Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Jak rozwiązałem problem skaczącej tylnej wycieraczki

Featured Replies

Napisano

Witajcie!

Moja wycieraczka (niezależnie od marki) robiąc nawrót, za każdym razem robiła głośne prrrryyy i zostawiała paskudne ślady na szybie. Kupując nowe wycieraczki trafiłem na promocję nowych, płaskich Motgumów (np. KLIK ). Co ciekawe tylko 1 długość była w promocji smile.gif Zamontowałem i to samo mad.gif, ale okazało się, że po kilku dniach "dotarła się" i już od 2 miesięcy jest spokój, nawet nie próbuje skakać.

Może u Was też to pomoże ???? Ja polecam waytogo.gif

Napisano

Zamontowałeś to na oryginalne Oplowskie ramię czy też je wymieniałeś

Napisano
  • Autor

Na oryginalne, w zestawie są odpowiednie adaptery. Muszę jednak dodać, że te nowe były trochę za wąskie i nie właziły. Zostawiłem adapter ze starej wycieraczki i wszystko gra.

Napisano

> Moja wycieraczka (niezależnie od marki) robiąc nawrót, za każdym

> razem robiła głośne prrrryyy i zostawiała paskudne ślady na

> szybie.

A nie próbowałeś umyć szybę acetonem lub benzyną ekstrakcyjną?

k.

Napisano
  • Autor

Robiłem acetonem, ale poza brakiem mgiełki zaraz za wycierakiem nic to nie dało.

Napisano

> Moja wycieraczka (niezależnie od marki) robiąc nawrót, za każdym

> razem robiła głośne prrrryyy i zostawiała paskudne ślady na

> szybie.

Jest to typowy objaw nieprostopadłego ustawienia wycieraczki względem szyby!! Zmiana wycieraczek na niewiele pomaga.. Motgumy z racji swojej 'dobroci' faktycznie mogą nie skakać ale za jakiś czas objaw się nawróci (oczywiście ja źle nikomu nie życzę ale piszę z doświadczenia). Wystarczy poprzeginać wycieraczkę tak aby leżała prostopadle i jest to jedyny sposób na dłuższy spokój ze skakaniem.

wycieraktx5.png

w247.png

Napisano
  • Autor

Teraz już ciemno, ale jutro, jak mnie sklera nie porazi to obejrze. Fajnie jakbym mógł wrócić do standardowej wycieraczki, bo kieszeni nie czesze.

Dzięki!

Napisano
  • Autor

No i wgląda na to, że pióro wycieraczki jest idealnie prostopadłe do krawędzi szyby - to nie to.

Podejrzewam, że poprostu sprężyna dociskowa jest już trochę zużyta.

Napisano

Hmm. Ale kolega wyraźnie napisał, że skacze w JEDNĄ stronę... Jeżeli docisk byłby za słaby to wycieraczka skakałaby w obie strony, źle zbierała wodę itp. historie.

A zadam inne pytanie. Czy podczas ustawiania wycieraczki udało się koledze "przegiąć" za mocno tak aby wycieraczka zaczęła skakać w drugą stronę?? Jak ja ustawiałem swoje to "przeskakiwałem" z jednej strony na drugą stanu idealnego i raz skakała w jedną a raz w drugą stronę, aż w końcu ustawiłem idealnie.

Aha taka jeszcze jedna podpowiedź. Ramię wycieraczki jest baaardzo sztywne i nie jest łatwo je wygiąć, więc czasami tylko nam się wydaje, że je wyginamy, szczególnie jak ktoś się boi coś urwać. Ja powyginałem same wycieraczki, są zrobione ze stosunkowo miękkiego materiału.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.