Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Astra G - 2.0 DTI - TERMOSTAT

Featured Replies

Napisano

Mam taka przypadłość po 15 kimometrach wskazówka temp wzrasta do 85 stopni. Gdy po przejechaniu takiej trasy postoje i włacze w wew. samochodu ciepłe powietrze i wentylator na max to po krótkim czasie temp spada do 80 stopni i nawet mniej(przypomne ze cieple powietrze leci do kabiny ) . Wcześniej nie miałem zadnych objawów.

Po 2 godzinnym postoju przejechałem 2 km., i podniosłem maske zauwarzyłem ze przwod wychodzacy z termostatu i idący do chłodnicy jest ciepły , a chłodnica była zimna.

Z moich wniosków wynika ze termostat jest non stop otwarty i przepuszcze ciepłe powietrze do chłodnicy.

Czy dobrze rozumuje?.

Napisano

Dobrze rozumujesz, ale po tym co opisałeś trudno postawić jednoznaczną diagnozę. Z jednej strony sprawny termostat powinien utrzymywać odpowiednia temperaturę, z drugiej jednak ten silnik ma to do siebie że bardzo wolno się nagrzewa, i jeśli włączysz grzanie na max to przez chwile temperatura faktycznie może spaść.

Opiszę Ci jakie były u mnie objawy walniętego termostatu. Przede wszystkim silnik się bardzo długo nagrzewał w czasie jazdy, a jeśli temperatura była na minusie to przy każdym zatrzymaniu (nawet na światłach) wskazówka spadała w okolice 80 - 75*C. Poza tym przy temperaturze otoczenia ok. -10*C silnik nie osiągał prawidłowej temperatury nawet podczas jazdy.

Po wymianie termostatu, silnik nagrzewa się długo ale dużo szybciej niż wcześniej wink.gif , i nawet podczas sporego mrozu na postoju wskazówka nie schodzi poniżej 80*C.

Żeby realnie sprawdzić czy masz termostat do wymiany, zrób popularny "test Macajewa". Odpal auto na zimnym silniku, podnieś maskę i macaj wąż idący do chłodnicy. Jeśli jest początkowo zimny/chłodny, a dopiero pod koniec nagrzewania robi się ciepły, to jest raczej ok. Jeśli natomiast wąż od początku stopniowo robi się coraz cieplejszy, to na bank masz termostat do wymiany. Pozdro.

Napisano

> Po 2 godzinnym postoju przejechałem 2 km., i podniosłem maske

> zauwarzyłem ze przwod wychodzacy z termostatu i idący do

> chłodnicy jest ciepły , a chłodnica była zimna.

> Z moich wniosków wynika ze termostat jest non stop otwarty i

> przepuszcze ciepłe powietrze do chłodnicy.

> Czy dobrze rozumuje?.

Wszystko jest OK.Przewód jest ciepły,nagrzewa od korpusu termostatu. Termostat masz zamknięty (patrz zimna chłodnica).

Napisano

> Z moich wniosków wynika ze termostat jest non stop otwarty i

> przepuszcze ciepłe powietrze do chłodnicy.

> Czy dobrze rozumuje?.

No z tym 'powietrzem' to chyba trochę przesadziłeś clown.gif

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.