Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Jakis dobry pokrowiec na kierownice? +wymiary

Featured Replies

Napisano

Czesc.

Niestety pokrowiec dotychczasowy sie juz praktycznie rozleccial i czas kupic jakis nastepny. Rozkladam sie na allegro i znalazlem takie:

http://moto.allegro.pl/item491658382_pokrowiec_na_kierownice_z_jednego_kawalka_skory.html

W zwiazku z tym mam do was moi drodzy pytanie, czy takie cos jest wogole warte tych pienieczy? Niechce abym za miesiac znowu musial szukac czegos nowego. Jak ktos uzywa czegos takiegoto moze podzieli sie opinia, jak dlugo sie to zaklada, jak trzymaja te szwy itd.

Posiadam w astrze taka kierownice: http://moto.allegro.pl/item488354935_opel_astra_3d_kierownica.html

Czy ktos moze przypadkiem zna jej wymiary? Nie problem isc i zmierzyc, ale mam zalozony obecny pokrowiec ktory jak zdejme to juz calkowicie sie rozleci.A bez zdjecia tego pokrowca nie zmierze dokaldnie wymiarow...

Napisano

> Czesc.

> Niestety pokrowiec dotychczasowy sie juz praktycznie rozleccial i

> czas kupic jakis nastepny. Rozkladam sie na allegro i znalazlem

> takie:

> http://moto.allegro.pl/item491658382_pokrowiec_na_kierownice_z_jednego_kawalka_skory.html

> W zwiazku z tym mam do was moi drodzy pytanie, czy takie cos jest

> wogole warte tych pienieczy? Niechce abym za miesiac znowu

> musial szukac czegos nowego.

jezeli faktycznie jest to skora to mozesz kupic, lecz zastanawiam sie po co ci taki pokrowiec?? NIe moze byc kierownica bez?? wink.gif

> Czy ktos moze przypadkiem zna jej wymiary?

przeciez srednice mozesz sam zmierzyc i innego wymiaru ci nie potrzeba...

Napisano
  • Autor

> jezeli faktycznie jest to skora to mozesz kupic, lecz zastanawiam sie

> po co ci taki pokrowiec?? NIe moze byc kierownica bez??

> przeciez srednice mozesz sam zmierzyc i innego wymiaru ci nie

> potrzeba...

Kierownica nie moze byc bez pokrowca poniewaz jest wytarta i niewygodna w trzymaniu. Wymiarow nie moge zmierzyc poniewaz zgodnie z tym co napisalem mam zalozony inny pokrowiec z takimi wypustkami aby sie nie slizgala dlon na nim. Jezeli zmierze obwód/srednice z tym pokrowcem to wyjdzie X cm wiecej, a jezeli go zdejme to zostane juz calkowocie bez zadnego pokrowca, poniewaz jest w oplakanym stanie i obawiam ze sie rozerwie podczas zdejmowania.

Napisano

przeciez srednica nawet z pokrowcem nie wyjdzie ci x cm. wiecej tylko x mm wiecej a pokrowce zazwyczaj maja jakas tolerancje na plus wiec napewno zmiescisz sie w niej...

Napisano
  • Autor

> przeciez srednica nawet z pokrowcem nie wyjdzie ci x cm. wiecej tylko

> x mm wiecej a pokrowce zazwyczaj maja jakas tolerancje na plus

> wiec napewno zmiescisz sie w niej...

Ale to jest skóra badz wyrob skoropodobny a nie guma ktora ma "duza" rozciagalnosc. Zalozmy ze wyjdzie mi srednica 25cm. Obwód wyjdzie wtedy 78,5cm. A jak srednica wyjdzie faktycznie kierownicy cm mniej czyli 24cm to na obwodzie jest juz roznica ponad 3cm, a to juz duzo. Pomijam fakt mierzenia grubosci kierownicy. Dlatego gdyby ktos mial taka sama kierownice jak ja i znal jej wymiary to chetnie bym je poznal wink.gif

Napisano

Ja mam taką kierownicę jak Ty i brałem własnie taką skórke od tego sprzedawcy przed wakacjami i ... jestem bardzo zadowolony skórka dobrej jakości, wycięta na wymiar który podałem ( obwód + grubość kierownicy), kierownice obszyta trzyma sie bardzo dobrze, dużo lepiej niż sam plastki i sama kierownica zrobiła sie grubsza, Zdjęcia zamieszczałem w poscie wiec poszukaj w moich wiadomościach.

