Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Dlaczego powoli się nagrzewa? (Astra G)

Featured Replies

Napisano

Przy temperaturze około 0 st. silnik osiąga prawidłową temperaturę dopiero po 10km. Wymieniłem termostat i chyba nic się nie zmieniło. Rura od chłodnicy jest zimna na początku więc termostat działa. Mój silnik to 1,6 16V z LPG.

Napisano
  • Autor

> a miałes samochód zeszłej zimy?? nagrzewał sie wowczas szybciej??

mam go od 2 miesięcy

co może jeszcze być nie tak poza termostatem??

Napisano

moim zdaniem jezeli nagrzewa sie do prawidłowej temeperatury i na dystansie do 10 km. to nic sie strasznego nie dzieje... wink.gif

Napisano

Dokładnie,ten dystans to raczej normalne.

Poza tym jeżeli jest lpg to też deczko zabiera na początku - zakładając że szybko przełączasz na gaz, no i jazda z ogrzewaniem na fuul też nie służy szybkiemu nagrzaniu silnika bo część ciepła idzie do środka i w sumie czekasz dłużej na ciepełko

Dla pewności możesz jeszcze zajrzeć między atrapę a chłodnicę - ja mam w tym miejscu w F-ce oryginalną wczepianą przegrodę zasłaniającą połowę atrapy. Jeżeli masz tam specjalne zatrzaski to możesz poszukać czegoś w tym guście i na zimę zakładać - tylko bez przeginania smile.gif gdzieś musi wiać

Napisano

> moim zdaniem jezeli nagrzewa sie do prawidłowej temeperatury i na

> dystansie do 10 km. to nic sie strasznego nie dzieje...

hmm, nie zgodzę się, w obecnych temperaturach np moja rozgrzewa sie do temp roboczej w ciągu 4km a wcale nie butuję, mam po drodze jedne światła, biegi przełączam na jakieś 3,5 tys/obr,

przy dobrym termostacie ople benzynowe szybko sie grzeją,

sądzę że autor wątku powinien go zmienić,

brat

EDIT: chyba a raczej na pewno jestem zmęczony, jeżeli termostat jest OK to pewnie radosna twórczość gazowników w instalację chłodzenia powoduje takie afery, trzebaby obadać co jest tam połączone i jak i wyciągnąć jakieś wnioski czy można coś po nich poprawić.

Napisano

> napewno tak

przynajmniej później sam człowiek z siebie sie pośmiać może zlosnik2.gif jak czyta co czasem wymyśli mlot.gif

brat

Napisano

ale żeby już nie było OT to pewnie gazownicy podłączyli ogrzewanie reduktora tak że powoduje to zbyt długie nagrzewanie auta,

brat

Napisano

Moja też rozgrzewa się dość szybko, max 4-5 km i wskazówka podchodzi pod 90 stopni. Silnik jak w podpisie z tym że bez LPG. Myślę że te 10 km to znowu nie tak dużo, aczkolwiek jak wspomniał wyżej kolega bratPit należało by się przyjrzeć bliżej układowi chłodzenia i jego powiązaniom z instalką gazową..

Napisano

Moze masz otwartą nagrzewnice ogrz. wnętrza...?

Napisano
  • Autor

> Moze masz otwartą nagrzewnice ogrz. wnętrza...?

co to znaczy otwartą nagrzewnicę?

mam właczone ogrzewanie

Napisano

..."co to znaczy otwartą nagrzewnicę?

mam właczone ogrzewanie..."

Własnie o to mi chodziło... Jezeli od razu masz włączone ogrzewanie wnętrza, to silnik musi dłuzej się nagrzewac, bo od samego początku ciepło jest odbierane do ogrzania Waćpana... smile.gif

Napisano

> ..."co to znaczy otwartą nagrzewnicę?

> mam właczone ogrzewanie..."

> Własnie o to mi chodziło... Jezeli od razu masz włączone ogrzewanie

> wnętrza, to silnik musi dłuzej się nagrzewac, bo od samego

> początku ciepło jest odbierane do ogrzania Waćpana...

No to ja dodam swoje 3 grosze:

Mam ustawione ogrzewanie na AUTO - cały czas 22topnie (a tak taki oplowski klimatronik mi się trafił grinser006.gif ) ... rozumiem, że w takim układzie autko samo decyduje kiedy załączyć gzanie (przynajmniej ja to tak odczuwam, że dopiero po jakimś czasie zaczyna dmuchawa dmuchać ... już cieplutkie powietrze)

ps: a silnik nagrzewa mi się też raczej długo i osiąga roboczą temperaturę w okolicach 85 stopni - dobrze to czy za mało (termostat nówka sztuka) ale wcześniej było raczej tak 90 stopni confused.gif

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.