Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Pewne pojecia gazowe i tryb nauka bingo m

Featured Replies

Napisano

Od paru dni czytam po roznych forach o sposobie ustawienia gazu Bingo-M. I niejednokrotnie pojawiaja sie hasla "bogatej" i "ubogiej mieszanki". Rozumiem ze te odczyty sa dokonywane na podstawie sondy lambda.

W moim przypadku, podczas pracy na benzynie sonda oscyluje od 0,2 do 0,75V. Gdy dodam znaczaco gazu wchodzi na bogata(~0,7 - 0,8V), a gdy puszcze gaz na uboga(nawet 0V) -oczywiscie po chwili przy danych obrotach sie stabilizuje ( na jakies 2sek) i zaczyna znow oscylowac w w/w zakresie. Stad wnioskuje ze sonda jest sprawna.

Wynika z tego ze bogata mieszanka jest dla wartosci powyzej ~0,5V i oznacza tyle co "za duzo" powietrza w spalinach. Analogicznie uznaje ze jest odwrotnie.

Wniosek nasuwa sie z tego taki, ze gdy odpalimy juz auto na gazie, to auto powinno sie zachowywac tak samo jak na benie - czyli wzrost obrotow, to wieksze otwarcie membrany i pojawienie sie bogatej mieszanki.

Niby wszystko jasne ale...

Wielu ludzi opisuje sposoby ustawiania gazu , uzywajac zamiennie nazwy "bogata" dla zbyt duzej ilosci gazu, lub zbyt duzej ilosci powietrza powietrza. I przez to raz polecaja przykrecanie czulosci membrany a raz odkrecanie.

Wniosek dla mnie jest taki ze prawidlowe zdefiniowanie stanu "bogato" to za duzo powietrza i trzeba zwiekszyc ilosc paliwa/gazu.Myle sie? spineyes.gif

I teraz konkretniej o Bingo...

Gdy odpale auto i chce zrobic tryb nauki, komp podaje komunikat o "zwiekszenie obrotow". OK zwiekszam obroty, auto przechodzi na gaz i wciaskam nauke. Jednak podczas nauki sonda zawsze wchodzi na pole "bogata" i nie oscyluje icon_rolleyes.gif Krecenie sruba czulosci nic nie daje - co ciekawe wartosci krokowca (na tej pierwszej zakladce z odczytami) rosna i maleja od 20-40 krokow icon_eek.gif Ni mniej ni wiecej. I nie ma na to wplywu gdy ustawie wartosc krokowca recznie czy kaze mu sie samemu uczyc.

Czego to moze byc wina - mikser, reduktor?

Napisano

> gaz i wciaskam nauke. Jednak podczas nauki sonda zawsze wchodzi

> na pole "bogata" i nie oscyluje Krecenie sruba czulosci nic nie

> daje - co ciekawe wartosci krokowca (na tej pierwszej zakladce z

> odczytami) rosna i maleja od 20-40 krokow Ni mniej ni wiecej. I

> nie ma na to wplywu gdy ustawie wartosc krokowca recznie czy

> kaze mu sie samemu uczyc.

> Czego to moze byc wina - mikser, reduktor?

Na elektrodzie masz fajny tutorial do ustawiania.

Napisano

mylisz się...Bogata to inaczej rozrzutna wink.gif(czyli za dużo paliwa - benzyny, gazu w stosunku do powietrza cool.gif)

Napisano
  • Autor

> mylisz się...Bogata to inaczej rozrzutna (czyli za dużo paliwa -

> benzyny, gazu w stosunku do powietrza )

Czyli jesli ten wskaznik w programie BINGO wyswietla mieszanke bogata, oznacza to ze jest za duzo gazu/beny ?

Zawsze mi sie wydawalo ze lambda mierzy ilosc powietrza w spalinach i to jego nadmiar/niedobor jest nazywany bogata/uboga mieszanka blush.gif

Mam rozumiec, ze jesli program wyswietli mi bogata dawke, tzn ze mam przykrecic reduktor ( czulosc) i/lub zmienic ilosc krokow silniczka by zejs do optymalnej wartosci?

I czemu ( powolujac sie na art. z elektrody) przy ubogiej mieszance maja wystepowac wybuchy a nie przy bogatej? hmm.gif To nie wlasnie nadmiar gazu "eksploduje"? hmm.gif

Napisano

> I czemu ( powolujac sie na art. z elektrody) przy ubogiej mieszance

> maja wystepowac wybuchy a nie przy bogatej? To nie wlasnie

> nadmiar gazu "eksploduje"?

Właśnie skłonność do eksplozji w kolektorze rośnie wraz ze zubożeniem mieszanki.Eksploduje nadmiar gazu owszem, ale to z powodu zbyt powolnej reakcji attuatora na sygnały o ... ubogiej mieszance, zbyt długi dolot gazu do silnika(ogólnie bezwładność),kiepski program sterownika...Strzały to temat złożony i można z nimi walczyć na wiele sposobów...

Kiedyś miałem bingo.Strzelał często i gęsto na ciepłym i zimnym silniku.Ale łatwo wydedukowałem przyczynę - za ciasne luzy zaworowe. Po wyregulowaniu nie strzelała nawet na bingo(a bingo ze strzałów słynie).Teraz mam podróbe staga i nie strzela nigdy...(zdarzą się 1-2 strzały na rok, tylko przy brutalnym odpalaniu z gazu i musi być bardzo zimno, kilka prób po sobie itd cool.gif).Innymi słowy strzały są możliwe, ale muszę się bardzo postarać hehe.gif

Napisano

> Czyli jesli ten wskaznik w programie BINGO wyswietla mieszanke

> bogata, oznacza to ze jest za duzo gazu/beny ?

tak, bogata w paliwo 893goodvibes.gif

> Zawsze mi sie wydawalo ze lambda mierzy ilosc powietrza w spalinach

tak właśnie jest

>i

> to jego nadmiar/niedobor jest nazywany bogata/uboga mieszanka

mieszanka czyli dwie substancje w pewnym stosunku, ale to w odniesieniu do zawartości paliwa określa się skład bogata/uboga

> Mam rozumiec, ze jesli program wyswietli mi bogata dawke, tzn ze mam

> przykrecic reduktor ( czulosc) i/lub zmienic ilosc krokow

> silniczka by zejs do optymalnej wartosci?

optymalnie ma dochodzić do oscylacji pomiędzy bogata i uboga, na tym polega regulacja w zamkniętej pętli sprzężenia zwrotnego w oparciu o wskazania z wąskopasmowej sondy lambda

> I czemu ( powolujac sie na art. z elektrody) przy ubogiej mieszance

> maja wystepowac wybuchy a nie przy bogatej? To nie wlasnie

> nadmiar gazu "eksploduje"?

nie to eksploduje gotowa mieszanka w kolektorze dolotowym. Wynika to z tego, że uboga mieszanka bardzo długo się spala czasami aż do momentu otwarcia zaworów wlotowych i buum.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.