dni sie do niego dobiore i tym razem jakos damy rade.

Zdziwilo mnie, ze w tym rozruszniklu w srodku jest kompletnie sucho. Nawet przekladnia planetarna miala sladowe ilosci smaru. Wiem, ze nie musi kapac, ale tam smaru w ogole nie bylo. Ktos tu przyoszczedzil. Valeo to aby nie firma na F?

Dzieki za instrukcje jak sie dobrac to tego pierscienia.

Pozdrawiam.

p.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.