Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Przełączy na gaz i gaśnie AL700

Featured Replies

Napisano

Mam instalacje AL700 i ostatnio pojawiły się objawy:

Zapalam na benzynie, chwilę pochodzi, przerzucam na gaz i zgasł, ponownie odpalam na benzynie i znowu to samo.

Ale po pierwszym zgaśnięciu wyciągam kluczyk ze stacyjki, odpalam na benz, przełączam na gaz i działa.

W pierwszym przypadku słychać, że przekażnik działa (przerzuca na gaz), ale jakby gazu nie puszczało - bo bardzo łatwo pali na benzynie - tak by się zapewne zalał. I teraz moje pytanie:

gdzie szukać przyczyny zwiazanej ze stacyjką i przełączaniem na gaz, dzieje się tak tylko jak auto jest zimne (po nocy), jak już jeżdze w ciągu dnia to nie ma problemów. Gazownik chce mi pruć całą wiązka i wymieniać, bo mówi że al700 ma bardzo kiepską jakość przewodów i śniedzieją z czasem. Co ma wspólnego stacyjka z gazem (a konkretnie z instalacją gazową)???? Ponadto zauważyłem, że podczas jazdy, jak coś się dzieje z instalacją gazową (np. jest słabszy, lub przygasa na wolnych), to pomaga mu zgaszenie silnika i ponowne odpalenie - coś faktycznie jest związane z tą stacyjką (immo nie mryga przy tym - czyli ok).

Napisano

U mnie bylo podobnie, wymienilem przewody elektryczne na nowe (od zbiornika do komory silnika), lepszej jakosci, bo te oryginalne sa marniutkie. Ale czy u Ciebie to ta konkretnie usterka, ciezko stwierdzic...

Napisano
  • Autor

> U mnie bylo podobnie, wymienilem przewody elektryczne na nowe (od

> zbiornika do komory silnika), lepszej jakosci, bo te oryginalne

> sa marniutkie. Ale czy u Ciebie to ta konkretnie usterka, ciezko

> stwierdzic...

A miałeś objawy związane tylko z przełączaniem po zapaleniu na gaz i zgasł? Czy również podczas jazdy, jak coś go bolało, to zgasiłeś, odpaliłeś ponownie i jechał normalnie? Bo podejrzewam, że to jest związane z jedną i tą samą usterką. Dodatkowo byłem już u trzech gazowników i żaden nie mógł się połączyć z kompem od gazu i stąd właśnie podejrzenie na przewody elektryczne. Jak się próbują łączyć z kompem od gazu to spala sie od razu bezpiecznik. Musi być gdzieś pewnie jakieś pieprzone zwarcie. Ma ktoś może schemat podłączenia AL-700, co prawda miałem kiedys instalacje BEDINI i nawet sam nie wiem co gazownicy mi zmieniali (które przewody dawali nowe , a które zostały stare).

Napisano

Ja kiedy miałem takie klocki ze swoim ( instalka Bedini ) namierzyłem sam problem. Co prawda przekaźnik w komputerku - centralce przełączał się ale styki wewnątrz były walnięte i czasem łączył a czasem nie. Można to było zauważyć bo pod maską elektrozawór się nie otwierał. Jak pisałem nie zawsze. Wymontowałem centralkę, wymieniłem przekaźnik na nowy i do dzisiaj spokój.

Napisano
  • Autor

> Ja kiedy miałem takie klocki ze swoim ( instalka Bedini ) namierzyłem

> sam problem. Co prawda przekaźnik w komputerku - centralce

> przełączał się ale styki wewnątrz były walnięte i czasem łączył

> a czasem nie. Można to było zauważyć bo pod maską elektrozawór

> się nie otwierał. Jak pisałem nie zawsze. Wymontowałem

> centralkę, wymieniłem przekaźnik na nowy i do dzisiaj spokój.

Przekąźnik zmienialem i żadnych rezultatów. Też na początku miałem podejrzenia, że to jego wina, ale się myliłem.

Napisano

To co opisujesz to na 110% zacina się silniczek krokowy od LPG - 100 razy o tym pisałem i jak temu zaradzić, poszukaj wyszukiwarką... i wbrew pozorom ma to związek ze stacyjką, ale nie taki jak myślisz... Pozdr.

Napisano
  • Autor

> To co opisujesz to na 110% zacina się silniczek krokowy od LPG - 100

> razy o tym pisałem i jak temu zaradzić, poszukaj wyszukiwarką...

