Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Scena 2x przod czy 1x przod + 1x tyl (pod radio)

Featured Replies

Napisano

Witam,

mam takie pytanie do specjalistow. Otoz interesuje mnie Wasza opinia na temat nastepujacego zestawu. Otoz powiedzmy, ze ktos ma radio Pioneer, Clarion czy np. Alpina o mocy RMS okolo 4x30 i planuje by jako tako ladnie gralo - jak najlepszy bas i czyste wysokie tony. Wiadomo, z tego cudow sie nie osiagnie, ale do rzeczy. Gdyby tak wygluszyc dokladnie przednie drzwi i wstawic tam zestaw helixa np. taki http://moto.allegro.pl/show_item.php?item=63443038 lub zestaw phonocara np. taki http://moto.allegro.pl/show_item.php?item=64022970 i obok dolozyc w drzwiach np. takie midbasy http://moto.allegro.pl/show_item.php?item=63577567 to jakby to gralo na samym radyjku (czy basik bedzie odczuwalny?) ? Oczywiscie mialo by byc to tak podlaczone ze pod wyjscia na przod radia zestaw odseparowany, a pod wyjscia na tyl, te lub podobne midbasy. Czy uzyska sie lepsze o wiele brzmienie niz na jednym zestawie odseparowanym, a tyl wogole bez glosnikow ? Czy moze jeszcze lepiej dac na przod taki zestaw odseparowany i na tyl jakies zwykle 20tki 2-3 drozne lub elipsy ? Zestaw ten mialby dzialac w tej formie jak mniej wiecej napisalem powyzej (czyli na razie ma chodzic bez suba i wzmaka) i jedynie sub+wzmak (tylko do suba) moze ewentualnie dojsc w przyszlosci.

Z gory dziekuje za odpowiedzi.

Napisano

Radio raczej nie pociagnie zetawu z czterema wooferami, pozatym do takiego zestawu poinny byc identyczne woofery oraz specjalnie dorobione zwrotnice. IMO nalezaloby zalozyc na przod sam zetaw odseparowany w dobrze przygotowanych drzwiach a w przyszlosci dolozyc wzmacniacz z subem lub wzmacniacz 3 kanalowy, zeby podpiac pod niego zestaw przedni i sub albo 4 kanalowy, na zestaw przedni a 2 pozostale kanały zmostkowac na sub.

I prosze uzupełnic profil.

Napisano
  • Autor

Oki, tylko troche nie rozumiem tego. Skoro zestaw 16,5 odseparowany (np. ten Phonocar) mialby dzialac i tak tylko z radia i powinno byc ok (RMS tego zestawu 35W) a tylne kanaly bylyby wolne, to czemu mialby byc problem dla radia by podlaczyc pod tylne kanaly drugie takie same midbasy Phonocara 35W jako drugi zestaw pod przednie drzwi ? No chyba ze jest kwestia ze komora wytworzona przez wygluszenie drzwi bedzie miala zbyt mala kubatura jak na 2 zestawy midbasow ???

Napisano

a w czym to ma jezdzic?

tak czy siak lepiej zrob to standardowo..

Napisano

Ale radio drogi kolego mocy rzeczywistej RMS ma no dajmy na alpinke max 16 W w rms.CZyli generalnie taki zestaw bedzie miał mowiac szczerze cieżki zywot pod radiem.Najlepszym wyjsciem z tego wszystkiego jest zrezygnowanie z tych dodatkowych głosników i zakupienie jakiegos wzmacniaczyka,chociazby gta 2100.

Napisano
  • Autor

no no juz od kolegi z db drag sie dowiedzialem ze to niezbyt ciekawy pomysl z tych drugim zestawem midbasow pod radiem grinser006.gif ale lepiej sie spytac wczesniej i zmienic wybor niz uczyc sie na wlasnych bledach cool.gif w kazdym badz razie skad wy bierzecie takie dane jak 16 rms z radia. bez dokladnych pomiarow laboratoryjnych to rownie dobrze mozna pisac 16 jak i 27 :-D komus trzeba zawierzyc w koncu jak nie laboratorium to producentowi, jesli podaje przy 14.4v 27 rms to zeby mowic ze jest rzeczywiste 16 to trzeba to niestety poprzec dowodami, bo ploty sie szybka niosa, a bez poparcia pozostaja tylko plotami wink.gif

a co do piecyka chociazby blaua to niestety juz wiem ze bez tego sie nie obejdzie frown.gif ale wszystko po kolei :-D

Napisano

No wiec Słoneczko TY moje drogie,owszem radyjko moze uzyskac 27 w w rms na kanał przy napieciu jakim podałes 14,4V ktorego daje sobie głowe uciac w danym momecie na przewodzikach pradowych do radia zapewne nie masz 270751858-jezyk.gif.Jesli poprowadzisz porzadna instalacje do radyjka mowie teraz masa i plus dajmy na to ze przynajmniej 12-16 mm2 do tego klemy na akumulatorze musiały by byc tez odpowiednie,przy kazdej takiej zmianie wzrasta napiecie i alternator ma mozliwosc ładowania do tych 14,4 V i wowczas bedziesz miał te 27 w w rms na kanał smile.gif.

Napisano
  • Autor

no wiec kolezaneczko w czym problem ? nie widze zadnych przeciwskazan poprowadzenia takiej instalacji. a glowe bys mogla szybko stracic bo ponad 14,15 mam na seryjnych kabelkach a sam alternator daje mniej niz 14,4 wiec spadek nieduzy jak na taki przekroj kabelkow seryjnych smile.gif

Napisano

Ja nie widze zadnego problemu,tylko mowie na jakiej zasadzie jest to 27 w w rms.Swoja droga na standardowe instalacji masz 14,15 V?? hmm.gif Mierzyłes to przy kostce iso??czy na zaciskach akumulatora??

Napisano
  • Autor

14,15 przy radiu, 14,30-14,35 (przy aku) jak podgazuje przy wlaczonym silniku. kabelki okolo 5mm^2 bo sie bawilem w nowe jak mi cos przerywalo przy klaksonie

Napisano
  • Autor

swoja droga czy taki piec blaua gta ma rzeczywiscie taka moc jaka podaje producent czy to kolejna firma pokroju buszmana i alpierda przescigajaca sie w 'wymyslaniu' nowych jeszcze lepszym parametrow na kartkach papieru cool.gif

Napisano

Wątpie w 27W z radia nawet przy 14.4W

Taka moc przy radyjku wiąze sie z duzymi zniekształceniami niestety. Powinn dać sie nawet uzyskać 40W ale przy kwadratowej sinusoidzie sygnału palacz.gif

Napisano

>Taki piec blau gta to w Twoim przypadku najlepsze i najtansze oraz sprawdzone wyjscie.Zapewne nie jeen z nas tutaj zaczynał swoja zabawe z car audio własnie od tego picyka,parametry jakie oferuje oraz cena sa jak najbardziej adekwatne do jakosci tego sprzetu.Jesli natomiast masz jakis wiekszy zasob gotówki mozesz go przeznaczyc na lepszy wzmacniacz,chociaz ja bym wolała zmienic instalacja i przygotowac ja na przyjecie wzmacniacza.Czyli nowe przewody pradowe oraz zakup sygnałowek.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.