Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Regeneracja parownika.

Featured Replies

Napisano

Niedawno kupiłem auto. Były problemy na gazie, z ruszaniem - brakowało mocy przy małych obrotach, dusił sie, brakowało w ogóle mocy, były problemy z regulacją i duże spalanie. Postanowiłem wymienić membrany. Tak tez w sobotę uczyniłem. Stara membrana I stopnia była jakby z plastiku, taka twarda. Wymieniłem komplet razem z oringami. Podłaczyłem kompa i wyregulowałem. Najpierw doproadziłem do oscylacji przy 3 krpm, krecąc czułoscią membrany, potem próbowałem ustawić wolne obroty. Przy skrecobym całkowicie kanale obejściowym mieszanka jest za bogata. Próbowałem zmniejszyć max. otwarcie attuatora, ale zszedłem 10 krokow ponizej otawrcia dla pracy i nic to nie dało. W instrukcji do Al700 pisze, ze roznice nie powinna być wieksza niz 10 kroków. Wszedłem w ust. zaawansowane i zwiekszyłem maksymalne zamkniecie do 20 kroków ale tez nie pomogło. Przy hamowaniu silnikiem na wyzszych obrotach wystepowały drobne strzały w tłumik ale właczyłem cut-off na 60 kroków i jest ok.

Dodatkowo podczas jazdy przy obrotach rzedu 2k mocne otwarcie przepustnicy powoduje, ze mieszanka jest za uboga, wzbogaca się w miare zwiększania obrotów. Problemów z ruszaniem prawie nie ma (przedtem czasem z trudem ruszał). Jest wyraźnie lepiej i z mocą.

Aha ... Lanek 86KM, parownik Tomesetto AT, pisze na nim 100 HP.

Chciałbym jeszcze poprawić nieco moc na niskich obrotach. Mam tu dwie opcje:

1. Przytkac wlot, zeby zwiekszyć podcisnienie w kanale dolotowym, no ale wtedy gneralnie spadnie moc a 86 KM to nie jest duzo.

2. Zmenic w reduktorze sprezynę I stopnia na slabszą, czyli zmienić nieco proporcje redukowania cisnienia pomiedzy I a II stopniem. Dodam , że mam w rozbitym lanku (1.6) parownik AT07, w którym takich problemów nie było, mogłbym z niego wziąć sprezyne.

Zdaje sobie sprawe, ze przesadzenie ze sprezyną I stopnia moze sie zle skonczyć dla membrany II stopnia.

Co o tym myslicie ? Ktoś eksperymentował ze sprezyną I stopnia ?

Napisano
  • Autor

> Ktoś eksperymentował ze sprezyną I stopnia ?

No więc jestem już po eksperymencie. Wynik pozytywny.

Wyjąłem sprezyne z innego reduktora i wsadziłem do mojego. Była odrobinę twardzsza. Efekt jest taki, że pierwszy stopień odrobinę mniej redukuje ciśnienie gazu.

Na miekszej sprezynie ustawiłem oscylacje przy 3 krpm i na wolnych było cały czas za bogato mimo zakrecenia kanału obejsciowego. Czasem przy wrzucaniu na luz gasł, wlasnie z powodu zakrecenia kanału obejsciowego. Uwazam ustawianie wolnych obrotów na samej czulosci mambrany za powód ich niestabilności.

Na twardszej ustawiłem oscylacje przy 3 krpm ale na wolnych trzeba już było trochę odkrecic kanał obejsciowy, zeby nie gasł co uwazam za objaw pozytywny, bo da sie wyregulować wolne obroty i doprowadzic do oscylacji na wolnych.

Na twardszej stał się zywszy na nizszych obrotach ale mam chyba jeszcze za niskie podcisnienie w dolocie. Teraz skupie sie na tym i mikserze.

Napisano

Może szkoda dławić. Nie lepiej coś pokombinować z ustawieniem wzbogacania - nie pamiętam jak to sie tam w ALu nazywa. A skąd lanos bierze powietrze?

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.