Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

MAP Emulator- warto?

Featured Replies

Napisano

Zastanawiam się na kupnem tego urządzonka klik . Czy spełnia to to samo zadanie co wariator, jaka jest między nimi róznica. Wariator nowy torszkę drogi a uzywany ciężko dostać, tutaj mam coś podobnego za grosze. Co o tym sądzicie?

Napisano

> Zastanawiam się na kupnem tego urządzonka klik . Czy spełnia to to

> samo zadanie co wariator, jaka jest między nimi róznica.

> Wariator nowy torszkę drogi a uzywany ciężko dostać, tutaj mam

> coś podobnego za grosze. Co o tym sądzicie?

MAP emulator zalozyc warto ale jeszcze bardziej waro wariator zaplonu. Map emulator to mizerna namiastka wariatora. Mialem MAP teraz mam wariator, roznica ogromna..

Napisano

witam !! testowałem wariator , mam dostęp do różnych wersji , ale w moim przypadku , lepiej spisuje się emulator MAP. pozdr. p.s. poczytaj co na ten temat pisał kol. wszim .

Napisano
  • Autor

> MAP emulator zalozyc warto ale jeszcze bardziej waro wariator

> zaplonu. Map emulator to mizerna namiastka wariatora. Mialem MAP

> teraz mam wariator, roznica ogromna..

A w czym dokładnie objawia się ta różnica?

Napisano

> A w czym dokładnie objawia się ta różnica?

a tym ze wariatorem mozesz przyspieszyc zaplon od 6 - 9 - 12 - 15 stopni i to sa wymierne wartosci natomiast MAP Emulator da sladowe w porownaniu z wariatorem efekty

Napisano

> Zastanawiam się na kupnem tego urządzonka klik . Czy spełnia to to

> samo zadanie co wariator, jaka jest między nimi róznica.

> Wariator nowy torszkę drogi a uzywany ciężko dostać, tutaj mam

> coś podobnego za grosze. Co o tym sądzicie?

widzę że już ktoś zwęszył interes i sprzedaje za 65 zł coś co warte jest około 8 zł.

tak naprawdę to ciężko powiedzieć jak to wpłynie na kąt w konkretnym silniku, i sam "producent" tego nie wie.

możesz się pobawić, ale tak jak już ktoś napisał powyżej przeczytaj wątek na kąciku astry,

u mnie w moim elmulatorze średnio organoleptycznie widzę przyspieszenie okolo 4-5 stopni w srednim zakresie obrotów, jakąś rożnice widać w jezdzie, pewnie jakby to dopracować to było by spoko, ale w związku z tym ze tak naprawdę cieżko okreslic konkretne przyspieszenie w konkretnych warunkach pracy silnika pomysłu nie rozwijam na rzecz innego, który dokończę jak będe miec wiecej czasu

jakiś tekst

Napisano

Nie warto kupować.Mam to urządzenie z allegro i nie widać by moj Matiz z LPG (2 generacja) jakos lepiej jeżdził.

Napisano
  • Autor

> Nie warto kupować.Mam to urządzenie z allegro i nie widać by moj

> Matiz z LPG (2 generacja) jakos lepiej jeżdził.

Ok, w końcu konkretna odpowiedz. Dzieki wielkie wszystkim!

Napisano

Wg mnie to zbyt uproszczone pudełko. Ze swoich praktycznych doświadczeń wiem, żeby silnik z emulatorem MAP dobrze pracował i otrzymywał odpowiednie przyspieszenie kąta zapłonu, taki emulator musi mieć podłączenie do TPS(lub elektronicznego pedału przyspieszenia) oraz do sygnału obrotów.

TPS - po to aby emu się wyłączał na obrotach jałowych bo ECU wtedy stabilizuje obroty kątem.Jak mu to zaburzymy robi się rozjazd w adaptacji i huśtawka obrotów. Sam maiłem takie przygody i dopiero potem skojarzyłem fakty gdy emulator był taki jak należy.

obroty - aby można było mieć zmienną charakterystykę wyprzedzenia w zależności od obrotów. Jeżeli jest emulowana zmiana o stałą wartość z MAPa to jest ustawione bezpiecznie(żeby nie stukało) czyli niewiele zmienia i stąd mizerne efekty.

Napisano

Mam w Lanosie PD-12A firmy Protec Digital i po kilku miesiącach prób stwierdzam, że to nic nie daje, przynajmniej nic mierzalnego. Wg. mnie strata czasu i pieniędzy.