> i wbrew pozorom ma to związek ze stacyjką, ale nie taki jak

> myślisz... Pozdr.

A to że centralka LPG nie łączy sie z kompem? To nie ma nic wspólnego?? Szukałem twoich postów ale nie mogę nic znaleźć na ten temat niestety. Może napisz co to za związek ze stacyjką i jak to sprawdzić czy to faktycznie krokowy, skoro naet kompa nie można podłaczyć do instalki>

Napisano

>Ma ktoś może schemat podłączenia AL-700,...

Ma. Jest w załaczniku

post-23402-14352498173088_thumb.jpg

Napisano
  • Autor

> Ma. Jest w załaczniku

To sugerujesz żeby sprawdzić połączenie po stacyjce do bezpiecznika? Czerwony kabel? Ale w dalszym ciągu nie wiem jaki związek ma z tym brak połaczenia centralki z kompem, skoro samochód jak już się przełączy na gaz to chodzi (a z kompem i tak się nie łączy).

Napisano

> To co opisujesz to na 110% zacina się silniczek krokowy od LPG - 100

> razy o tym pisałem i jak temu zaradzić, poszukaj wyszukiwarką...

> i wbrew pozorom ma to związek ze stacyjką, ale nie taki jak

> myślisz... Pozdr.

potwierdzam, miałem to samo wymieniłem silnik krokowy, teraz działa bez zarzutu, a prawie rok się męczyłem i nikt (mam na myśli gazowników) nie miał koncepcji co z tym jest i tylko regulowali kąbinowali, dopiero jak wrzuciłem temac na AK to problem się rozwiązał w ciągu jednego dnia,

dlatego jeszcze raz podziękowania dla master22221

Napisano

Na sam początek spróbuj wstawić register zamiast krokowego gazu, jak będzie śmigać normalnie to wina może stać po stronie sondy lambdy.

Napisano

> A to że centralka LPG nie łączy sie z kompem? To nie ma nic

> wspólnego??

W astrze tez nie mialem komunikacji. Gazmen polutowal piny we wtyczce do podlaczenia interfejsu i w glownej wtyczce do sterownika i komunikacja wrocila ok.gif

Napisano

> A to że centralka LPG nie łączy sie z kompem? To nie ma nic

> wspólnego??

To inna bajka - program Amon reaguje na przełaczenie kluczyka w stacyjce i ustanawia połaczenie z centralką, ale tylko wtedy, jeśli zasilanie jest podłaczone wg schematu. Gazownicy, żeby zaoszczędzić roboty podłaczają "plusa po stacyjce" do zasilania pompy paliwa, które jest "plusem po stacyjce", ale dopiero, gdy właczony jest silnik (ja tak miałem u siebie!). Na postoju tam nie ma napięcia, więc Amon nie uaktywnia połaczenia interfejs-centralka. Sprawdź, czy na centralce pojawia się napięcie po stacyjce po przekręceniu kluczyka i pozostaje tam nadal.

Ważna jest też kolejność czynności:

1-podłaczyć komp do centralki

2-właczyć komp

3-właczyć Amon-a

4-przekręcić kluczyk w stacyjce

PS. Cytat "ze mnie" dot. silniczka krokowego:

"Wygląda na to, że ci sie też (jak mnie i innym) zacina silniczek krokowy od LPG w pozycji zamkniętej. Po ponownym uruchomieniu lub po kilku czasem zaczyna działać.

Lekarstwo - jesli to silniczek, wymienić na nowy lub wyczyścić gniazdo grzybka i poluzować nieco wkręty łączące część elektryczną z gazową. Jesli to wina centralki lub przewodów - też wymiana lub naprawa."

Pozdr.

Napisano

> To sugerujesz żeby sprawdzić połączenie po stacyjce do bezpiecznika?

Nie. Poprostu chciałeś schemat podłączenia. Dlatego zamieściłem go. Przyczyny takiego zachowania centralki nie znam, ale jeżeli nie można połączyć się z nią, to moje pierwsze skojarzenie to uszkodzennie samej centralki.

Napisano
  • Autor

> Nie. Poprostu chciałeś schemat podłączenia. Dlatego zamieściłem go.

> Przyczyny takiego zachowania centralki nie znam, ale jeżeli nie

> można połączyć się z nią, to moje pierwsze skojarzenie to

> uszkodzennie samej centralki.