Napisano

Cześć,

ja kupowałem na początku roku od TEGO SPRZEDAWCY .

Elegancka skórka, ma już porobione otwory przez które przewleka się grube "sznurowadło" (w komplecie).

Kierownica po obszyciu jest miła w dotyku, lepiej się ją trzyma niż normalną, a skóra jest cały czas elastyczna i nie popękana.

Pozdrawiam.

Napisano

> a pamietasz moze wymiary na jakie brales?

niestety nie. ale wziełem zwykły krawiecki centymetr i przyłożyłem i taki wymiar zamówiłem, pasuje idealnie,

Do tego na obrzeżach wzdłuż był juz obszyty wiec moja robota polegała tylko na przeplataniu dołaczonej nici pomiedzy obszyciem krawędzi.

Napisano

ja też brałem taki pokrowiec, i chyba nawet od tego samego sprzedawcy...

wyszła przy tym taka historia, że trochę źle pomierzyłem i skóra była luźna na szwie (kierownica okazała się cieńsza, niż wynikało to z pomiaru...)

postanowiłem pomiędzy pokrowiec a koło dać cieńką gąbkę, ok. 3mm - tak zwyczajnie owinąłem i na to dopiero pokrowiec.... no bomba zlosnik.gif kierownica jest teraz o wiele grubsza i taka mięsista w dotyku... bardzo mi to odpowiada zlosnik.gif

chwilowo jeżdżę żony astonem bez pokrowca, to mam wrażenie że patyki w ręku trzymam...

Napisano

Mam taką samą kierę i "z jednego kawałka" pokrowiec też kupiłem na allegro.Otóż.

Otóż kupowałem 2 razy - za pierwszym razem - żle dobrałem wymiary i nie można było dobrze ściągnąc brzegów.

Drugim razem długo się zastanawiałem - brałem poprawkę na skórę z pierwszej aukcji.I to był błąd - pomimo bardzo

dokładnego pomiaru jednak na samym dole brzegi nie schodzą się idealnie z powodu innej grubości skóry.

Ta kierownica ma 2 różne obwody ramienia - grubsza jest na dole - ciensza na górze.I dużo zależy od skóry -

- jeśli jest cienka - łatwiej się rozciąga i łatwiej nadrobic nidokładności, z grubszą znacznie gorzej -

- bardzo dokładnie trzeba pomierzyc i przewidziec jak się skóra ułoży.

Napisano

Właśnie zamówiłem tą z 1wszego posta - zobaczymy co z tego wyjdzie... U mnie wymiary były takie: 121cm obwód, drubość 10cm. Ciekawe tylko co ze zgrubieniami na godzinie 9:15 bo tam grubość podchodzi na jakieś 10,7cm.

Cóż - 30pln - nie majątek hmm.gif

Napisano

> Właśnie zamówiłem tą z 1wszego posta - zobaczymy co z tego wyjdzie...

> U mnie wymiary były takie: 121cm obwód, drubość 10cm. Ciekawe

> tylko co ze zgrubieniami na godzinie 9:15 bo tam grubość

> podchodzi na jakieś 10,7cm.

Oni dają równą na całej długości, chyba, że podasz wymiary tych wypustek. Jest nawet instrukcja jak podać te wymiary. Ja się w to nie bawiłem i po prostu zamówiłem całą równą. Po założeniu jest minimalna szpara w tych miejscach (2-3 mm), ale jak dociągniesz nitką to nawet za bardzo nie widać.

Skóra jest niezłej jakości, cena w porządku, więc i tak jest to niezłe rozwiązanie. Ja zamówiłem skórki obrobione na brzegu, bo bałem się, że w tych bez podwiniętej skóry trudniej będzie dopasować brzegi, żeby się ładnie zeszły.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.