Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Wymina pompy wtryskowej 17XDTL

Featured Replies

Napisano

Witam

Podczas jazdy nagle silnik zgasł i nie chce sie uruchomić

Od wczoraj walczę z pompą wtryskową w mojej astrze F X17DTL rocznik 95'. Niestety samochód nie chce zapalić. Sprawdziłem elektrozawór i chyba jest dobry ( słychać klikanie - otwarcie zaworu) dodam podczas kręcenia rozrusznikiem na wtryskiwaczach nie mam paliwa. frown.gif

Dzisiaj popołudniu będę wymontowywał pompę i chce zawieść do pompiarza na diagnostykę.

Szanowni koledzy prószę o sugestie na ten temat i ewentualnie info co podczas wymontowania nie pominąć, żebym mógł spokojnie ją później podłączyć. jakaś instrukcja?

Pompa jest napędzana paskiem rozrządu i tam chyba musze najbardziej uważać żeby nie przestawić rozrządu?

Wszystkie porady mile widziane

Dzięki i Pozdrawiam

Napisano

a sprawdzałes czy wogole układ sie nie zapowietrza i czy wogole paliwo dochodzi do pompy??

Napisano
  • Autor

> a sprawdzałes czy wogole układ sie nie zapowietrza i czy wogole

> paliwo dochodzi do pompy??

Tak paliwo dochodzi do pompy filtry wymienione sprawdzone- odpowietrzone. Nawet probowalem zeby pompa zacignela rope bezposrednio z baniaka ale niestety nie ciagnie. MOze to bedzie poma ktora ciagnie paliwo ze zbiornika do pompy wtryskowej? w tym oplu sa one zintegrowane ze soba pompa paliwowa + pompa wtrsykowa.

Napisano

no to co moge pomoc w wymontowaniu:

- najpierw zadzwon do pompiarza i zapytaj sie czy bedzie chciał sama pompe czy wraz z autkiem...

- jak bedziesz wymontowywal to zapamietaj ktory kabelek do czego (o ile tam wogole jest wiecej kabli bo nie widziałem tej pompy wink.gif)

- zabezpiecz kabelki zebys pozniej przypadkiem nie wlaczyl zaplonu i nie miał zwarcia...

- najwazniejsza sprawa - jak sam wspomniałes - uwazaj na rozrzad... biglaugh.gif

Napisano

> Witam

> Podczas jazdy nagle silnik zgasł i nie chce sie uruchomić

> Od wczoraj walczę z pompą wtryskową w mojej astrze F X17DTL rocznik

> 95'. Niestety samochód nie chce zapalić. Sprawdziłem

> elektrozawór i chyba jest dobry ( słychać klikanie - otwarcie

> zaworu) dodam podczas kręcenia rozrusznikiem na wtryskiwaczach

> nie mam paliwa.

Coś mi się nie chce wierzyć, żeby mechaniczna pompa mogła stanąć w trakcie pracy. Jak sprawdzileś elektrozawór? Jest on pod modulem immo i coś nie przypomina mi się żeby było go słychać. Stawiam na uszkodzony immobilajzer (przerabiałem to) tylko u mnie nie chcial zapalać gorący silnik. Pompiarz bez zaglądania orzekł wymianę pompy, a obeszło się na kilku dłubnięciach meslem. grinser006.gif

Pozdr.

Napisano

> a coż to za specjalistyczne narzędzie??

Niech będzie, że młotek i przecinak wink.gif

Napisano
  • Autor

> Coś mi się nie chce wierzyć, żeby mechaniczna pompa mogła stanąć w

> trakcie pracy. Jak sprawdzileś elektrozawór? Jest on pod modulem

> immo i coś nie przypomina mi się żeby było go słychać. Stawiam

> na uszkodzony immobilajzer (przerabiałem to) tylko u mnie nie

> chcial zapalać gorący silnik. Pompiarz bez zaglądania orzekł

> wymianę pompy, a obeszło się na kilku dłubnięciach meslem.