Sytuacja przedstawia się następująco:

Po adpaleniu silnika po nocy, na benzynie cały czas kontrolka od kompa gazowego - nie od przełącznika (ta zielona) raz mryga, raz świeci stałym swiatłem, raz w ogóle nie swieci (rózne zjawiska w zależności od ruszania kablami w okolicach bezpieczników od gazu). i Teraz jak powinno być:

1. Po odpaleniu po nocy na benzynie powinna świecić światłem stałym

2. Powinna mrygać

3. Czy nie powinna się świecić

Przełączyłem na gaz i kontrolka zgasła (samochód chodzi na gazie), po ponownym odpaleniu na benzynie - kontrolka już się nie świeci. Co jest i jak powinno być prawidłowo? Co oznacza ta zielona kontrolka w kompie al700 (nie od przełącznika w kabinie). Dodam że problem jest tylko przy pierwszym przełączeniu na gaz po nocy, jak już zaskoczy to jest ok

Napisano

> Co oznacza ta zielona

> kontrolka w kompie al700 (nie od przełącznika w kabinie).

O ile dobrze pamietam to polozenie przepustnicy ponizej i powyzej progu TPS. Czyli prace na wolnych obrotach i poza nimi

Napisano
  • Autor

> O ile dobrze pamietam to polozenie przepustnicy ponizej i powyzej

> progu TPS. Czyli prace na wolnych obrotach i poza nimi

Ale chodzi mi o diodę zieloną na kompie al700... Może trochę doprecyzować swoją odpowiedź?

Napisano

> Ale chodzi mi o diodę zieloną na kompie al700... Może trochę

> doprecyzować swoją odpowiedź?

Przeciez o nia pytales wiec .....

Napisano

Niestety nie wiem co sygnalizuje ta dioda. U mnie jest czerwona dioda wewnątrz (pewnie zabrakło im zielonych na produkcji).

Napisano
  • Autor

> Z arch gazokacika

Czyli z tego wynika, że to zbieg okoliczności jak ruszam kablami i zmienia się palenie diody (gaśnie, mryga, świeci stałym światłem)?

Napisano

> Czyli z tego wynika, że to zbieg okoliczności jak ruszam kablami i

> zmienia się palenie diody (gaśnie, mryga, świeci stałym

> światłem)?

Niekoniecznie. Moze masz akurat prog przejscia TPS ustawiony zbyt nisko i nastepuje zmiana obroty wolne - "normalne". Silnik nie faluje na wolnych obrotach ???

Napisano
  • Autor

> Niekoniecznie. Moze masz akurat prog przejscia TPS ustawiony zbyt

> nisko i nastepuje zmiana obroty wolne - "normalne". Silnik nie

> faluje na wolnych obrotach ???

Nie faluje, jest OK. To dlaczego tak jest tylko jak chodzi na benzynie, a na gaz jak przełacze to nie świeci kontrolka na kompie na jałowym.

Napisano

> O ile dobrze pamietam to polozenie przepustnicy ponizej i powyzej

> progu TPS. Czyli prace na wolnych obrotach i poza nimi

Zgadza się, u mnie zielona dioda pali się tylko przy wolnych obrotach. Po dodaniu gazu gaśnie, po puszczeniu pedału i ustbilizowaniu sie wolnych obrotów zapala sie.

Napisano

> Nie faluje, jest OK. To dlaczego tak jest tylko jak chodzi na

> benzynie, a na gaz jak przełacze to nie świeci kontrolka na

> kompie na jałowym.

Moze ustawiony jest prog TPS bardzo nisko (tzn mala wartosc napiecia) i silnik nawet gdy pracuje na jalowych to tak naprawde dla AL700 pracuje juz poza zakresem wolnych. Musialbym sie podlaczyc do swojego sterownika i potestowac takie ustawienia.

Czy AL700 wogole korzysta z sygnalu z TPS u Ciebie ?? hmm.gif

Napisano
  • Autor

> Moze ustawiony jest prog TPS bardzo nisko (tzn mala wartosc napiecia)

> i silnik nawet gdy pracuje na jalowych to tak naprawde dla AL700

> pracuje juz poza zakresem wolnych. Musialbym sie podlaczyc do

> swojego sterownika i potestowac takie ustawienia.

> Czy AL700 wogole korzysta z sygnalu z TPS u Ciebie ??

Korzysta, jest podłączony tps do kompa...

Napisano

> Z arch gazokacika

To okazuje się że nie wiem co mam. Nie oglądałem płytki w czasie pracy, a na zdjęciu które kiedyś zrobiłem widzę tylko czerwoną. Może ten prostokąt obok czerwonej to ta zielona dioda.

post-23402-14352498273404_thumb.jpg

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.