Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Xantia (zakup) - jak to jest z tym zawieszeniem?

Featured Replies

Napisano

Witam, podobają mi sie xantie kombi i tak przymierzając sie do zakupu czytałem o nich opinie. Wiem juz wszystko o silnikach, wnętrzu i co nieco o zwieszeniu. Jednak mam kilka wątpliwości. Na czym dokładnie polega ich serwisowanie? Jakie elementy zuzywaja sie najczęsciej, jakie są koszty? Na ile wystarczają nabijane butle z gazem? Pozdrawiam

• 3 tygodnie później...
Napisano

od dzis mysle nad tym samym wiec moze sie kolega podzieli tym co znalazl. opinie odnosnie zawieszenia to mam od kolegi z pracy ktory jezdzi htb. i raczej sobie chwali mowi ze jedyne co to trzeba pilnowac poziomu plynu w zbiorniczku wyrownawczym. i wiecej z zawieszeniem nic dziac sie nie powinno. ewentualnie jak sie zapomni trzeba bedzie wymienic te banki przy kazdym kole ale podobno cena za szt. ok . 140 PLN. wiec narazie jestem pozytywnie zarazony tym autkiem.

Pozdrawiam

Paweł

Napisano

Przez 220kkm zrobionych Xantią nie miałem żadnej awarii zawieszenia. W tym czasie robiłem:

co 60kkm wymiana płynu LHM + czyszczenie filtrów

co 80kkm nabijałem gruszki,

raz miałem wymieniane o-ringi w pompie lhm.

Oczywiście te ponad 2 setki miały na pewno wpływ na zawieszenie - świadczyć o tym może częstotliwość "cykania" konżektora - co kilka minut w momencie zakupu, co 20s w momencie skasowania bryki.

Jak widac w moim przypadku zawieszenie okazało się trwałe.

• 3 miesiące później...
Napisano

Koszt zakupu sfery (gruszki) - od 90 do 120 za nowe z gwarancją. Koszt nabicia sfery (jeśli nie pękła membrana) - 40 zł. Przy ostrożnej jeździe, tzn. takie gdzie staramy się omijać dziury, powinny starczyć na dziesiątki tysięcy kilometrów.

Tak więc koszty nie są wielkie. Znajdź na rynku dobry amortyzator i sprężynę za 120 zł. Praktycznie niemożliwe.

Mam Xantię od roku. Jak będziesz dbał o olej LHM (olej w instalacji hydraulicznej odpowiedzialnej za zawieszenie, wspomaganie i hamulce) , czyli czyścił filtry (co 30 tys. km), wymieniał go co 60 tys. km, nie powinieneś mieć problemów z hydrauliką. Zważ, że ostatnie Xantie zeszły z linii produkcyjnej w 2001 r. i obecnie są to samochody 8 letnie. Poza tym, z tych roczników ciężko je dostać. Tak więc kupując Xantię trzeba liczyć się wydatkami. Ale tak jest z zakupem każdego używanego samochodu. Gdybyś jednak kupował, proponuję zakup auta bez HydroAktiwu. HA jest systemem który usztywnia zawieszenie, taki tryb Sport. Jeśli zależy Tobie na komforcie, a z tego słyną Xantie, kupuj bez HA. Ja mam z HA i w porównaniu z autem bez HA, mój jest twardszy (samochód zlosnik.gif). Ale jeśli miałbyś okazję kupić z HA, to nie bój się i śmiało bierz. Tym bardziej jeśli lubisz szybką jazdę. W takich sytuacjach HA jest nieodzowne, auto jedzie w zakrętach jak po torach.

Więcej informacji znajdziesz na forum cytryny

forum cytryny

Pozdrawiam

Napisano

> świadczyć o tym może częstotliwość "cykania" konżektora - co

> kilka minut w momencie zakupu, co 20s w momencie skasowania

> bryki.

Te 20 sek. to jest przyzwoity wynik. Problemy są gdy cyka częściej niż co 15 sek.