> Pozdr.

w wersji z 95 r nie ma immo a zawor klika albo jak kto woli cyka otwiera i zamyka sie a kiedy gasisz silnik blokuje doplyw paliwa i disel gasnie smile.gif

pompa mogla sie poprostu zatrzec lub jej czesc odpowiedzialana za zaciaganie paliwa pasc Jutro mam nadzieje ze sie dowiem wink.gif . niestety fakt jest taki ze samochod nagle "zgasł" i juz nie chcial odp.

Napisano

> w wersji z 95 r nie ma immo

Model 95r jest już po modernizacji i według mojej wiedzy immo powinien być (czarna puszka po prawej stronie pompy a do puszki wchodzą trzy przewody)

a zawor klika albo jak kto woli cyka

> otwiera i zamyka sie a kiedy gasisz silnik blokuje doplyw paliwa

Ta metoda jest jednakowa w wersji z immo jak i bez.

Pozdr.

Napisano

> Model 95r jest już po modernizacji i według mojej wiedzy immo

> powinien być (czarna puszka po prawej stronie pompy a do puszki

> wchodzą trzy przewody)

moja jest z końcówki 95 i nie ma

jeśli do pompy idzie tylko jeden kabelek do elektrozaworu, to chyba łatwo go rozpiąć na wtyczce i zobaczyć czy po przekręceniu kluczyka pojawia się napięcie. jesli jest( a pewnie jest skoro słychac elektrozaworek) to musiało pasć coś mechanicznego. tam po prostu nie ma innej elektryki

Napisano
  • Autor

> moja jest z końcówki 95 i nie ma

> jeśli do pompy idzie tylko jeden kabelek do elektrozaworu, to chyba

> łatwo go rozpiąć na wtyczce i zobaczyć czy po przekręceniu

> kluczyka pojawia się napięcie. jesli jest( a pewnie jest skoro

> słychac elektrozaworek) to musiało pasć coś mechanicznego. tam

> po prostu nie ma innej elektryki

Dokladnie kolego

dzisiaj rozmawialem z pompiarzem przez telefon pompa zatarta frown.gif ale jutro jestem umuwiony na spotkanie i napisze wiecej co i jak.

przy okazji pompywtryskowej wymieniam pasek rozrzadu napinacze rolke i pompe wodna zeby przy jednej robocie zalatwic dwie sprawy.

czy ewntualnie koledzy nie maja takiej pompy na zbyciu gdyby sie okazalo ze pompiarz strzelil astronomiczna cene za naprawe???

Pozdrawiam

Napisano
  • Autor

koledzy juz wiem:

widzilem pompe rzczywiscie zatarta. frown.gif

teraz mam dwa wyjscia

1) regeneracja glowicy w specjalistycznym wrsztacie w Polsce ( pompiarz nie powiedzial mi gdzie smile.gif + wymiana wszytkich uszczelniaczy t.j pompa w 100% zregenerowana mozna powiedziec ze jak nowka to koszt 800 zł dalej mam gwarancje i zero problemow z innymi parametrami pomy: cisnienie itp

Zakladam do opelka i smigam

Opcja

2) kupuje uzywke niewiadomego pochodzenia za 350-500 zł zakladam i jak mam szczescie posmigam na niej a jak przestanie zapalac przy -5 C to znowu sciagam ja ide do regeneracji i za 300- 400 zrobia mi to.

Pompiarz obdzwonil pare serwisow o ta glowice do pompy ale nie znalazl. Powiedzial rowniez ze bosch polska moze ja sprowadzic z niemiec za 1000 zł frown.gif on bardzo delikatnie doradza opcje 1 i chyba raczej mm racje.

Co wy na to?

Przypominam ze jest to astra F X17DTL pompa BOSCH

p.S pompiarz twierdzi ze do tego typu pompy spotyka sie 2 czy wiecej rodzaji i ciezko cos znalesc

Pozdrawiam

Napisano

chyba opcja 1 jest najlepsza o ile zamierzasz dłuzej jezdzic tym autkiem...

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.