Napisano

> taki

> emulator musi mieć podłączenie do TPS(lub elektronicznego pedału

> przyspieszenia) oraz do sygnału obrotów.

> TPS - po to aby emu się wyłączał na obrotach jałowych bo ECU wtedy

> stabilizuje obroty kątem.Jak mu to zaburzymy robi się rozjazd w

> zależności od obrotów. Jeżeli jest emulowana zmiana o stałą

> wartość z MAPa to jest ustawione bezpiecznie(żeby nie stukało)

spoko, akurat w lanosie nie ma problemu z tym, nie kazdy silnik stabilizuje obroty kątem wyprzedzenia zapłonu, mozliwe ze lanos tez nie, bo niezauważyłem nic nie porządanego

Napisano

> Mam w Lanosie PD-12A firmy Protec Digital i po kilku miesiącach prób

> stwierdzam, że to nic nie daje, przynajmniej nic mierzalnego.

> Wg. mnie strata czasu i pieniędzy.

W kąciku skody była mowa na ten temat. Wiele osób które ma, chwaliło straszne to ustrojstwo.Gorzej jak przyszło do konkretów.Po zadaniu kilku pytań o spalanie, kulturę pracy, moc(bez zmian, czasami słychać detonacje, niby większa(z naciskiem na niby smile.gif), też doszedłem do wniosku, że skórka niewarta wyprawki... zlosnik.gif

Napisano

> W kąciku skody była mowa na ten temat. Wiele osób które ma, chwaliło

> straszne to ustrojstwo.Gorzej jak przyszło do konkretów.Po

> zadaniu kilku pytań o spalanie, kulturę pracy, moc(bez zmian,

> czasami słychać detonacje, niby większa(z naciskiem na niby ),

> też doszedłem do wniosku, że skórka niewarta wyprawki...

Mogę się wypowiedzieć odnośnie moich doznań. Wyraźna wyczuwalna poprawa momentu obrotowego w okolicach 1500-2500rpm. Po kilku miesiącach jazdy mogę też stwierdzić zauważalne niższe zużycie paliwa zwłaszcza w ruchu miejskim(co jest logicznym potwierdzeniem poprawienia momentu w niskich partiach obrotów). Poprzednio spalał mi 10-10,5L/100 obecnie ok 9,5L/100.

No z tym, że ja mam własny map-emulator wg własnego pomysłu i konstrukcji i nie wiem ja się ma do tych zabawek rynkowych. Na pewno też sposób ten nie będzie identycznie oddziaływał na wszystkie silniki.

Napisano

> Mam w Lanosie PD-12A firmy Protec Digital i po kilku miesiącach prób

> stwierdzam, że to nic nie daje, przynajmniej nic mierzalnego.

> Wg. mnie strata czasu i pieniędzy.

A miał podłącznia do rpm i TPSa?

Napisano

> A miał podłącznia do rpm i TPSa?

Pd12A nie ma takich cudów. Jedynie przestraja nieco sygnał w stały sposób, na podstawie orginalnych wskazań czujnika ciśnienia... A co do twego patentu to może warto klepać i na allegro(trochę potrwa zanim ktoś zacznie podrabiać smile.gif , w przeciwieństwie jakbyś zgłosił do biura patentowego hehe.gif)

Napisano

> Pd12A nie ma takich cudów. Jedynie przestraja nieco sygnał w stały

> sposób, na podstawie orginalnych wskazań czujnika ciśnienia...

No właśnie , dlatego działa "prawie". Znowu przypomnę się z wykresem wyprzedzenia dla gazu gdzie widac że nie powinno to być stałe.

281654452-277091549-benzyna-gaz.jpg

>A

> co do twego patentu to może warto klepać i na allegro

myślałem o tym, z tym że nie wiem czy byłoby zainteresowanie aby mi pokryło wstępne koszty zabawki. No i musiałbym temu poświęcić więcej czasu bo nie byłaby to już taka prosta zabawka jak interfejs czy kontrolka sondy lambda. A czas mam ograniczony.

>(trochę

> potrwa zanim ktoś zacznie podrabiać , w przeciwieństwie jakbyś

> zgłosił do biura patentowego )

eee, żadnej ameryki nie odkryłem, podobne urządzenia są na pewno na rynku

post-36196-14352498534344_thumb.jpg

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.