Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Pytanie o półosie

Featured Replies

Napisano

Nie chce mi się szukac w historii, a nawet jak zacznę to mój PII200 96M RAM-u zaraz zamuli na łączu 256 i ,,,, pad.gif

Tak więc pytam czy do UNO 1.5 i 1.4 były takie same półosie, wiem że w moim są na pewno grubsze i nieco krótsze niż w ... no właśnie nie wiem ale ze skrzyni z silnika o jakiejś mniejszej pojemności chyba 1.0 1.1 (taką zakupiłem w komplecie z silnikiem 1.5 - screwy.gif - skrzynia rzęcholi i w ogóle to jakiś rozpad) chciałem założyć moją stara skrzynię, ale okazało się że przegub mam walniety na krótszej osi, próba zamiany osi pomiędzy skrzyniami skończyła sie fiaskiem - za cienkie te osie, a po drugie w osi z mojej skrzyni rozpadły sie takie trzy łożyska . Jestem w kropce, więc zanim zacznę szukać osi chciałem skorzystać z Waszego doświadczenia czy osie w 1.4 tez są inne - grubsze (około 24mm) i deko krótsze, a może moja stara skrzynia była z UNO 1.7D?? niewiem.gif Więc i mam pytanie do byłych i obecnych posiadaczy takiego wozidełka czy osie z 1.5 i 1.7D będą takie same?

Napisano

Wszyskie uno benzyna n/a miały półosie z wewnętrznymi kielichami. Tylko turbo miało z zewnętrznymi, gdzie do skrzyni wsuwa się kawałek półosi z frezami, a nie krzyżakiem. Z samymi półosiami to już różnie bywało, zdarzało się, że w 899 były grubsze z 1.4. Wszystkie mają po zewnętrznej stronie 20 zębów i piasty też są na 20 zębów. Diesle 1.4TD i 1.7D mają piasty na 22 zęby, tak jak turbo, ale ilość zebów na zewnętrznej stronie półosi, to też 20, stąd istnieje taka możliwość, że mogłeś mieć półosie z D.

Napisano
  • Autor

> Wszyskie uno benzyna n/a miały półosie z wewnętrznymi kielichami.

> Tylko turbo miało z zewnętrznymi, gdzie do skrzyni wsuwa się

> kawałek półosi z frezami, a nie krzyżakiem. Z samymi półosiami

> to już różnie bywało, zdarzało się, że w 899 były grubsze z 1.4.

> Wszystkie mają po zewnętrznej stronie 20 zębów i piasty też są

> na 20 zębów. Diesle 1.4TD i 1.7D mają piasty na 22 zęby, tak jak

> turbo, ale ilość zebów na zewnętrznej stronie półosi, to też 20,

> stąd istnieje taka możliwość, że mogłeś mieć półosie z D.

U mnie jest "krzyżak" , więc raczej mam normalne półosie. Tropem będą zęby, ale skoro mechanior mógł założyć te półosie, to raczej zęby się zgadzają czyli będę miał 20 zębów na piastach, tylko że w moich oryginalnych było to jakieś grubsze, oś grubsza i nieco krótsza (dosłownie milimetry) ale przez to rozjeżdżała mi się zbieżność, a poza tym była niemożliwość wykonania pełnego skrętu.

Podsumowując, piszesz że w 1.4 powinny być grubsze, wiec zakładam że właśnie takie miałem oryginalnie u siebie, natomiast w zakupionym silniku była skrzynia z półosiami - standard.

Na razie dzięki za wiadomości zaraz coś poszukam. IThankYou.gif

Napisano

pytanie za 100pkt - jaki tyo wybieraka masz w swojej i w rej drugiej skrzyni biegów.

bo pomijając ilość zebów to skrzynie starego typu miały półosie o nieco innej długości.

dodatkowo w dieslu lewa półoś jest krótsza a prawa dłuższa od tych z 1,4/1,5.

jesli się mylę proszę mnie poprawić

pozdr

Napisano

skrzynia do 1.5 totalny spineyes.gif

-dwa uniaki 1.5 i w 1skrzynia od tempry (pólosie-lewa krótka,prawa dłuższa)

w 2 skrzynia niewiem.gif być może oryginalna(pólosie-lewa krótka,prawa dzielona) crazy.gif

hmm.gif pewnie dlatego to takie "wyjątkowe" autko wink.gif

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.