Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Kłopot z przełaczaniem na gaz

Featured Replies

Napisano

Witam wszystkich.

Z nastaniem chłodnych dni powraca stary problem. Rano po uruchomieniu auta na benzynie, przejechaniu ok. 1 km samochód automatycznie przełącza się na gaz (standardowe ustawienia 25°C, obroty ponad 2500). Jedzie chwilę (10-15 sekund) bez problemu, reaguje na ruchy pedału gazu, po czym nagle zupełnie odcina mu gaz. Wskaźnik temperatury w okolicach pierwszej kreski, może troche poniżej. Dalej mogę jechać nawet 4-6 km, wskaźnik jest nad drugą kreską a on się nie przełączy. Oczywiście muszę jechać w ustawieniu przełącznika na jazdę na benzynie, ponieważ każde przekroczenie 2500 obrotów powoduje zadziałanie elektrozaworu i próbę przełączenia. W pewnym momencie tak po prostu po kolejnej próbie zaskoczy. Jeszcze 4 -5 dni temu nie było takich objawów, przełączał się praktycznie od razu (ostatni raz miałem tak w marcu, kwietniu). Gdzie kierować podejrzenia: stwardniała membrana w reduktorze, która w niższych temperaturach działa jeszcze gorzej (Elpigaz Leonardo, reduktor przebieg od 90 do 110 tys. km), zapowietrzanie układu wodnego, czy uszkodzony czujnik temperatury. Dodam, ze w sobotę wymieniałem wszystkie trójniki z plastikowych na metalowe (plastiki ciekły), ale układ odpowietrzyłem (tak to przynajmniej wyglądało). Z góry dziekuje za jakieś sugestie.

P.S. W sumie cieknące trójniki pomagały w odpowietrzaniu układu (brak szczelności). Może to jednak wina zapowietrzajacego się układu?

Napisano

> Witam wszystkich.

> Z nastaniem chłodnych dni powraca stary problem. Rano po uruchomieniu

> auta na benzynie, przejechaniu ok. 1 km samochód automatycznie

> przełącza się na gaz (standardowe ustawienia 25°C, obroty ponad

> 2500). Jedzie chwilę (10-15 sekund) bez problemu, reaguje na

> ruchy pedału gazu, po czym nagle zupełnie odcina mu gaz.

> Wskaźnik temperatury w okolicach pierwszej kreski, może troche

> poniżej. Dalej mogę jechać nawet 4-6 km, wskaźnik jest nad drugą

> kreską a on się nie przełączy. Oczywiście muszę jechać w

> ustawieniu przełącznika na jazdę na benzynie, ponieważ każde

> przekroczenie 2500 obrotów powoduje zadziałanie elektrozaworu i

> próbę przełączenia. W pewnym momencie tak po prostu po kolejnej

> próbie zaskoczy. Jeszcze 4 -5 dni temu nie było takich objawów,

> przełączał się praktycznie od razu (ostatni raz miałem tak w

> marcu, kwietniu). Gdzie kierować podejrzenia: stwardniała

> membrana w reduktorze, która w niższych temperaturach działa

> jeszcze gorzej (Elpigaz Leonardo, reduktor przebieg od 90 do 110

> tys. km), zapowietrzanie układu wodnego, czy uszkodzony czujnik

> temperatury. Dodam, ze w sobotę wymieniałem wszystkie trójniki z

> plastikowych na metalowe (plastiki ciekły), ale układ

> odpowietrzyłem (tak to przynajmniej wyglądało). Z góry dziekuje

> za jakieś sugestie.

> P.S. W sumie cieknące trójniki pomagały w odpowietrzaniu układu (brak

> szczelności). Może to jednak wina zapowietrzajacego się układu?

zmień temp na wyższą i sprawdź czy to pomoże.

ja na zimę ustawiam 40*C temp przełączania ale dzięki temu nie mam żadnych szarpań i innych cyrków, fakt, że trochę dłużej trwa jazda na benzynie ale nie chcę się męczyć

Napisano

reduktor do wymiany chyba będzie, sprawdź też ten czujnik czy coś nie szwankuje

Napisano
  • Autor

> reduktor do wymiany chyba będzie, sprawdź też ten czujnik czy coś nie

> szwankuje

Dzisiaj kolejna nowość. Kłopoty z przełączaniem na gaz nadal występuja dodatkowo wskaźnik temperaurty zachowuje się inaczej niz zwykle. Teoretycznie auto łapie temperaturkę, czyli pierwsza, później prawie druga kreska na wskaźniku lanosowym i nagle zaczyna spadać do połowy pomiędzy kreskami. Wtedy nie ma szans na przełączenie na gaz. Gdy ponownie wzrośnie i ustabilizuje się to przełacza się w miarę normalnie. Czyli albo szwankuje czujnik i podaje błedne wskazania na wskażnik temperatury, aż w pewnym momencie po większym dogrzaniu czujnik zaczyna pracować normalnie, albo termostat? Czy za wcześnie otwierający się termostat może spowodować takie oscylacje temperatury?

Napisano
hmm.gif nie jest wykluczony ten termostat, może za wcześnie puszcza duży obieg.
Napisano
  • Autor

> nie jest wykluczony ten termostat, może za wcześnie puszcza duży

> obieg.

To chyba jednak reduktor. Sprawdzone dzisiaj, że do reduktora dochodzi płyn, który szybko łapie temperaturę (a więc termostat raczej ok) pomimo tego po nocy reduktor potrzebuje długiego okresu aby pracować na gazie choć temperatura płynu dość wysoka (przełączy się i zgaśnie). Gdy jednak samochód postoi 3-4 godziny po porannej jeździe i później odpalę to potrzebuje zaledwie kilkudziesięciu sekund na przełączenie na gaz i pracuje normalnie. Prawdopodobnie po nocy guma membrany twardnieje dość znacznie i potrzebuje znacznie dłuższego czasu aby uzyskać prawidłową elastyczność i wtedy reduktor zaczyna pracować na gazie. Jeżeli się mylę to proszę o dalsze sugestie.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.