Napisano

> Witam, podobają mi sie xantie kombi i tak przymierzając sie do zakupu

> czytałem o nich opinie. Wiem juz wszystko o silnikach, wnętrzu i

> co nieco o zwieszeniu. Jednak mam kilka wątpliwości. Na czym

> dokładnie polega ich serwisowanie? Jakie elementy zuzywaja sie

> najczęsciej, jakie są koszty? Na ile wystarczają nabijane butle

> z gazem? Pozdrawiam

mialem 2 kolegow co mieli Xantie z zawieszeniem tragedii ale w obu przypadkach rozsypala sie skrzynia urwaly sie satelity i przebily obudowe yikes.gif jedna to 1,8 i a druga 1,6.

Aaa w tej z silnikiem 1,8 padla jeszcze pompa od LHM-u

Napisano

> Witam, podobają mi sie xantie kombi i tak przymierzając sie do zakupu

> czytałem o nich opinie. Wiem juz wszystko o silnikach, wnętrzu i

> co nieco o zwieszeniu. Jednak mam kilka wątpliwości. Na czym

> dokładnie polega ich serwisowanie? Jakie elementy zuzywaja sie

> najczęsciej, jakie są koszty? Na ile wystarczają nabijane butle

> z gazem? Pozdrawiam

Z blacharka nie bedziesz mial wogole problemu bo nie rdzewieja.

najwiecej klopotow sprawia uklad hydrauliki, pompa lhm jak padnie to auta nie wsadzisz nawet na lawete-potrzeba takiej opuszczanej bo auto lezy na glebie, to najwieksza usterka, ale zdaza sie. Zapiekaja sie korektory wysokosci, czyszcisz lub wymieniasz lub urywaja sie laczniki do tych korektorow , wymieniasz za pare zl.

Czesto cieknie lhm na laczeniach przewodow gumowych z metalowymi lub przy pompie, konzektorze itp, do zrobienia we wlasnym zakresie. Robisz raz jezdzisz caly czas, jak nie naprawisz w pore to bedzie sie sypac az nie bedziesz w stanei ogarnac tematu.

To tyle straaszenia, z reguly nawet mocno wyeksploatowane hydrowozy jezdza, ale zeby byly w pelni sprawne nalezy zadbać w pore. Jak kupisz xantie ktora zostawia plamy mozesz miec duzo pracy aby to wszystko uszczelnic na raz.

Jesli chodzi o hamulce, silnik to wszystko jest normalne, elementy sa trwale wlacznie z zawieszeniem typu wahacze, silowniki itp

Jezeli mowa o xanti 1 to szukaj silnika 2.0 8v, jak nie przegrzejesz i zmieniasz olej to nie do zajechania, przebiegi 400tys km nie sa niczym szczegolnym. Maja mocna glowice(do gazu), sa szybkie i maja trwałą szkrzynie. Bral mial pare na czesci to bardzo czesto ludzie pytali o skrzynie do 1.6-1.8. Co do silnika to czesto pekaja pokrywy glowicy, sa z plastiku i jest to jedna czesc z obudowa filtra powietrza, kupuje sie uzywane ok 150-200zl.

Jak kupujesz stare auto to nie ma opcji zebys cos nie dolozyc, drobne naprawy w kazdym aucie bedziesz przeprowadzal,ale elementy w x sa naprawde trwale i wiele rzeczy bedziesz jeszcze mial fabrycznych. Usterki nie sa duze,ale dla mechanika co nie naprawia tych auto to z reguly czarna magia dlatego kraza mity o tym aucie ze jest strasznie skomplikowane i ciezk odojsc z nim do ladu. Ktos kto kreci przy hydrowozach przez telefon moze podac koszt naprawy i czesci jakie beda potrzebne. jak w kazdym aucie z reguly usterka sa typowe i powtarzaja sie w wielu modelach.

Napisano

Jest tak że jak dbasz to śmiga i jest mega komfort zlosnik.gif

A jak nie dbasz to masz koszty z kosmosu.

Ja nie miałem nigdy problem z cytrynami - planuje już zakup nowego C5 palacz.gif

Napisano

> Jest tak że jak dbasz to śmiga i jest mega komfort

> A jak nie dbasz to masz koszty z kosmosu.

> Ja nie miałem nigdy problem z cytrynami - planuje już zakup nowego C5

Wersja z HP zawiasem czy "zwykłym"?

Napisano

> Wersja z HP zawiasem czy "zwykłym"?

2.0i w wersji Comfort z hydro smile.gif

Napisano

> 2.0i w wersji Comfort z hydro

ok.gif Podoba mi się bardzo to autko.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.