Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Nagrzewnica - kilka pytan

Featured Replies

Napisano

otoz zrobilo sie juz z deczka zimniej i zauwazylem ze w moim aucie {Nubira 1,6} cos nie jest do konca tak z ogrzewaniem jak powinno byc, a mianiowicie:

1) zbyt dlugo sie nagrzewa; przy temperaturze zewn okolo 0 stopni i odpaleniu zimnego silnika dopiero po przejechaniu okolo 4 km czuc cieple powietrze z nawiewu i wtedy tez wskazowka od temp plynu chlodzacego zaczyna isc w gore po okolo 7 km osiaga optymalna temp (90). termostat wymieniony-poprawy nie ma

2) nawet jak juz silnik jest nagrzany to powietrze z nawiewow wcale nie leci gorace tylko takie letnio-cieple.

jestem pewien ze to nagrzewnica { bo co innego? } i zamierzam z tym powalczyc, mianowicie chcem caly uklad chlodzacy przeczyscic/przeplukac, gdyz wiem ze jak kupilem auto dwa lata temu to poprzedni wlasciciel zalewal go zwykla woda kranowa i zapewne z tego nagrzewnica sie zakamienila i ma slaba droznosc, przez co zmiejszona wydajnosc grzania; koledzy potwierdzcie czy prawidlowo rozumuje ??

nagrzewnice nie chcem wymieniac bo wiem ze nie kapie, czyli narazie probuje ja reanimowac. i nastepne pytanie do was jaki sposob polecacie ?

wiem ze sa specjalne srodki do tego typu spraw, ale rozmawialem o tym z kolega i poradzil zeby nasypac do ukladu takiego srodka jak do odkamieniania czajnikow, pojezdzic paredziesiat km z tym i spuscic caly ten brud; ale zastanawiam sie jak np odpadnie jakis wiekszy syf i czy nie narobi mi np jakis problemow z pompa wody.. ??

inny zas mowil zeby zalac octem, bo on tak czyscil nagrzewnice w piecykach gazowych i pomagalo, tylko czy nie bedzie mialo to jakis szkodliwych skutkow ubocznych?

i ogolnie ile u was auto sie grzeje po ilu km leci cieplo juz? i jakie macie sprawdzone sposoby na udroznianie calego tego ukladu?

trochu dlugie wyszlo ale chcialem zeby to zrozumiale bylo...

dzieki za odpowiedzi

Napisano

są specjalne środki do czyszczenia ukł. chłodzenia i tego się trzymaj bo inaczej przekombinujesz...nie są znowu aż tak drogie. Nie wiem czy akurat w twoim samochodzie tak jest ale w daewoo nexia i tico w kanale ciepłego powietrza już za nagrzewnicą jest jeszcze instalacja elektryczna do ogrzewania. Rozbierałem to kiedyś jak wyciągałem cieknacą nagrzewnicę i jest normalnie spirala która nagrzewa się do czerwonosci (coś w stylu jak zapalniczka samochodowa tylko wieksza) i ogrzewa powietrze już na samym początku gdy nagrzewnica jest jeszcze zimna. Być może daewoo we wszystkich modelach stosowało takie rozwiązanie.

Napisano

Kup PROFESJONALNY preparat do czyszczenia układu chłodzenia.

Zalej.

Przeczyść.

Spuść.

Zalej płyn.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.